banner564

Anastasiadis tedirgin

Türkiye ile Yunanistan arasında son dönemki gerilimi göz önünde bulunduran Rum lider, Akdeniz’de de sıcak olay çıkabileceğinden korkuyor

Anastasiadis tedirgin
banner598
Yunanistan Milli Savunma Bakanı Panos Kammenos’un Yunan meclis muhabirleri aracılığıyla “Total’in sondaj yapacağı haziran ayında Türkiye’nin Kıbrıs açıklarında sıcak olay çıkarmasını beklediği” manipülasyonunu sızdırmasına çok kızan ve bu konuda Dışişleri Bakanı Nikos Kocas’tan izahat isteyen Rum Yönetimi Başkanı, bu kez kendisi, Türkiye’de yapılacak anayasa referandumuna kadarki süreçten “korktuğunu” öne sürdü. 
Anastasiadis söz konusu dönemde “bölgede sıcak olay çıkabileceğinden korktuğunu” Yunan Sky TV’ye özel mülakatında öne sürdü. Rum tarafının, tek yanlı “Münhasır Ekonomik Bölge” ilan ederek parsellediği alanlardan biri için Amerikan EXXON MOBIL şirketine ruhsat verme kararı aldığını hatırlatan Anastasiadis “Amerikan devinin varlığı Kıbrıs Cumhuriyeti için koruma kalkanıdır. “Türk gemileri sondaj şirketlerini taciz edemez” dedi. 
Rum Lider Atina’da yayın yapan Sky TV’ye verdiği özel mülakatta Kıbrıs müzakerelerinde yaşanmakta olan çıkmazdan da Türkiye’yi sorumlu tuttu. “Hayal kırıklığı yaratan bugünkü durumu Ankara’nın, gerek askerinin varlığı gerek Kıbrıslı Türklerin ekonomik bağımlılığı nedeniyle uyguladığı nüfuz yarattı” iddiasında bulundu. 

Akıncı’nın tavrından şahsen hayal kırıklığı duyuyor
Cumhurbaşkanı Akıncı’nın, Rum meclisinin Enosis Plebisiti kararıyla nedeniyle sergilediği tavırdan şahsen hayal kırıklığı duyduğuna işaret eden Anastasiadis Akıncı’nın, Rum meclis kararını “bahane olarak kullandığını” öne sürdü, “Akıncı, ‘Türkiye’deki referandum yapılana kadar müzakereler ertelensin’ dese daha iyiydi” dedi. 
Rum lider “Müzakerelerde en az 4 başlıkta önemli ilerleme kaydettik. Toprak başlığında kaydedilen ilerleme,  Kıbrıs Türk tarafının ilk kez harita sunmasıdır” vurgusunu yaptı. “Son 18 ayda gözlemlenen ilerleme süreci devam etse ve Türkiye tarafından yapılan ve Kıbrıslıların çıkarına olmayıp Ankara’nın çıkarlarına hizmet eden taleplerle müdahale olmasaydı, sonuca ulaşacağımıza dair dayanaklı ümit olurdu inancındayım”  diye ekledi.  

“Garantiler şer kaynağı”
Garantileri “şer kaynağı” diye niteleyen Anastasiadis Yunanistan hükümeti ve Dışişleri  Bakanı Nikos Kocas ile aralarında hiçbir anlaşmazlık olmadığını söyleyerek “tam işbirliği içerisindeyiz. Her zaman mükemmel işbirlikleri, önümüzdeki zorlukları nasıl göğüsleyeceğimize dair ortak anlayışla çok sıkı işbirliği ve kararlılık içerisinde olduk” dedi.
Anastasiadis Türkiye’de yapılacak anayasa referanduma kadar olan süreçte “bölgede sıcak olay yaşanabileceğinden korktuğunu”  savundu ancak “Doğu Akdeniz Bölgesindeki enerji gelişmeleri ve özellikle EXXON BOBILE enerji devinin Kıbrıs MEB’indeki varlığı Kıbrıs Cumhuriyeti için koruma kalkanıdır” dedi, şu görüşü ortaya koydu: “Türk gemileri sondaj şirketlerini taciz etmeyecek çünkü böyle bir şey İtalya, Almanya gibi büyük ülkelerin ve şimdi EXXON MOBILE ile ABD’nin de çıkarlarına dokunur. Nihayetinde müzakere tamamlanırsa bu, çıkarlar nedeniyle, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin MEB’indeki egemenlik hakları çıkarlarını koruyacak.” Rum tarafında 2018’de yapılacak başkanlık seçimlerinin, şu anda meşgul olacağı en son şey olduğunu” savunan Anastasiadis “daha zaman var. Bu süre içerisinde Kıbrıs sorununun çözüm çabaları yoğunlaştırılmalı ve içteki sorunlar göğüslenmeli. Yeniden aday olup olmayacağıma zamanı geldiğinde karar vereceğim” dedi. 

“Akıncı bahane arıyordu”
Rum meclisinin Enosis Plebisiti ile ilgili kararının yanlış olup olmadığı sorusuna karşılık Rum tarafının bu icraatından duyduğu kaygıyı gizlemedi ancak “her halükarda Akıncı tarafı, görüşmeleri durdurmak için bahane arıyordu” dedi.
Anastasiadis Ege’deki durumdan “endişe” belirterek “endişelendirmemesi için gerçekçi olmamam gerekirdi. Kıbrıs sorunu çözümsüz kaldıkça, gerek bölgede gerek Türkiye’de, gerek Ege’de cereyan edebilecek olay çok.  Bunun sadece bir uyaran veya Sayın Erdoğan’ın hedeflerini başarması için Türkiye iç cephesini birleştirmek maksadıyla bir hayalet çabası olarak kalmasını dilerim. Ekonomik açıdan bir bükülme gösteren Türkiye için de çok tehlikelidir.  Terör de daha da büyük sorun yaratıyor Bu tür davranışlar her zaman tehlikelidir çünkü silah sistemlerini kullananların o anda nasıl tepki verebileceğini kimse bilemez” dedi.

Güncelleme Tarihi: 09 Mart 2017, 09:30
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473