banner564

40 yılda 40 bakan

Dr.Burhan Nalbantoğlu Hastanesi Başhekimi Bülent Dizdarlı, KKTC’nin en önemli sorununa dikkat çekti

40 yılda 40 bakan
banner598

 Suna ERDEN

   Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Hastanesi Başhekimi Dr. Bülent Dizdarlı, Diyalog’a yaptığı açıklamada, ülkenin en önemli sorununa dikkat çekti ve sık sık hükümet değişimleri sayesinde planlı-programlı icraat yapılamadığını belirtti. Dizdarlı, bu konuda sağlıkta yaşanan sıkıntılara dikkat çekerek “Son 40 yılda 40 tane Sağlık bakanlı değişti. Bu durumda sağlık organizasyonu kurmak zaten hayal olur” dedi.
   Dr.Dizdarlı, Diyalog’un sorularını yanıtladı:

Soru: Size göre sağlık alanındaki belli başlı sorunlar nelerdir?
Yanıt: Sağlık sistemimizin hala belirlenmemiş olması ve organize olamaması başlıca sorunumuzdur. Tabi ki vatandaştan ve sağlık çalışanlarından kaynaklanan sorun da vardır ama esas sorun budur. Bugün Sağlık Bakanlığı’nın toplantı odasına gittiğinizde orada yaklaşık 40 eski bakanın fotoğrafını görürsünüz. Görüldüğü gibi nerdeyse bir yıllık ortalama süreli bakanlık yaparak sağlık organizasyonunu kurmak zaten bir hayal.  Düşünün ki biz 40 yıldır kamu hekimleri dışarıda da çalışsın mı çalışmasın mı tartışmasını, hatta kavgasını yaşıyoruz. Böyle olunca da esas odaklanmamız gereken yerlere enerji bulamıyoruz. Kısacası sorunuza dönecek olursak en büyük sorun organizasyonsuzluk diyebilirim.

Soru: Göreve başladığınızdakarşılaştığınız en büyük sorunlar neler oldu?
Yanıt: Başhekim olduğum zaman kendimce gördüğüm en büyük sorunları özetlersek; birincisi hastaların numara bulmak için kışın soğuğunda bile erkenden hatta gece karanlığında gelip sıra almaya çalışması ve çoğu zaman sıra bulamayıp ters yüz geri dönmesiydi. . Ben ve arkadaşlarım randevulu sisteme geçişte çok zorlansak da bunu büyük ölçüde başardığımızı düşünüyorum. 1101 no’lu telefonun mesai saatler içerisinde aranması ile hastalar muayene olmak istedikleri hekimlere bakınma şansını bulmaktadırlar. Bunun da bazı aksaklıkları olduğunun farkındayım. Mesela telefonun bazen cevap vermediğinden bahsediyorlar. Olayı tektik ettim. 1101 numaralı telefon aslında direk 7 telefona bağlı. Oradaki operatör sayım ise beş…  İki telefon onlar meşgulken çalıyor görünüyor ama açılamıyor. Kısacası personel olarak eksikliğim var. Giderilince bu sorunu da aşacağımıza inanıyorum. Bir de vatandaş nedense 1101’i direk aramıyor. Santralı arayıp oradan 1101 i tuşluyor ki o zaman imkânı yok aradığı yer çıkmıyor. . Dediğim gibi bu konuda zaman içinde alışkanlıkların değişmesi ve personel sayımızın artması ile aşılacak bir problemimiz kalmıştır.
Sağlık Bakanımız Filiz Besim’in ısrarlı kararlığı sayesinde triyaj sistemine geçtik ki hem acil hastanın beklemesinin önüne geçtik hem de gerçek acillerin hastaneye başvurması sağlandı.
İkincisi park alanlarımızdı. Ön taraftaki park alanlarını vatandaşa açarak rahatlama yaptık. Personel ve hekimlere arkada başka park alanları yarattık. Hastanemizde yer yer güzel bitkilerin olduğu oturma alanları yarattık. Girişte hemen sağlı sollu oturma birimleri yaptık. Danışma kurduk. Kısacası elimizden geldiği kadar vatandaşa yardımcı olacak katkıları sağlamaya çalıştık.

Soru: Dr. Nalbantoğlu hastanesinde eksik alet ve edevatlar nelerdir?
Yanıt: Eskiyen ve tamiri gerektiren cihazlarımızı sorarsanız en başta kemik dansimetre cihazını ve ultra -sound cihazlarını söyleyebilirim, onların da ihalelerinin yeni bittiğini öğrenmiş bulunmaktayım. Yeni alınan EKO, Röntgen ve anestezi cihazlarını ise hastalara sunmaktan son derece mutluyum. Bir de ikinci bir anjiyo cihazının alınması bizleri rahatlatacak, PET cihazına sahip olmamız ise sevklerimizi azaltacaktır.

Sağlık bütçeleri yetersiz

Soru: Sağlığa ayrılan bütçe size göre yeterli midir?
Yanıt: Sağlığa ne ayırırsanız ayırın yetmez. Sağlık para ile ölçülemeyecek kadar değerlidir. Hele hele günümüzde sağlık teknolojisi bu kadar çok hızlı gelişirken benim bir sağlıkçı olarak bunu dillendirmem yanlış olur. Ben bir başhekim olarak dünyada ne varsa benim hastanemde de olmasını isterim. Ne yazık ki  devletimizin böyle bir bütçesi hiç olmadı. Ve ne yazık ki orta vadede olmayacak gibi görünüyor.

Soru: Ülkemizde hangi branşlarda doktor açığı vardır?
Yanıt: Aslında ülkemizde en çok pratisyen yani uzman olmayan hekime ihtiyaç vardır. Bunun dışında sayısı az veya olmayan uzmanlıkları saymak gerekirse Adli tıp, Acil Uzmanlığı, Göğüs Cerrahisi, Dahili ve Çocuk Hastalıklarında üst ihtisas dallarını sayabiliriz

Soru: Kamu hekimlerinin en büyük sıkıntıları nelerdir? 
Yanıt: Bu soru çok yönden ele alına bilir. Ekonomik sıkıntıları bir kenara bırakırsak, bence en önemli sıkıntı bir birlerini sevmemeleri, sever gibi yapmalarıdır. Şimdi sen “bunu bana açar mısınız?” diye soracaksın ama ben sana bu kadar yeter deyip konuyu geçelim diyeceğim 

Soru: Devlet hastanesinde hayata geçirmeyi planladığınız yeni projeler var mı?
Yanıt: En çok istediğim şeyler Göğüs Cerrahisi ve Onkoloji Servisinin 3.katını açabilmektir. Ayrıca bir de Adli Tıp Birimi kurulmasını hayal ediyorum. Sayın Bakanımız ile bu konularda istişare halindeyiz umarım kısa zamanda bu hayallerim de gerçek olur ve emekli olmadan görürüm. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473