banner564

Ara formül bulundu

Bakan Sucuoğlu, sağlıkta kamu hekimlerine ikinci iş yasağı ile ilgili hazırlanan tüzüğün tamamlandığını belirtti

Ara formül bulundu
banner598
Çiğdem AYDIN
Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu, Döner Sermaye Yasası’nın Cumhurbaşkanı Akıncı tarafından meclise iade edildiğini, bu yasanın Anayasa’ya aykırı olması halinde C planlarının devreye gireceğini söyledi. Sucuoğlu, 1 Ağustos tarihinden itibaren yürürlüğe girecek olan hekimler için ikinci iş yasağı kararının hayata geçmesi halinde bir sıkıntı yaşanmaması için gereken önlemlerin alındığını söyledi.
Diyalog’a konuşan Bakan Sucuoğlu, sağlıkta kamu hekimlerine ikinci iş yasağı ile ilgili ara formül çalışmaları tamamlandığını, hazırlanan tüzüğün Başbakan Hüseyin Özgürgün’e sunulacağını belirtti.
Sucuoğlu, ara formül üzerinde yaptıkları çalışmada, klinikten ayda 12 bin TL kazanan bir hekimin, öğleden sonra hastanede yaklaşık 3 bin 800 TL ücret almayı kabul ettiğini ifade etti.
Bu durumun hekimlerin uzlaşıdan yana tavrının bir göstergesi olduğunu savunan Sucuoğlu, Döner Sermaye Yasası geçene kadar ara formülün uygulanacağını kaydetti.
Sucuoğlu, “Özlük haklarında yaptığımız iyileştirmeler sayesinde 1 buçuk ayda Türkiye’de yaşayan KKTC vatandaşı 11 yeni doktor başvurdu. Bu 13 aydır verdiğimiz mücadelenin dokunuşudur” dedi.
Bakan Sucuoğlu, doktorların özlük haklarının da bu ay ödeneceğini açıkladı.
Sucuoğlu, Diyalog’un sorularını şu şekilde cevapladı.

Soru: Girne Akçiçek Hastanesi’nde ultrason ve tomografi cihazının olmadığı dahası biyokimya cihazının da bozuk olduğu belirtiliyor doğru mu? 

Cevap: Girne Akçiçek Hastanesi’nde biyokimya cihazı arıza yaptı ama bu garanti altında bir cihaz. Türkiye ile temasa geçildi ve ekip gelip tamir etti. Garanti altında olduğu için firma tarafından dokunamıyoruz ve bazen bu gibi durumlarda müracaat ettiğimiz zaman hemen 24 saat içinde müdahale edilemiyor. Biz müdahale edersek ve bir şey olur o zaman da milyonlarca lira değerinde zarar ederiz bu da demek olur ki garanti kapsamından çıkar. Bu nedenle yaptığımız yoğun temaslar neticesinde firma geldi ve tamirini yaptı. Tomografi cihazına gelince; bilinsin ki dünya standartları vardır. 800 bin ile 1 milyon nüfusa bir MR, 500 bin nüfusa bir tomografidir hepimiz daha iyi olmasını istiyoruz her şeyin ama benim şu anda hastanelerde çalışan radyoloji uzmanı belli. İlana çıkıyoruz gelen yok. Önümüzdeki ay kısmetse Türkiye’den bir arkadaşımız geliyor. Bir yılık bir mücadele ile özlük haklarını geliştirdik ve buna bağlı olarak hekimler artık devlet hastanesini tercih eder konuma geliyor. Şimdi Türkiye’den bir kardiyolog geliyor Ağustos ayında, yeni bir fizik tedavi uzmanı geliyor, radyolog, çocuk doktoru geliyor şu ana kadar 15 gün içinde 7 doktorla anlaştık ve Kıbrıs’a dönüyorlar. Yeterli mi? Değil ama şunu hatırlatmak lazım, bizim KKTC’de tek bir üçüncü basamak hastanemiz vardır bu da Dr. Burhan Nalbantoğlu’dur. İkinci basmak dediğimiz Girne Akçiçek, Mağusa ve Cengiz Topel hastanelerinde yan branşlar yok. Zaten dünyada da böyle. Yani siz nerden bulacaksınız kardiyolog, nefrolog da bütün hastanelerinize vereceksiniz? Dünyayı yeniden keşfedecek değiliz. Bizim hastanelerin 300-500 km uzaklığı yok. Ana branşların hepsi Nalbantoğlu’nda var ve ihtiyaç halinde de gönderiliyor. Girne’den buraya 15 dakika. Şimdi buradaki kardiyoloğu alıp oraya mı göndereyim? Evet eksikliklerimiz var, biz yeni bir dünya keşfetmeye çalışıyoruz. Her hastanede kardiyologlar olacak, nefrologlar olacak, bunu Avrupa’da anlatsanız size gülerler. Akçiçek’te eksiklik var. Girne’de nüfus yoğun ama ana merkezi boşaltıp oraya gönderemem. Ultrason var, radyolog da haftada bir gün gidiyor oraya. Türkiye’de de yetersiz kardiyologlar ne yazık ki ama bunlar için de hastane kapatılmaz. 

Soru: Hekim bulamıyoruz uzman bulamıyoruz cihaz alacak mali kaynak yok diyorsunuz o zaman neden yeni hastaneler açma girişiminde bulunuyorsunuz, yani hekimsiz, hemşiresiz, cihazsız hastane ne işe yarayacak? 

Cevap: O hastanenin açılması temeli attığınız gün itibariyle iki yıllık bir süre ister. İstatistiklere baktığınız zaman Güzelyurt’un nüfusu yeni üniversitelerle birlikte önümüzdeki süreçte 5 bini geçecek. Farz edin ki hiçbir şey yapmadık, iki yıl sonra zaten Güzelyurt’ta hastane yok, Cengiz Topel de güçlendirilmesi gereken bir yer. Güzelyurt Hastanesi iki yıl sonra bittiği zaman MR ile tomografi ile değil, ana branşların içinde olacağı ultrasonu, EKG’si ile ana branşlarıyla bölge halkına hizmet verebilecek bir hastane olacak. Doktor bulunamaz mı? Bulunur. Bugüne kadar özlük haklarıyla ilgili geldiğimiz aşama sayesinde doktorlarımız yeni maaşlarını alacak. Türkiye’den 23 doktor müracaat etti burada çalışmak için. Doktor bulmak sıkıntı değil ama kardiyolog isterlerse bulamayacağım çünkü üst branşlarda hekim yok. Pedifer hastanelerde üst branşlar yok, ama bunun için de hastane kapatılmaz. Bir hastaneyi ikinci basamak bir hastane yapacaksanız 15-20 arası doktora ihtiyacınız vardır. Burada da bir sorun yok. Her hastaya tomografi yazılmaz teşhis koyarak biraz terleyeceksiniz biraz çalışacaksınız.

Soru:  1 Ağustos tarihi geldiğinde mahkeme kararının uygulanması sonrası bir kaos bekliyor musunuz? 

Cevap: Ben mahkemede bu kararın nelere mal olacağını 45 dakika anlattım. 6 ayda ne hastane yapabilirsiniz ne de başka bir şey. Ancak yasaları yaparsınız. 30 yıldır dokunulmayan hayata geçirilmeyen bir döner sermayeyi, hasta haklarını, özel hastane ve tüzüklerini yaptık ve bitirdik. Tabi bir bacağı bizde olan Genel Sağlık Sigortasını da bize ait bölümünü bitirdik. Cumhurbaşkanı Döner Sermaye Yasasını Anayasa’ya aykırı mı değil mi diye görüş almak için geri gönderdi, bekliyoruz. Eğer bir sorun olur ve bu yasa Anayasaya aykırı bulunursa o zaman da C planımız var ama birçok ülkede Türkiye’de dahil döner sermaye kullanmaktadır ve bu hekimlerin motivasyonunu da artırıyor. 1 Ağustos’tan sonra hekimler kendi kliniklerinde kullandıkları cihazları ne yapacaklar MR vs. ne olacak? Bu konuda hiçbir şey yapılamaz. İkinci iş yasağında kurban olarak doktorlar seçildi ama bu bir kaosu getirirse de mağdur olacak olan direk olarak halk olur. Döner sermaye konusu da eşitliğe aykırı. Çıkarsa 1996’dan beridir neden halka yalan söylendiğini soruyorum çünkü döner sermaye ve Genel Sağlık Sigortası Yasası birbiriyle ilintilidir. Eğer menfi olursa bugüne kadar gelmiş geçmiş bütün hükümetler sağlıkta reform yapacağım diye halkı kandırdılar diye düşünürüm. Anayasa Mahkemesinin 45 gün içerisinde bir karara varıp bize bildirmesini bekliyoruz.  


Soru: Bugüne kadar ikinci iş yasağı kapsamında elinize ulaşan istifa var mı? 

Cevap: 2015 yılında 9 doktorumuz, 2016 yılında 8, 2017 yılında 7 doktorumuz olmak üzere 24 hekim hastaneden ayrıldı üç yıl içerisinde, 2016 \ 2017 Mayıs ayı itibariyle zorunlu hizmeti ve sözleşmeli toplam 42 hekim istihdamı yapıldı. Yani bir yılda toplam 49 hekim istihdamı yapıldı bunların 7’si sözleşmeliydi. Türkiye’den gelecek olan hekimleri de pediferi hastanelere yönlendireceğiz. 

Güncelleme Tarihi: 26 Temmuz 2017, 10:57
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474