banner564

Müslümanlar tartışmalı

Besim Tibuk, bir kez daha aşırı sıcaklarda Hacca gitmenin zorluklarına değindi ve normal takvime geçilmesini önerdi

Müslümanlar tartışmalı
banner598

 Suna ERDEN

   Liberal Demokrat Parti Onursal Başkanı, işadamı Besim Tibuk, Hacı adaylarının çok sıcak günlerde Hacca gittiğini belirterek “Gelecek yıl Ağustos’un ilk haftasına düşecek ve daha da sıcak olacak” dedi. 
   Ay Takvimi’nin değişmesini ve normal takvime geçilmesine ilişkin önerisinin, Müslüman dünyası tarafından tartışılmasını isteyen Tibuk “Dinimiz insanlara eziyet etmek için değildir” dedi.
   Tibuk, Diyalog’a yaptığı açıklamada şunları kaydetti:
   “Müslümanlar Ay takvimini kullanıyor. Ay Takvimi Sümerlilerin buldukları bir takvim. Bunun yanlış olduğu anlaşıldı. Hz. Muhammed zamanında o takvim kullanılıyormuş, ondan önce M.Ö birinci yüzyılda şimdiki takvim ortaya konuyor.  Hangisi doğru?  Tabi ki şimdiki takvim doğru. Ay takvimi doğru değil. Ne demek her ay 10 gün evvel gelecek. Mevsimler şaşacak, fırtınalar şaşacak. Mesela deniz takviminde kocakarı fırtınası var, o 10 gün şaşıyor.  Gerçek şu ki, güneşin dönmesiyle olan bir mesele bu. Dünyanın güneşin etrafında dönmesi, güneşin her gün batıp-çıkması ile olan bir şey. Ay ile olması yanlış bir şey. Bu eski takvimi uyguluyorlar.”

Kuran’da yoktur

  “Dinimiz insanlara eziyet etmek için değildir” diyen Besim Tibuk şunları kaydetti:
  “Takvim konusu Kuran’da yok. Kuran demiyor illa bu takvimi uygulayacaksın diye. Çünkü o zaman ay vardı onu söylüyordu. Ama sen oturabilirsin ve diyebilirsin ki, normal takvime geçiyorum. Örneğin, Ramazan’ı Aralık ayına alıyorum denilebilir. Çünkü Aralık ayında günler kısa. Daha kolay oruç tutulur. Mühim olan Allah ile yakınlaşmak, mühim olan iyi bir Müslüman olmak değil mi? O zaman Mart 15’e geliyor Hac. Veya hac mevsimi Şubat 15’e alınır. O zaman da Ramazan’ı Kasım ayına çekersin. Bu tartışılabilir. Ama hiç olmazsa bu takvim düzelebilir. Ben bunları bir öneri olarak ve tartışılması için söylüyorum. Yazık bu insanlara… Müslüman dünyası, gelecek yıl Mekke’de yine sıcaklarda perişan olacak. Bir sürü insan ölecek sıcakta. Bu konu tartışılmalı.” 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474