banner564

20 milyon istiyor

Diyalog’a konuşan Ulaştırma Bakanı Atakan, karayolları için büyük önem taşıyan 6 projenin ‘döviz kurbanı’ olduğunu söyledi

20 milyon istiyor
banner598

 Aytuğ TÜRKKAN

Döviz krizinin yarattığı ekonomik durum ve Türkiye’deki sistem değişiklikleri KKTC’deki alt yapı projelerine olumsuz yansıdı. Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Tolga Atakan, 20 milyon TL’lik 6 projenin yapımının askıda kaldığını belirterek, Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçiliği vasıtasıyla yol projelerine ayrılan 4.5 milyon TL ile ancak acil işlerin yapılması için uğraş verdiklerini söyledi.
Bakan Atakan Diyalog Tv’de yayınlanan Detay programına konuk oldu, Aytuğ Türkkan’ın sorularını yanıtladı. 

“Dövizdeki durumun olumsuzluklarını yaşıyoruz”
Bakan Atakan temmuz ayı içerisinde başlayan dövizdeki dalgalanmanın olumsuzluklarını yaşadıklarını belirterek, “Sadece bizim Merkezi İhale Komisyonunun askısında olan veya askıya girmeyi bekleyen 6 adet proje var” dedi.
İhalelerdeki keşif bedellerinin çok yetersiz kalması nedeniyle müteahhitlerin ihalelere katılmadığını söyleyen Atakan, “Müteahhitlere de hak vermek lazım. Keşif yapıyorsunuz birim fiyatları var ama bu fiyatlar dövize bağlı olarak bir günde değişiyor” diye konuştu.

“4,5 milyon TL ile acil işleri yapacağız”
Bakan Atakan sözlerini şöyle sürdürdü: “2018 için bloke ettiğimiz proje bedellerinin hiç biri güncel keşifleri karşılamaya yeterli değil. 6 projemiz başlama noktasında askıda kaldı. Bu 6 büyük projenin bedeli 20 milyon TL’nin üzerinde bir meblağdı aşağı yukarı. Sadece Lefkoşa’daki Dr. Fazıl Küçük Bulvarı için 15-16 milyon TL’lik bir projemiz vardı. Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçiliği’nin her yıl bu işler için ayırdığı 4.5 milyon TL’lik bir miktar var, bununla mevcut acil olan işleri yapmaya çalışıyoruz.”
Sorunun nasıl aşılabileceğine yönelik kendisine yöneltilen soruyu yanıtlayan Atakan, “Bunu nasıl aşabiliriz? Aralarında en ivedileri çıkarıp yapabilmeye çalışıyoruz. Türkiye’nin 4,5 milyon TL’lik hibe kaynağı var onu da kullanarak en azından acil tamiratları ve sıkıntı yaratan noktaları yapmaya çalışıyoruz” dedi.

“Türkiye’deki firma iflas etti”
Bakan Atakan KKTC’de yolları yapan Türkiyeli firmanın iflas etmesinin de büyük bir şanssızlık olduğunu söyledi:
Atakan bu konu hakkında şunları aktardı, “Türkiye’de açılan ve devam eden projelerin henüz başlamayanlar ara emirlerine takılmış durumdalar. Bazılarını çözdük ama bu kez de bu yolların yapımını üstlenen firma iflas etti. Şirket şimdi tasfiye sürecinde. Şirket tasfiyede olduğu için Türkiye Karayolları başka bir şirkete bu yolları yaptıramıyor. Dolayısıyla bu tasfiye sürecini beklemek durumundayız. Elde ettiğimiz bilgilere göre de bu süreç 12 Ekim’de son bulacak. En  azından 2018 bitmeden mevcut yarım kalan projelerin bir kısmını bitirmek istiyoruz.” 

“Türkiye’deki sistem değişikliği bizde sıkıntı yarattı”
Türkiye’deki Başkanlık sistemine geçiş nedeniyle bazı teknik sıkıntılar yaşandığını söyleyen Atakan, kısa bir süre sonra bu olumsuzluğun ortadan kalkmasını beklediklerini kaydetti. 
Atakan konuşmasının devamında şöyle dedi: “Türkiye bir sistem değişikliğine gitti. Bu değişiklik nedeniyle bugüne kadarki çalışma alışkanlıklarında sıkıntı yaşanıyor. Mesela Kıbrıs işlerinden sorumlu bir Başbakan Yardımcılığı makamı vardı. Kıbrıs ile ilgili tüm işlemler hangi bakanlık ilgileniyorsa ilgilensin, bu makam üzerinden geçip buradaki teknik heyetten geçerek  işlem noktalanırdı. Bu müessesenin ortadan kalkmasıyla bu nokta boşlukta kaldı. Pratikte zararlarını da görmeye başladık. Mesela Girne - Lefkoşa ana yolunu yapan firma bir süre hak edişlerini alamadı. Son Ankara ziyaretlerinde bu konuları masaya yatırıldı ve ara formül yaratıldı gibi. Yakın zamanda Türkiye’deki yapılanma tamamlandığında daha hızlı işleyen sistemin devreye girmesiyle aksaklıklar giderilecektir.”
Yaşanan sıkıntılara örnek veren Bakan Atakan, “Telefon Dairesi’nin üç tane çok önemli ihalesi yine Ankara’daki sıkıntıya takıldı. Telefon iletişimimizi sağlıklı devam ettirememe konusunda tehlikemiz var, Bakanlar Kurulu’nda karar aldık, aşmamız gereken bir iş çünkü” dedi. 

“En öne almamız gereken Alsancak yolu” 
Girne’den Alsancak ve Lapta’ya uzanan yoldaki sıkıntıya da değinen Bakan Atakan,  “Bu yol Türkiye kaynaklı bir projedir. Tasfiye sonrasında bence en öne almamız gereken yoldur. Hatta seçme şansımız olursa Girne Doğu mu Batı mı diye batıyı tercih ederim” dedi. 
Bakan Atakan, söz konusu yolda başka sorunlar da olduğuna dikkat çekse de yolun bir an önce yapılması gerektiğini ifade etti. Atakan, “Burada bir de öteleme sıkıntısı var. Eskiden ihalesini yapanlar öteleme ile yolu yapacak firmaları birbirinde ayırmış. Bu da bir sıkıntı şimdi. Öteleme ile ilgili bir ihale yapsak , diğer ihalede bir sıkıntı yaşansa her taraf çukurlarla dolacak, şimdi sıkıntılı durumdan daha da sıkıntılı bir hale dönüşecek , dolayısıyla o riske giremiyoruz, o nedenle biraz beklememiz gerekecek” diye konuştu.  

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473