banner564

Aslan payı eğitimin

Komitede; Başbakanlık, Sayıştay ile Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı bütçeleri oy çokluğu ile kabul edildi

Aslan payı eğitimin
banner598

Uğur İRTEM

Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi “2017 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı” görüşmeleri çerçevesinde 94 Milyon 528 bin 300 TL olarak öngörülen Başbakanlık bütçesini önceki gün akşam oy çokluğuyla kabul etti.
CTP Milletvekili Özkan Yorgancıoğlu Başbakanlık bütçesinin görüşülmesi sırasında yaptığı konuşmada bütün sorunlarla Maliye Bakanı’nın muhatap olduğunu savundu.
Yorgancıoğlu, Başbakan’ın toplum açısından görünür olmadığını, fiili olarak Maliye Bakanı’nın Başbakan olarak göründüğünü, bunun da Başbakan’ın ülkeyi yönetemediğinin ve hedef koyamadığının göstergesi olduğunu ileri sürdü.
DP Milletvekili Mustafa Arabacıoğlu da geçmişte sistemin tıkanıklığıyla ilgili açıklama yaparak, bugün de değişen bir şey olmadığını söyledi.
Arabacıoğlu, kanun hükmünde kararnamelerle ilgili mahkemelerin verdiği karara saygı duymakla birlikte katılmadığını söyledi.

Amcaoğlu, soruları yanıtladı 
Başbakanlık Müsteşarı Olgun Amcaoğlu, bazı spor tesisleri için yapılan harcamalar ve memur alımları ile ilgili soruları rakamlarla yanıtladı. 
Amcaoğlu, yeni İhale Yasası’nın Bakanlar Kurulu’ndan geçtiğini kaydetti.

Görüşmeler dün de sürdü
Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi 2017 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı’nı görüşmeye dün de devam etti.
Komitede dün Sayıştay Başkanlığı, Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı ile Turizm ve Çevre Bakanlığı bütçeleri görüşüldü.
Sayıştay Başkanlığı için 5 milyon 74 bin 800 TL, Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı için 656 milyon 968 bin 300 TL ve Turizm ve Çevre Bakanlığı için126 milyon 531 bin 400 TL’lik bütçe öngörülüyor.
Cumhuriyet Meclisi Ekonomi Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi, Sayıştay Başkanlığı’nın kadroları ve araçlarıyla birlikte, 5 milyon 74 bin 800 TL olarak öngörülen 2017 bütçesini oy çokluğuyla kabul etti.
UBP Milletvekili Ersin Tatar’ın komitenin açılış konuşmasında, Sayıştay’ın görevinin çok önemli olduğuna işaret ederek, günümüzde denetleme olgusunun öneminin her geçen gün arttığını söyledi.

Sayıştay’a ayrılan 5 milyonun 4’ü personel gideri
Bütçe Komitesi Başkan Vekili, CTP Milletvekili Birikim Özgür, Sayıştay’ın bağımsızlığının teoride büyük önem taşıdığını, mali denetimin hedeflere ulaşılması için vazgeçilmez olduğunu söyleyerek, yüzde 80’i personele ayrılan bütçenin kalan yüzde 20’sinde de kaçaklar oluşmasını engellemek için denetlemenin sıkı tutulması gerektiğini kaydetti.
Özgür, Sayıştay’ın 5 milyonluk bütçesinin devlette olduğu gibi 4 milyonunun personel gideri olduğunu ifade ederek, bu koşullarda mali özerklikten bahsetmenin mümkün olmadığını söyledi.

Korahan: Personel ve araç eksiğimiz var 
Daha sonra söz alan Sayıştay Başkanı Osman Korahan, siyasetten kaçmanın mümkün olmadığını kaydederek, görevlerini gönül rahatlığıyla yaptıklarını vurguladı.
Korahan, Sayıştay’ın genelge çıkarma hakkına ne şekilde sahip olduğunu anlatarak, hukuksal değerlendirmeleri kendilerinin yapmadığını söyledi.
Hem personel hem de araç gereç eksikliklerinin devam ettiğini belirten Korahan, gazetelerde Sayıştay’a ayrılan bütçeyle ilgili doğru olmayan haberler çıktığını anımsatarak, tahsisat konusunun çok yanlış noktalara çekildiğini ve sonunda zaten kabul edilmediğini anlattı.

Eğitime 656 milyon 968 bin 300 TL
Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi, 656 milyon 968 bin 300 TL olarak öngörülen Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı bütçesini oyçokluğuyla onayladı.
UBP Lefkoşa Milletvekili Ersin Tatar başkanlığındaki Komite, Sayıştay Başkanlığı bütçesinin onaylanmasının ardından Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı bütçesini görüştü. Yaklaşık 6 saat süren ve 18 sıralarında tamamlanan görüşmeye, Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Özdemir Berova da katıldı.

Berova, eleştirileri yanıtladı
Eleştirileri yanıtlayan Mili, Eğitim ve Kültür Bakanı Özdemir Berova, hükümetin rakamsal ve yüzdelik olarak bakıldığı zaman genel bütçe içerisinde büyük payı eğitime ayırdığını, bunun eğitime verilen önemi gösterdiğini söyledi.
Süreç içerisinde eğitim adına neler yapılabileceği konusunu bakanlar kurulu ve mecliste tartışacaklarını ifade eden Berova, bu konuda yapacakları çalışmalarda kötümser olmadığını ifade etti.

Yüksek öğrenime 93 bin kayıt yapıldı
Yüksek öğrenimin KKTC’nin en önemli ekonomik sektörlerinden biri olduğunu ve ekonomiye katkısının şu an turizmin önüne geçtiğini belirten Berova, yüksek öğretim kurumlarına bu yıl 93 bin öğrencinin kayıt yaptırdığını kaydetti.
Burs konusunda kademeli geçiş yapılacağını da ifade eden Berova, alt gelir grubu öğrencilerine destek bursu vermeye devam edeceklerini ancak bunun kredi şeklinde olacağını söyledi.
YÖDAK’ın ana hatlarında yapacakları değişiklikleri daha önceden ilgililere ilettiğini ve çalışmanın son aşamaya geldiğini de ifade eden Berova, bu konuda yaptıkları çalışmayı da parti ve hükümet içeresinde tartıştıktan sonra meclise taşıyacaklarını söyledi.

Yeni açılacak üniversiteler…
Berova, yeni açılacak üniversitelerin bundan sonra meclis onayından geçeceğini de ifade etti.
Berova, Atatürk Öğretmen Akademisi’ni (AÖA) yeni dönemde DAÜ ile yapılacak çalışmayla yüksek öğretim kurumu seviyesine getireceklerini söyledi. Berova, kolejler konusunda da çalışmalar olduğunu, hükümet içindeki sürecin ardından konunun paydaşlarla da ele alınacağını kaydetti.
Algının aksine kamu okullarındaki başarının özel okullardan daha iyi olduğunu da vurgulayan Berova, tam gün eğitime olumlu baktıklarını ekledi.

Güncelleme Tarihi: 18 Kasım 2016, 07:56
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474