banner564

Lokantacılar tepkili

10 liraya satılan şarabın litresine 10 lira da fon geldi

Lokantacılar tepkili
banner598

 Pelin YÜKSELAY

Ekonomik krizden, dövizin yükselmesinden şarap fiyatları da nasibini aldı. Devlet son ekonomik krizle birlikte fon uygulanmayan şaraba da fon uygulamasına başladı. 
Litresine 10 TL civarında fon uygulanmaya başlayan şarap fiyatları yüzde 80 ila yüzde 100 oranında arttı.
Fon uygulamasından sonra şarap dağıtımı yapan işletmelerde müşteriye satışını gerçekleştiren restorancılar ve turizmciler de bu durumdan kötü etkilendiklerini belirtti.
La Reserva Şarap Kulübü Başkanı Özdal Kerem, Diyalog Gazetesine yaptığı açıklamada zammın, Güney Kıbrıs’a eğilimin daha da artacağını savundu.

Kerem: Zamlar Rum tarafını cazip hale getirir
Kerem, şunları kaydetti: “Şarapta fon yoktu, KDV vardı. 10 TL’de litreye fon uygulaması yapılmaya başlandı. Bu yüzde 80’lere ulaşan zamma tekabül ediyor. Avrupa’dan ithal ettiğimiz ekonomik olarak adlandırdığımız ucuz şarapları 1 buçuk- 2 dolara ithal ediyoruz. 12 TL’lik bir şaraba 10 TL’lik bir fon yüzde 80- yüzde 100’e yakın zam demektir. 
Ülkede şarapçılık teşvik edilmeli. Türkiye’den de su geldi artık şarapçılık yapılabilir. Bunun turizme de büyük faydası olur. Güney kapıları açık. Şarap dünyadan ülkemize dövizle geliyor. Döviz zaten yükseldi şimdi ekstra fon konulduğu zaman Güney marketlerine eğilim artacaktır. Piyasada en ucuz şarap 15-20 TL arasıdır. 10 TL fonla beraber 15 liralık şarap 25-30 TL olacak. Bu zam bir kez daha Güney’i bizden daha avantajlı hale getirdi.”

Aydeniz: Turiste ve turizme hakarettir
Restorancılar da durum karşısında çaresiz. Zammı ‘düşüncesizce’ olarak nitelendiren restorancılar hem turistin, hem işletmelerin zor duruma sokulduğunu ileri sürdü.
Ülkenin tanınmış işletmelerinden Niazis Restoran’ın Direktörü Ahmet Aydeniz, fon uygulamasını turiste ve turizme karşı yapılan hakaret olarak nitelendirdi.
Aydeniz şunları aktardı: “Bir kere bu turiste ve turizme karşı yapılmış bir harekettir. Hemen hemen 3. Ülkelerden gelen her turist, akşam ya da öğlen yemeğinin yanında bir bardak şarabını içer. Sanki bu ülkeye turist akıyormuş gibi ya da turistler çok kolay geliyormuş gibi bir de yediklerine içtiklerine zam yapıyorlar. Düşüncesizce yapılmış bir zam olarak görüyorum ben bunu. Herkesin belini bükecek bir zamma imza attılar.”

Canseç: Çok kötü bir durum
Fon uygulamasına tepkili olan Red Lobster Restoran Direktörü Erol Canseç ise olaya farklı bir dille eleştirerek şunları söyledi: “Bu zammın ardından restorancılara iki seçenek kalmış oluyor. Biri mecburen fiyatlarımızı yükseltmek ya da müşterilerimize kendi içkinizi kendiniz getirin demek. Bizi bu iki yoldan birini yapmaya sürüklüyorlar. Ne yazık ki çok kötü bir durum.”

Yeni şarap Fiyatları!
Kavaklıdere Angora 22 TL
Melen Şarabı 22.50 TL
Sultani 25.75 TL
Çankaya 38 TL
Elexion Kavaklı 75 TL
Kavaklıdere Yakut 37 TL
Kavaklıdere Kırmızı 20.75 TL
Ankara Dikmen 27 TL
Tılsım Life 19 TL
Cennet Şarapları 26 TL 

YORUM EKLE
YORUMLAR
VATANDAŞ
VATANDAŞ - 6 yıl Önce

Hastanızı için

SIRADAKİ HABER

banner608

banner473