banner564

ABD Dışişleri Bakanı Kerry kasım’da geliyor

ABD Dışişleri Bakanı Kerry ile görüşen Akıncı, en kısa sürede çözüme varmak istediklerini söyledi

ABD Dışişleri Bakanı Kerry kasım’da geliyor
banner598
Özlem Güran AKKORLU (TAK)
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, BM 70. Genel Kurul çalışmaları kapsamında bulunduğu New York’ta ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile görüştü.
Palace Otel’de yaklaşık 40 dakika süren görüşmede, Kıbrıs müzakerelerinde gelinen son aşama Kerry’e aktarıldı ve görüş alışverişinde bulunuldu.
Görüşmede Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’ya KKTC’den giden heyeti eşlik etti.
Görüme sonrasında KKTC’nin New York Temsilciliği’nde basına açıklama yapan Akıncı, görüşmenin oldukça yararlı geçtiğini ve çok olumlu izlenimlerle ayrıldığını söyledi. Akıncı görüşmede, vizyonlarını paylaşma ve Kerry’nin düşüncelerini dinleme fırsatı bulduklarını kaydetti.
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, çözümün kendilerinin anladığı çerçevede iki kesimlilikle sonuçlanmasının aynı zamanda bir takım zorunlulukları beraberinde getirdiğinin tartışılmaz olduğunu vurguladı ve böylelikle mülkiyette tazminatlar konusunun daha da önem taşıdığının ortaya çıktığını söyledi.
Cumhurbaşkanı Akıncı, Kıbrıs’ta çözümün finansmanının çok ciddi başlıklardan biri halini aldığını kaydederek “(BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı) Eide’nin bu konuda bazı girişimleri var, ABD’nin de bu konuya ilgi duyduğunu, bu konuda çalışmalara katkı yapacağını görmekten de ayrıca memnuniyet duyduğumu ifade ediyorum” dedi.
Akıncı, ABD’nin Kıbrıs’ta kalıcı, adil, iki kesimli, iki toplumlu federal eşitliğe dayalı federal bir çözüme güçlü desteğini sürdüreceğini görmekten memnuniyet duyduğunu da ifade etti.
Kıbrıs’ta çözümün bölgede istikrarın oluşmasına yapabileceği katkı düşünüldüğünde bunun ABD’yi de ilgilendirdiğini kaydeden Akıncı, değerlendirmesini şöyle sürdürdü:

“En kısa sürede çözüme varmak…”
“Önümüzdeki süreçte mümkün olan en kısa sürede bir çözüme varmak istediğimizi, bu çözümün parametrelerinin ortada olduğunu, varılan çerçeve anlaşmasıyla bunun daha da belirgin hale geldiğini ve bu çerçeve içerisinde kalarak adımlar atmakta olduğumuzu kendisiyle paylaştık. Şimdi geldiğimiz aşamada, mülkiyetin kriterleri konusunda iki kesimliliği, Kıbrıslı Türklerin mülkiyet ve nüfus olarak çoğunlukta olacağı bağlamda aşabildiğimiz takdirde önümüzdeki sürecin hızla bizi bir çözüm noktasına götürebileceğine dair inancımızı da Kerry ile paylaştık.”

“Kerry Kasımda Kıbrıs’ı ziyaret edecek”
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin kasım ayında Kıbrıs’ı ziyaret edeceğinin anlaşıldığını, Kerry’nin bu arzusunu kendileriyle paylaştığını kaydeden Cumhurbaşkanı Akıncı, bundan memnuniyet duyacaklarını ifade ettiklerini vurguladı.

Güncelleme Tarihi: 03 Ekim 2015, 09:59
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473