banner564

2 kişi karantinada

Lefkoşa Devlet Hastanesi’nde ‘Deli Dana’ paniği

2 kişi karantinada
banner598
Sağlık Bakanlığı, Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Nöroloji Servisi’nde, nörodejeneratif bir beyin hastalığı ön tanısı ile tetkik ve tedavi edilmekte olan iki hastanın, halk arasında “deli dana” olarak bilinen Creutzfeld-Jacobs hastası olduklarına dair kesin bir bulgunun olmadığını açıkladı.
Bakanlıktan yapılan açıklamada, henüz kesinleşmese de söz konusu kişilere, Creutzfeld-Jacobs hastalığı ön tanısı konduğu belirtilerek, kamuoyunun hassasiyetini göz önünde bulundurarak, yanlış bir anlamaya mahal vermemek için açıklama yapılma gereği duyulduğu kaydedildi.
“CJH hastalığı ‘prion’ denilen hastalıklar grubu içinde yer almaktadır” denilen açıklamada, Creutzfeld –Jacob hastalığının ilk olarak 1922 yılında tanımlandığı belirtildi.
Prion hastalığının bir virüs olmadığının altı çizilen Bakanlık açıklamasında, prion hastalığının tespit edilebilen anormal bir protein olduğuna dikkat çekildi.
Sağlık Bakanlığı açıklamasında, “Prion proteinleri genetik olarak vücudumuzda bulunan 20. kromozom tarafından kodlanmakta ve genetik geçişi olmaktadır. Prion hastalığı insanların yanı sıra koyun, inek ve geyikleri de tutabilmektedir” ifadelerine de yer verdi.

Hastalığın belirtileri neler?
Bakanlık hastalığın belirtilerine yönelikse şu açıklamada bulundu:“Bu hastalık uykusuzluk, iştahsızlık, kilo kaybı, halsizlik gibi spesifik olmayan öncül belirtiler ile başlamaktadır. Öncül belirtiler olsun olmasın, başlangıçtaki kişilik değişikliği, zihinsel işlevlerde bozulma, ataksi (dengesizlik), körlük, istemsiz hareketler gibi belirti ve bulgular aylar içerisinde hızla ağır bir Demans’a (bunamaya) neden olmaktadır. Hastalık bulgu vermeden on yıllar önce prion hastalığının başladığı ve yavaş ilerlediği bilinmektedir.”
Hastalığa kesin tanının biyopsi ile konmakta olunduğu belirtilen açıklamada, ayrıntılı nörolojik muayene, hastalık hikayesine ek olarak Elektro-ensefalografi (EEG) ve beyin omurilik sıvısından alınan 14-3-3 proteini ve kranyal magnetik rezonans görüntülemenin, hastalığın tanısı için yardımcı testler olduğunun altı çizildi. 

Son 10 yılda 5 kişi…
Sağlık Bakanlığı, KKTC’de son 10 yılda deli dana hastalığı şüphesiyle araştırılan sadece 5 kişinin olduğu bilgisini de verdiği açıklamasında, Türkiye’de aynı hastalığa ait her yıl 65 yeni olgunun tespit edildiğini belirtti.
“Hastaların tümü sporadik (kendiliğinden) Creutzfeld –Jacob Hastalığı şüphesi olan hastalardır. İnfektif ve/veya iyatrojenik CJH şüphesi mevcut değildir” denilen açıklamada, Sağlık Bakanlığı ile Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği ve Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nin işbirliği yaparak, CJH hastalığının ülkedeki durumu ile ilgili çalışmalarını sürdürmekte olduğunun altı çizildi.

Güncelleme Tarihi: 15 Nisan 2015, 10:12
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473