banner564

22 yıl oldu!

Kafkas cinayeti davasında 20’şer yıl hapislik alan ve bunun hafifletilmesi için Yüksek Mahkemeye başvuran Osman Bayır ile Ferhat Dursun’un mahkumiyetleri 2’şer yıl arttı

22 yıl oldu!
banner598
Çiğdem AYDIN
Kuzey Kıbrıs’ta 22 Şubat 2007 tarihinde başına çekiç ile vurulan, ardından bıçaklanan daha sonra da mazot dökülerek yakılan Ahmet Mesut Kafkas cinayetinin sanıkları, Osman Bayır, Ferhat Dursun ve Yusuf Teker’in istinaf mahkemesinde açtığı dava dün karara bağlandı. Lefkoşa Ağır Ceza Mahkemesi’nde 16 Nisan 2008 tarihinde 20’er yıl hapis cezasına çarptırılan sanıklar Osman Bayır ile Ferhat Dursun ve 17 yıl hapse mahkûm edilen Yusuf Teker Yüksek Mahkeme kararı ile planlayarak adam öldürme suçundan beraat etti.  Yüksek Mahkeme Yargıçları, Ahmet Kalkan, Emine Dizdarlı ve Gülden Çiftcioğlu huzurunda görüşülen davada bir davadan beraat edilen sanıklar, adam öldürme başta olmak üzere geriye kalan sekiz davadan mahkûm edildi. Yüksek Mahkeme, planlı adam öldürme suçundan beraat ettirdiği sanıkları, adam öldürme suçundan mahkûm ederek daha önce aldıkları 20’er yıl ile 17 yıl hapis cezalarının değiştirilmesi gerektiğini belirtti. Mahkeme, alt mahkemenin 20’er yıl hapis cezasına çarptırdığı Bayır ile Dursun’un cezasını yükselterek 22 yıla çıkardı. 17 yıl hapse mahkûm edilen sanık Teker’in cezasını ise bir yıl düşürerek 16 yıla indirdi. Heyet, sanık Teker’in suç işlenmeye başladığı ilk etapta olay yerinde olmamasını hafifletici neden olarak değerlendirdi.

Kararı değiştirdi
Lefkoşa Ağır Ceza Mahkemesi’nde 2008 yılında “tahammülden adam öldürme”, “adam öldürme”, “ağır yaralama”, “fiili şiddet uygulama”,” soygun” ,”zorla insan kaçırma”, “kasti hasar” ,“bıçak taşıma” ve “tecavüzü alet taşıma” suçlarından yargılanarak 9 davanın 9’undan suçlu bulunarak mahkûm edilen üç sanığın istinaf mahkemesinde açtığı  dava dün karara bağlandı. Ağır ceza heyeti tarafından “taammüden adam öldürme” suçundan mahkûm edilen üç sanık, Yüksek Mahkeme kararı ile bu suçtan beraat etti. Yüksek mahkeme alt mahkemenin verdiği  taammüden adam öldürme hükmünü iptal ederek, üç sanığın da bu davadan beraat etmesine, diğer tüm davalardan ise mahkûm edilmelerine karar verdiklerini açıkladı.

Kararı Kalkan okudu
Kararı okuyan Yüksek Mahkeme Yargıcı Ahmet Kalkan, sanıkların 2008 yılında Ahmet Mesut Kafkas’ın öldürülmesi ile ilgili yargılanarak mahkûm edildiklerini, sanık Osman Bayır ile Ferhat Dursun’un 20’er yıl, sanık Yusuf Teker’in ise 17 yıl hapse mahkûm edildiğini açıkladı. Kalkan, istinaf kararında sanıkların taammüden adam öldürme suçundan beraat ettiklerini, dolayısı ile alt mahkemenin taammüden adam öldürme suçunu göz önünde bulundurarak verdiği bu hapis cezası kararının geçersiz kaldığını ifade etti.


Otopside belirlenemedi
Kalkan, 22 Şubat 2007 tarihinde Taşkent bölgesinde ileri derecede yanık bir şekilde bulunan Kafkas’ın kesin ölüm nedeninin otopside belirlenemediğini ifade etti.  Kalkan, olay günü sanıkların Kafkas’ı etkisiz hale getirmek için kafasına çekiç ile vurduklarını ve bıçakla yaraladıktan sonra Van araca koyup Alev Kayası birinci zirvesine götürdüklerini söyledi. Kalkan, sanıkların Kafkas’ın cebinde bulunan çek ile paraları da çaldıklarını ifade ederek, sanıkların ifadelerinde niyetlerinin öldürmek olmadığını, Kafkas’ı fidye istemek için kaçırdıklarını ancak kaçmaya çalıştığı için etkisiz hale getirmek için yaraladıklarını öne sürdüklerini dile getirdi. Yargıç Kalkan, sanıkların ilk etapta Kafkas’ı öldürme niyetinin olup olmadığını değerlendirdiklerini belirterek, öldürme niyetinin Alev kayasında ortaya çıktığını, sanıklardan Bayır’ın bir vidon mazot alıp alev kayasına geri döndüğünü söyledi. Kalkan, sanıkların yaralı ve kan kaybeden Kafkas’ın öldüğünü düşündükleri için yaktıklarını öne sürdüğünü açıklayarak, yapılan otopside kesin ölüm nedeninin yakılma veya yaralama olup olmadığının tespit edilemediğini, yakılmadan önce de ölmüş olabileceğini, alt mahkemenin taammüden adam öldürme suçundan sanıkları mahkûm ederken, mazot ile Kafkas’ı yakmalarını göz önünde bulundurduğunu ifade etti. Kalkan, kesin ölüm nedeni belirlenemediği için taammüden adam öldürme için baz alınan mazot ile yakılması etkeninin kabul edilemeyeceğini ifade etti. Kalkan, Kafkas’ın kesin ölüm nedeninin belirlenmediğini ancak sanıkların kanunsuz fiilleri sonucu öldüğünün ortada olan bir gerçek olduğunu vurguladı.

Süre takdir edilmedi
Kalkan, sanıkların ikinci dava olan adam öldürme suçundan mahkûm edildiğini ancak hapis cezası süresi takdir edilmediğini belirterek, alt mahkemenin adam öldürme suçuna ceza verilmesi halinde sanıklar Bayır ile Dursun’a 18 yıl, sanık Teker’e ise 15 yıl hapis cezası vermeyi öngördüğünü ifade etti.

“Müdahale gerektirecek kadar az”
Kalkan, ilk davanın iptal edilmesi ile birlikte adam öldürme suçuna öngörülen hapis cezası sürelerinin müdahale gerektirecek kadar az olduğunu dile getirdi. Kalkan, olay günü sanıklarla zirai malzeme vermek için buluşan Kafkas’ın acımasızca öldürüldüğünü, adam öldürme, ağır yaralama ve soygun suçlarının müebbet hapis cezası öngören çok ağır suçlar olduğunu ifade ederek, alt mahkemenin adam öldürme suçu için öngördüğü hapis sürelerini yükseltmeyi uygun gördüklerini açıkladı. Kalkan sanıklar Bayır ile Dursun’a 22 yıl, suça sonradan iştirak eden sanık Teker’e ise 16 yıl hapis cezası vermeyi uygun ve adil bulduklarını açıkladı.

Güncelleme Tarihi: 15 Ocak 2015, 10:03
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474