banner564

Aşk nedir?

Aşk ve sevgiyle ilgili düşüncelerini Diyalog’a açıkladılar

Aşk nedir?
banner598
Çiğdem AYDIN
Azra Taçoy:Aşk kendinden geçme halidir
   “AŞK; Kendinden Geçme Halidir. Aşkı bilmek için ilk bakışta kişinin kendisini tanıması ve kendisini Sevmesi gerekir. Aşk, karşıdaki insanı Özgürce sevebilme duygusudur. Onun Canı Yandığında,Seninde Canının Yanmasıdır. Hissetmektir,Sarılmaktır,Kalbinin Ritminin Değişmesidir. Kısacası AŞK Gerçekten Tadıldığında Muhteşem bir Duygudur.” 
   “Sevgimi Gözlerimle,Hareketlerimle,Davranışlarımla,Tavırlarımla,Dokunuşlarımla,Onu Önemseyerek,Güvenini Kazanarak,Onu Sevdiğimi Her gün Söyleyerek Belli ederim.”
   “Sevildiğimi; Gözlerinden,Güzel,İçten,Parlak Bakmasından.Beni Özel Hissettirmesinden,Saygısından,Beni Mutlu Etmek için Elinden geleni Yapmasından,Değer Vermesinden,Sadece İyi Günde Değil,Kötü Günde de hep Yanımda olmasından Anlıyorum”

Burcu Başay Karakaya:Mantıklı düşünme kabiliyetimizi kaybettiğimiz nokta aşktır
   “Aşk herşeyin başlangıç ortası ve sonudur.Aşkın tarifi yoktur.Aşk beynimizin mantıklı düşünme kabiliyetini kaybettiği noktadır..Aşkın en güzel yani karşınızdakine duyduğunuz heyecan,sevgi ve saygıdır...
   Sevginin en güzel karşılığı zamandır..Sevdiğinize ayırdığınız zaman,ona söylediğiniz güzel sözler ve sevdiginiz insanın düşüncelerine, haklarına gösterdiğiniz saygıdır.Onunla zaman geçirerek,onu dinleyerek,onunla konuşarak ,saygı göstererek sevgimizi ifade ederiz...
   Bana ayırdığı zamandan,saygıdan, ilgisinden,benim mutluluğumu ve üzüntümü paylaşmasından,bana kendimi değerli hissettirmesinden ve en önemlisi bana verdiği sevgi ve saygıdan anlarım..Sevmenin başlangıç noktası özsaydıdır.. Îçinde saygı olmayan sevgi gerçek sevgi değildir...


Gülvin Kusetoğlu: Aşk, karşılıklı sevgi ve mutluluktur

   “Bana göre aşk; karşılıklı sevgi,mutluluk ve ortak duyguları paylaşmakdır..
   “Sevgimi eşimle kaliteli zaman geçirip aramızda birşeyler paylaşarak ve en önemlisi birbirimize saygı göstererek sevgimizi belli ediyoruz.
   “Sevildiğimi canım sıkkınken eşimin beni mutlu etmek için yaptığı sürprizlerden anlıyorum.. Bir de eşimle uzun yıllardır birlikte olduğumuzdan arkadaş,sevgili hem de birbirimize aşık kalmayı başarabiliyoruz.”


Esra Öz: Aşk, ayakların yerden kesilmesidir

   “Aşkın cevabını üç aşamalı veriyorum. Aşkın  en güzeli sevgiye dönüşebilenidir.Fazla söze gerek yoktur.Aşk İnsanın Ayaklarının Yerden Kesilmesidir. Aşkın çok uzun sürmeyeceği de bir gerçektir” 
   “Sevgiyi  belli etmeye gerek kalmaz ,gözler ve hareketler bunu yapar”
    “Sevildiğim kişiyle her anımı paylaşabiliyorsam eğer ,sevildiğimi anlarım”

*******
Tülay Umut: Aşk için meydan oku, cesaretli ol
   “İki insanın birbirini özgürce severek, ayrılmaz bir bütün olup; birbirine karşılıksız bağlanmasıdır. Sevgi, saygı, vefa ve özveri ise sürdürülebilir aşkın olmazsa olmazlarındandır.Aşk bir sevgi dilidir.  Aşkı yaşamak isterseniz; Meydan oku, cesaretli ol, sıcak tebessümleri ihmal etme ve kalbinin atışını dinle.” 
 “Sevgilime yani eşime yaratıcılığımı kullanarak; kendi emeğimle özel hediyeler tasarlarım veya organizasyonlar planlarım. Onu ne kadar çok sevdiğimi gösterir ve kendisinin özel hissetmesini sağlarım. 30 yıldır birlikteliğimizde sabahları kalktığımda ona AŞKIM diye seslenmekten; akşam eve geldiğinde onu kucaklamaktan asla vazgeçmedim.”
 “Sevgi karşılıklı bir enerjidir ve seviyorsan sevildiğini de karşındaki insandan anlayabilirsin.Bana bakışı, anlayışı, üşüdüğümde beni düşünmesinden, hasta olduğumda yanımda olmasından, sevincimi üzüntümü benimle paylaşmasından ve ilgisinden sevgisini anlarım.”

**************
Şehnaz Çehreli Şefik: Karşılıksız sevgi ve fedakarlık
   Aşk, karşılıksız olarak sevdiğiniz için her tür fedakarlığı yapabilmeye hazır olmak ve onunla her ortam ve şart altında bu eşsiz duyguyu yaşayabilmektir. 2
   Belli etmeden.... her zaman onun yanında, arkasında, eşi, arkadaşı, sevgilisi olarak... küçük sürprizler yaparak..onu her an severek,sayarak.
   Benim iyi ve kötü anımda yanımda olup, desteğinden, eşim olarak yaptıklarımı onaylaması ve arkadaşlığından, eşim olmasından ve bana olan bitmeyen heyecanından.”

**********
Sibel Dinçyürek: Hayatın dönüm noktası 
    “Aşk mantığın önüne geçen ve güçlü duyguların yoğun bir şekilde hissedilen ve kendinize bile neler olduğunu inanamadığınız hayatınızın bir dönüm noktasıdır... Çünkü yaşamınızın nereye gideceğini artık Siz de bilmiyorsunuz hatta kestirmiyorsunuz. Ama bildiğiniz tek şey çok mutlu olduğunuzdur. O zaman herkes aşık olmalıdır.” 

   “Sevgi dilinin bilimsel bir yönü vardır. Çiftler sevgi dillerini çözdükleri zaman uyumlu mutlu ve sağlıklı çiftler olurlar çatışmalar, uyuşmazlıkların ve hatta boşanmaların birçoğu sevgi dilini bilmediğinizden kaynaklanıyor biz aile danışmanları bireylere kendi ve partilerinin sevgi dillerini keşfetmelerini sağlıyoruz.  Bunlar; 
1) onay sözleri
(2) nitelikli beraberlik
(3) hizmet davranışları
(4) armağan alma
(5) fiziksel temas”

   “Benim sevgi dilim armağan almaktır ben sevgimi hep böyle gösteririm onun için sevildiğimde  bana hediye alındığı zaman ANLARDIM. Özellikle 14 Şubat ve özel günlerimde Ama ŞİMDİ öyle değil çünkü önce karşımda kişinin sevgi dilini çözdüğüm zaman SEVİLDİĞİMİ hissediyorum Örneğin karşınızdaki kişi sizle beraber olmak sizle vakit geçirmekten çok hoşlanıyorsa sizi önemsiyor ve seviyor demektir. Bir şey alması ÖNEMLİ DEĞİLDİR. Çiftlere birbirlerinin sevgi dillerinin çözmelerini önerebiliriz o zaman yaşam kaliteleri ve uyumları olacaktır. "Aşık olduğun zaman ilk görüşte değil, her görüşte AŞIK olacaksın"...

************
Fatma Sabri:Sarıldığınızda kalp atışlarını duyarsanız işte o aşktır
   “Aşk sevdiğinize sarıldığınızda kalp atışlarını .duymakdır..Aşk dünyaya tekrar gelsem sana aşık olurdum dedirtmekdir. Sevgimi gözlerine bakarak belli ederim .gözler kalbin aynasıdır.. Sevildiğimi iyi ve kötü günümde sağlığın bozulsa da ne kadar güzelsin diyorsa sevdiğin sevildiğini anlarsın.”

**********
Emete Gözügüzelli: Önce Allah sevgisidir
    “Aşk önce Allah sevgisidir. Aşk Evlattır. Aşk Vatandır. Aşk Bayraktır. Aşk Türklüğünü kesintisiz hissetmektir. Ve Aşk sana emanet edilenleri tereddütsüz sevmektir. Ve aşk sana emanet edilenleri tereddütsüz sevmek ve sahip çıkmaktır .” 
   “Aşk sevmektir aslında. Sevgimizi nasıl belli ettiğimize gelince: İnsan doğaya bakınca, sevdiklerine bakınca kalbinde duyduğu sıcaklık sevgisini sunmasında anahtar rol oynar. Allah için ibadet edersin, Evlat için her fedakârlığı yaparsın. Vatan, Bayrak,Türklük ve Özgürlüğün için çalışırsın, üretirsin, mücadele verirsin. Çünkü Sevmek emek ister, sevmek fedakârlık ister. Sevmek cefa ister...”
   “Sevildiğimi anladığım tek şey sözlerden gelenle davranışların örtüşmesi sonucu gördüklerim ve hissettiklerimle mümkündür. Sevilmek sadece insandan gelmez ki, bir hayvanın sevgisini dahi kazanmak önemli. Zira hayat sevmek ve sevilmekle anlamlı ise, herkes layığı ile yaşayacak, sahip olduğu her şeye şükredecek. Değer vermesini ve karşılığını hissedecek. Bence değer ile sevgi eşdeğerdir. Bunu hissetmek ve hissettirmek önemlidir. Ne demişti Mevlana : "Neyi feda edersen, o sana ihsan edilir. Neye kıyamazsan, onunla sınanırsın".

Çilem Esenyel: Özgürce sevebilme duygusudur
   “Aşk karşıdaki insanı özgürce sevebilme duygusudur. Egolardan sıyrılıp karşıdakini olduğu gibi kabul edip sevebilme sanatıdır.
   “evgimi ona özel yemekler pişirerek, güzel giyinerek, kendime daha çok bakarak, onu dinleyerek, onu överek, teşekkür ederek belli ederim. Yani sözlerden ziyade hareketlerimle belli ederim.
   “evildiğimi onun davranışlarıyla, sözleriyle, yaptıklarıyla anlarım. Dürüst olması ve yanımda Güler yüzüyle Mutlu olduğunu görmem, bana çok zaman ayırması, anlamlı iltifatlarda bulunması sevildiğimi hissettirir.”


**************
Sevinç Kandusever: Aşk, fedakarlık, sadakat ve sahiplenmedir
   “Aşk bana  göre fedakarlık, sadakat, sahiplenmek. Bittiği zaman karsındakine zarar vermeden arkadaşça hayatından çıkabilmektir.”  
   “Sevgimi hayatıma aldığım kişiyi hayatının her döneminde yanında olduğumu hissettirerek gösteririm senede bir gün bir kaç saat içinde göstermek bana göre çok sahte”
   “Sevildiğimide aynı şekilde sevdiğim kişi benim hayatımda hayatımın her döneminde yanında olduğumu bana hissettirecek ve de benim için olmazsa olanlardan olan sadakat sadakat ve yine sadakat.” 

**********

Figen Dayanç Doruk: Aşk bir ateştir 
   “Aşk onun gözlerinde gördüğün ışıltıdır. Aşk bir ateştir aşık olunca o ateşte yanar köz olursunuz ama muhteşem bir duygudur aşk. Sevmesini bilene aşk sevgidir, aşk huzurdur, aşk güvendir. Aşk bir bütünün iki parçası olmaktır.Tarifi imkansız aslında aşk duygusu anlatılmaz yaşanır bence... Aşk tarif edilemez yaşanılır. aşk yeniden doğmaktır hayata.” 
   “Sevgimi sevdiğime sıcak bir tebessümle, içtenlikle söyleyeceğim sıcak  sözlerle, sevdiğimin kişiliğine saygı  göstererek, onu kendi kalıplarıma sokmaya çalışmak yerine olduğu gibi gibi kabul edip severek ve anı kaliteli paylaşarak gösteririm.” 

   “ Sevildiğimi sevdiğim kişi benimle birlikteyken gözlerinin içi gülüyorsa, hani ağzından bal damlıyor derler ya işte benimle birlikteyken kelimeler art arda ağzından dökülüyorsa, beni mutlu etmeye çalışıyorsa işte böyle anlarım Sevildiğimi...”

*********

Şen Candaş Ulusoy: Aşkı anlatmak için farklı bir dil gerekir 
   “Aşk nedir diye zaman zaman hep  düşünürüm ama tam anlamıyla cevap veremem ve hep bir edebiyatçının sözü gelir aklıma. "Aşkı anlatabilmek için yeryüzünde var olan dillerden çok farklı bir dil gerekir" 
   “Klasik olacak belki ama. Bakışlarla. Güzel ve  sevgiyle bakmak kelimelerden daha güçlü değil mi?” 
   “Kaşımdakinin benim için fedakarlık yapması sevildiğimi ve önemsendiğimi hissettirir.”

**********
Selma Asafhan:Koşulsuz sevginin bitmeyen heyecanla yaşanan hali
    “Bana göre aşk; koşulsuz sevginin, bitmek bilmeyen heyecanla yaşanan halidir. Kızıma ,eşime, işime duyduğum sevgi gibi”
   “Sevgimi ,içtenlikle iletişim kurarak ,empati yaparak ,her zaman bir adım önde onlar için ne yapabileceğimi düşünerek ,en kıymetli şeyimiz olan zamanımı sınırsızca onlara ayırarak ;belli ederim”
   “Sevildiğimi ;gösterilen içten ilgi ,koşulsuz bana ayrılan zaman ,beni üzmemek için gösterilen çaba ve tabii ki beni yakından tanıyanların yaptıkları küçük jestlerle anlarım.” 

********
Türel Özer Öksüzoğlu: Aşkta beklenti olmamalı 
   “Aşkta beklenti olmamalıdır. Aşk karşılık beklemeden koşulsuz bir şekilde karşıdaki insanı sevmektir. Eğer koşullara bağlanırsa artık orada aşk değil çıkar ve ego vardır.  Beklenti aşkı kirletir. Hepimiz ,insan olmanın temel duygularından biri olan sevmeyi önemseriz. Sevme duygusu önce ailede yaşanır. Anne ve baba çocuğa koşulsuz sevgiyi sunabilir ve ona önem verirse çocuk da sevginin anlamını doğru algılar. Sevgiyle büyümek  bir şanstır. 
   Ayrıca sevebilmek için öncelikle kişinin kendini tanıması ve kendini sevmesi gerektiğine inananlardanım. Kendi sınırlarını bilmeyen, kendini tanımayan insanlar nasıl bir başkasını sevebilir ki!. “Seni seviyorum” bir cümledir yalnızca. İnandırıcılığı ancak yaşanan ve yaşatılan duygularla, tavır ve tutumla anlam kazanır. Demek ki sevgiyi ifade etmenin yolu, kişiyi can kulağıyla dinlemekten, onun ne hissettiğini, isteklerini, seçimlerini saygıyla anlamaktan ve önemsemekten geçiyor.Gerçekten seven; fedakârdır ve sevdiğinin hayatına güç katar ve onu büyütür. Başarısı ile övünür, üzüntülü olduğunda yanı başındadır. Tüm bu iyilik ve fedakârlığı size sunabiliyorsa sevildiğinizi aynı zamanda da değerli olduğunuzu hissedersiniz. 
   Kendi içimde oluşan barış ve sevgi seli karşımdaki kişiler tarafından her zaman güçlü bir şekilde hissedilmiştir. Benim sevgimin maddi bedeli olamaz…. Sevgimin karşılığı sadece SEVGİ olmuştur. Ailemi, arkadaşlarımı ve dostlarımı her zaman koşulsuz severim.  Onları değer vermeyi, anlamayı, dinlemeyi önemserim. İnsan seçmem, insanı sadece insan olduğu için yüreğine dokunurum.”

Hazal Ecer: Kocaman bir zaaf ve göreceli bir kavram

Aşk bir çok formu olan kompleks bir süreçtir. Hemen her şeye aşık olabilir insan; işine, ailesine, doğaya, eşyalarına. Yaptığın, yapacağın her işe anlam katan hayat enerjisi, heyecan, kocaman bir zaaf ve göreceli bir hadisedir. Kendini yaşayabilen bir şeydir aşk. Her şeydir ve hiçbir şeydir. Sevgi stratejik bir kavram değildir, spontane gelişen bir olgudur. Eğer ortada gerçek bir sevgi varsa her davranış kendiliğinden oluşur ve karşınızdakinin bunu algılayamaması olağan dışıdır. Doğallık, güven, sadakat ve anlayış sevginin bütünüdür ve ilişkinizde bunlara sahipseniz, bu karşılıklı alışverişte karşınızdaki kişi sevginizden emin olacaktır. Sevgiyi algılayış biçimimiz sevgiyi nasıl öğrendiğimizle paraleldir. Sevgi soyut bir kavramdır, hissedilir. Eğer karşınızda sizi mutlu etme çabasında biri varsa, sizi takdir edebiliyorsa, iyi veya kötü anlarınızı sizinle paylaşabiliyorsa o gerçek sevgiye sahiptir ve sevgiye açık biri olarak bunu anlayabilirim.



*********
Kutlay Erk: Aşk sevginin tutkulu halidir 
   “Aşk, bir kişiye hissedilen sevginin tutkulu halidir, tutkulu duygusal bir bağdır.” 
   “Kişi sevgisini öncelikle sözleriyle ifade edebilmeli; sevdiği kişiyi önemsediğini, değer verdiğini, birlikteliğinden mutlu olduğunu hareketleri, tavırları, yaklaşımları ile göstermeli”
   “Bir kişinin iletişim ve birlikteliğe değer verdiği, önemsediği, saygı ve sevgi ile korumaya çalıştığı, paylaşılan zamanda mutlu halleri ve tavırları sevgisinin göstergeleri olur.”

**************

Kudret Özersay: Aşk kendini kaptırmaktır
 Aşk, aşktır. Kendini kaptırmaktır, aklının almayacağı şeyleri onun için, onunla olmak için yapmaya cesaret edebilmek, mesela hiç düşünmeden hemen affedebilmek ve dahasıdır bence… 
Yüreğimden geçeni anında söyleyerek ve yaparak sevgimi belli ederim.  Sevilmek ise anlamaktan ziyade hissedilir. Birisinin ne dediği ya da nasıl davrandığı kadar ve hatta ondan daha da önemlisi size nasıl bir enerji gönderdiğidir gösterge…


Candaş Özer: Aşk güzeldir


Aşk: Gerçekleri görmeyi reddedebildiğin yere kadar süren, insan ruh kimyasında bir takım istem dışı reaksiyonlar cereyan ettiren gelir-geçer bir ruh durumu. Aşk güzeldir. Sevdiğimin yanında olurum, ona yemek yaparım, şiirler okurum, gerekli gereksiz her derdine deva nane olurum. Tıpkı benim gibi olur olmaz saatlerde bizzat veya telefonla halimi soruyor ve iyiliğim için bir şeyler yapıyorsa. Saatler süren sohbetlerde birbirimizden sıkılmıyorsak seviyor ve seviliyorumdur.



Bülent Dizdarlı: Aşk bir duygu patlamasıdır 
   “Aşk yoğun bir duygu patlamasıdır. Hüzün endişe sevgi şehvet duygularının hepsinin bir mikserden geçirilip harmanlamış  halinin tavan yapmasıdır.”
   “Sevgimi sanırım aşırı ilgimle belli ederim. Devamlı ararım. Gittiği yerde bulunurum. Sevdiği şeyleri yapmaya çalışırım gibi.”
   “Sevildiğimi ancak gelip söylenirse anlarım. Bu konuda başka türlü anlamamın mümkün olmadığını düşünüyorum.” 

Muhtar Ömer Meraklı: Sevgiyi para harcamadan izah edersen işte o aşk olur 
   “Hatırlarmsınız bilmiyorum...KKTC fiili olarak ilk defa bilimsel bir proje ile Kalavaçta .Sevgililer gününü zamanın Cumhurbaşkanı  ve eşi ile kutladık.Kalavaçta sevgililer günü mutluluk koruluğu diye. AŞK...Sevgini para harcamadan hareketlerin ile sözlerin ile mimiklerinle izah edersen işte o AŞK olur.Gerisi mi, Lafazanlık.Bundan ötesi yazdığım da gayrı resmi yazılmaz ,uygun değil Bas parayı öylesi ALAYKÖY OVALARI dolu. İsimleri de AŞK KULUPLARI EŞK EVLERİ........
      Sevgimi nasıl belli ederim.Bir güler yüz ama her gün yok da senede sadece bir gün sevildiğimi nasıl anlarım, ne yer ne içerse ne yaparsa ne ederse ,bana söylerse bana belli ederse benimle paylaşırsa beni egemenlik altına almak istemezse anlarım.Gerisi lafazanlık.”

*********
Hasan Yılmaz Işık: Yakaladı mı sizi mum gibi eritiyor 
“Aşk bir kimseye karşı duyulan aşırı sevgi ve bağlılık duygusudur.İki ayrı karşı cinsin birbirine karşı duydukları bedensel ve ruhsal güçlü duygu, sevgi ilişkisi. Bu bazen tek taraflı karşılıksız olabiliyor. Aşk sevginin en yüksek derecesidir. Yüksek kalp atışları ile bir insanı esir alabiliyor. Aşkın çaresi yoktur. Ondan ancak başka bir aşk ile kendinizi kademeli olarak kurtarabilirsiniz. Yakaladı mı sizi mum gibi eritebiliyor. Çevrenizde zayıfladığınızı görenler ya aşık mı oldunuz ya da diyete mi başladınız diyorlar. Ancak bunu insanlara açıklayamayacak kadar kutsal bir sevgi! Aşk insanın ruhuna işlemiş açıklayamayacağı kadar sevginin en yüksek derecesinde kalbinde son nefesine kadar taşıyabileceği iki karşı cinsin karşılıklı birbirlerine karşı taşıdıkları ancak onları birleştiremeyen insanı insan yapan insanın varlık nedeni ve sahip olduğu  saf masum kutsal ve  bir insanın onuru olan sevgi bağıdır.”

Güncelleme Tarihi: 14 Şubat 2017, 10:10
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474