banner564

Çarşıda yaprak kımıldamıyor

Lefkoşa’da dükkân işleten esnaf, satışların dibe vurduğunu, zor günler geçirdiklerini söylüyor

Çarşıda yaprak  kımıldamıyor
banner598
Melin DOBRAN
Başkent Lefkoşa’da dükkân işleten esnaf, satışların dibe vurduğunu, zor günler geçirdiklerini söylüyor… İşleri durma noktasına gelen birçok esnafın dükkanına kilit vurduğunu, yeni iflasların kapıda olduğunu söyleyen işletme sahipleri, hükümetin piyasayı canlandıracak tedbirler almasını istiyor.
Ülkeyi yönetenlerin halkın arasına girip, sorunlarla ilgilenmesi gerektiğini söyleyen esnaf, özellikle vergilerin düşürülmesi yönünde adım atılmasını istiyor.
Diyalog’a konuşan çarşı esnafı, ülkede yaşanan ekonomik krize rağmen ayakta kalmak, geçimlerini sağlamak için çalıştıklarını söylüyor. 

Esnaf ne dedi..??

Yasemen Koper: Satışlarımız durma noktasında. Bayramda da doğru düzgün satış olmadı ki bayramdan sonra olsun. Önümüzdeki bayram da satış olacağından ümitli değiliz. Piyasadaki durgunluğun nedeni bence hükümettir. Sürekli olarak vergi peşindedir. Çarşıya gelip de durumu görmüyor. Dükkân kirasını ve maaşları ödemekte zorlanıyoruz. Devlet tefecilerden daha fazla faiz alıyor. Piyasanın canlanması için devlet adamlarının esnafın içine girmesi lazım ama seçim zamanı değil, normal zamanda. Hükümetin ülke için girişim yapmasını istiyoruz.

Murat Zif: Satışlarda yazın beklentisi yok. Satışlar eskisi gibi değil. Bayramdan sonra da değişen bir şey olmadı. Tatilciler alışveriş yapardı, düğünler için alınan hediyelikler dışında alışveriş yapan yok. Sebebi ise altının ve dövizin yüksek olmasıdır. Bu politik bir konudur. Piyasanın yeniden canlandırılması için elden bir şey gelmez. Bunun için yapılacak bir şey olduğunu düşünmüyorum.

Cemal Macila: Piyasanın durumu şu an iç açıcı değil. Durum çok kötü. Bayramdan sonra işlerde düşüş oldu. Satışlar bu ay istediğimiz gibi gitmedi. Buna tatilcilerin de etkisi olabilir diye düşünüyorum. Yine de iyi kötü geçinip gidiyoruz. İşlerin eskisi gibi tadı tuzu tok. Şu anki piyasayı canlandırmaya çalışmak, ölüyü mezardan kaldırmak gibi bir şey olur.

Özsan Güzeloğlu: Satışlar tamamen dibe vurmuş durumdadır. Çarşıya bayramdan sonra deyimi yerindeyse resmen ölü toprağı serptiler. Öyle bir hale geldik yani. Çarşıdaki durgunluğu havanın sıcak olmasına ve ülke ekonomisinin kötü olmasına bağlıyorum. Her geçen gün vatandaşın alım gücü düşmektedir. Dükkân kirasını ve maaşları ödemede tabi ki sıkıntı yaşıyoruz. Eve ekmek götürmekte zorlanıyoruz. Böyle giderse çarşıdaki esnaf, bir bir kapatacak. Piyasanın canlanması için, esnaf için acil önlem paketi alınması lazım. Esnafın ayakta durması ve kepenkleri kapatmaması için devletin esnafa yardımcı olması gerekiyor.

Tan Amber: Satışlar orta düzeyde gidiyor. Bayramdan sonra çeyrek altın satmaya devam ettik. Düğün sezonu olduğu için en çok altın satıyoruz. Piyasadaki durgunluğu havanın sıcak olmasına ve tatil masraflarına bağlıyorum. Bölgede kapalı bir park yeri olmalıdır. Sıcak da alışveriş yapılmasını caydırıyor. Park yeri sıkıntısı devam ediyor. Zabıtaların da insanları tedirgin etmemesi lazım. Piyasanın canlanmasını bence ambargolar etkiliyor.

Güncelleme Tarihi: 26 Temmuz 2017, 11:08
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474