banner564

202’den 101 TL’ye

Meclis karar aldı, belediyelerin park cezalarında yarı yarıya indirime gidiliyor

202’den 101 TL’ye
banner598
Hakan YILDIRIM
Belediyeler Değişiklik Ve Trafik Suçlarının Cezasız Halli yasaları Meclis Genel Kurulu’ndan oy birliği ile geçti. 
Yasa belediyelerin park ihlalleri yapan vatandaşa kestiği cezanın yüzde 50 azalmasına olanak sağlıyor. Yasanın değişmeden önceki hali, asgari ücretin yüzde 10’una tekabül ediyordu. Bu da her park cezasının 202 TL’ye denk gelmesini sağlıyordu. 
Yapılan değişiklikle artık belediyelerin kestiği park cezaları asgari ücretin yüzde 5’ine denk geliyor. Ödenen ceza 202 TL’den 101 TL’ye gerilemiş oldu. 
Söz konusu yasanın Cumhurbaşkanı’nın onayı sonrasında yürürlüğe girmesi bekleniyor.
 
Çeler: Yeterli park alanı yok
Yasayı Meclis’e sunan Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Milletvekili Zeki Çeler dünkü genel kurulunda yasanın oy birliği ile geçmesi sonrasında sosyal medya hesabından düşüncelerini paylaştı. Yasanın geriye dönük bir affı içermediğini vurgulayan Çeler, “Bu yasanın amacı ve gerekçesi özellikle büyük şehirlerde yeterli park alanlarının olmayışına karşın park cezalarının yüksek oluşu ve ödeyemeyen vatandaşlarımızın yargı önüne gitmesi ve mahkemelerimizin bu tür basit konularla gündeminin meşgul edilmesini önlemekti” dedi. 

Çeler’den vatandaşlara öneriler 
Çeler, vatandaşlara önerilerde de bulundu ve “Pek tabi ki öncelikle belediyelerin park sorununu, geçmişten gelip var olan altyapı sorunlarına rağmen yapılabilecek en iyi ve hızlı düzenlemelerle çözmesi; vatandaşlarımızın da park kültürünü içselleştirerek, bencilce davranmadan, "5 dakikadan bir şey olmaz, o park etti, ben de ederim" mantığından uzaklaşıp birkaç adım da fazladan atmak sureti ile hem spor yapma, hem de kalori yakma adına alternatif park alanlarını kullanmaları en doğru çözüm olacaktır” dedi.

“Cep telefonuyla konuşanın ehliyetine el konsun”
 Trafikle ilgili yapılması gereken çok daha ciddi çalışmalar ve çıkarılması gereken yasalar olduğunu ifade eden Zeki Çeler, bunun için çalışmaların ilgili ve bilirkişilerle sürdüğünü de sözlerine ekledi. Çeler İngiltere’den örnekler vererek, “Örneğin yakın zamanda İngiltere’de geçen cep telefonlarının sürüş esnasında kullanılması durumunda ehliyetine el konulacak yasanın ülkemizde de uygulanması sanırım bunların en kaçınılmaz olacak olanlarındandır” ifadelerini kullandı. 

Harmancı: Mahkemelerde 6 bin dosya var 
Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı da Diyalog’a yaptığı özel açıklamada soruna ilişkin veriler paylaştı. Zabıtaların yazdığı cezaların tahsilatının yüzde 35-40’larda kaldığını söyleyen Çeler, önemli bir bölümün mahkemeye intikal ettiğini ve bunun mahkemeler üzerine büyük yük oluşturduğunu kaydetti. Belediye’nin 6 bin trafik dosyasının mahkemelerde olduğunu söyleyen Harmancı, yeni yasa ile vatandaşların cezayı ödeyeceğini ve mahkemelerin de rahatlayacağına inanç belirtti.  

“Daha çok denetim olacak” 
 “Biz cezayı milli gelire göre şekillendirdik. Polonya’nın, Bosna Hersek’in milli gelir ve ceza oranlarına baktık ve biz de “asgari ücretin yüzde 5 olması gerekiyor” dedik. Herkes bu konuda uzlaştı ve yasa meclisten oy birliği ile geçti” diyerek sözlerini sürdüren Başkan Harmancı, “Lefkoşa içerisinde denetimleri en üst seviyeye çekeceğiz. Buradan vatandaşlara bunu duyurmak istiyorum” dedi. 

“Zabıtalarla vatandaşlar karşı karşıya kalıyordu” 
“Yasanın hem yurttaş için hem de belediye için daha uygun bir uygulama olduğunu düşünüyorum”  diyen Harmancı, “Cezanın 100 TL olması hem caydırıcı, hem de ödenebilir bir noktaya geldi. 200 TL’lik ceza zabıtalarla insanlar arasında gerilime de neden oluyordu. Ayrıca tahsilat yönünden de çok zorlayıcıydı” diye konuştu.

Güncelleme Tarihi: 21 Mart 2017, 10:02
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474