banner564

25 tarla temiz çıktı

Cumhurbaşkanı Akıncı, Ömerli ve Alemdağ’da mayın riski bulunan bölgelerin işaretlenip, tellendiğini açıkladı

25 tarla temiz çıktı
banner598
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Rum tarafının bildirdiği 28 mayın tarlasının 25’inde herhangi bir risk unsuruna rastlanmadığını; halk açısından risk tespit edilen Ömerli ve Alemdağ’daki bölgelerin de işaretlenip, tellendiğini söyledi.
Akıncı, dün Cumhurbaşkanlığı’nda düzenlediği basın toplantısında, müzakerelerin yeniden başlamasıyla birlikte gündeme gelen mayınlı arazilerin tespit çalışmalarıyla ilgili çalışmaları anlattı.
Akıncı, 30 Nisan’da görevini devraldıktan sonra müzakerelerin resmen başladığı 15 Mayıs’taki toplantıda, Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis’in kendilerine 28 mayın tarlasıyla ilgili bilgi içeren bir belge verdiğini söyledi.
Yaptırdıkları inceleme sonucunda sadece koordinat içermesi, harita bulunmaması ve koordinatların da eksikliğinden dolayı BM ve Rum tarafıyla kurulan irtibat sonunda söz konusu belgeden daha ayrıntılı bir belge hazırlandığını kaydeden Akıncı, başlatılan çalışmalarda BM’nin uzman kuruluşu Mayın Temizleme Servisi’nden (UNMAS) BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon aracılığıyla yardım talep edildiğini belirtti.
Cumhurbaşkanı Akıncı, UNMAS’tan gelen bazı uzmanların, GKK’nin refakatında yerinde tetkik çalışması yaptıklarını söyledi. 

Halka açık bölgede iki yer var…
Halka açık alanların sadece 2 tanesinde böyle bir risk olabileceği tespiti yapıldığını kaydeden Akıncı, bu alanların işaretlenip, tellendiğini söyledi. Bu tellenen bölgelerin 50-100 metrelik alanlar olduğuna işaret eden Akıncı, UNMAS’ın ileriki tetkik çalışmaları sonrasında gerçekten mayına rastlanması halinde, buraların 1-2 ay içinde temizleneceğini kaydetti.
Cumhurbaşkanı Akıncı, “Bu bilgiyi paylaşmak istiyorum. Kamuoyunun rahatlaması için. Turizm sezonunun içinde olduğumuz bugünlerde bu konunun artık bizi endişelendirmemesini amaçladık” dedi.

Güncelleme Tarihi: 05 Temmuz 2015, 10:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473