banner564

Ateşle dans

Rum tarafı ile Savunma Anlaşmasına hazır olduğunu bildiren Rusya’nın, Türkiye’yi tehdit amacıyla bölgeye 2 tane fırkateyn gönderme teklifinde bulunduğu ifşa edildi

Ateşle dans
banner598
   Rum Yönetimi ile savunma anlaşması imzalamak istediğini bildiren Rusya’nın, geçmişte S-300 füzelerinin konuşlandırılması ve Türkiye tehditlerinin önlenmesi için bölgeye 2 tane fırkateyn gönderme teklifinde bulunduğu bildirildi.
   Rusya’nın, Rumları kulalanarak, Türkiye üzerinden NATO’yu tehdit etmesi anlamına gelen bu gelişmeler, dünkü Simerini gazetesi tarafından ifşa edildi.
   Gazete “Moskova Savunma Anlaşmasına Hazır... Lefkoşa’daki Rus Büyükelçi’nin Flaş açıklama” başlıklı haberinde Rus Büyükelçisi Stanislav Osadchiy’in  Vatandaşlar İttifakı Başkanı Yorgos Lİllikas ile görüşmesinin ardından önemli açıklamalar yaptığına dikkat çekti. Büyükelçi Osatchiy Rusya’nın, Güney Kıbrıs ile askeri anlaşma imzalamak istediğini söylediğini belirterek “bölgedeki rolümüz yenileniyor”dedi. Osatchiy şöyle dedi:
   “Elbette, Kıbrıs ile olabildiğince çok anlaşma imzalamak istiyoruz. Şu anda Rusya’nın bölgedeki rolü yenileniyor. Rusya önemli bir rol oynuyor ve Sayın Putin’in de söylediği gibi, (bu rol) gelecekte daha da güçlü olacak. Bölgedeki durum karmaşık. Rusya gerilimin azalması için elinden gelen her şeyi yapacak.”

Lillikas: İlişkiler süratle iyileştirilmeli
    Yorgos Lillikas ise Anastasiadis hükümetinden, iki ülke arasında müşterek çıkarlar yaratacak bir dizi anlaşma imzalayarak, son dönemde zedelenen Rum-Rus ilişkilerini mümkün olan en kısa sürede iyileştirmesini istedi, şunları söyledi:
    “Bize göre bu anlaşmalar arasında, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Rusya’ya her türlü askeri kolaylığı sağlayacağı bir savunma işbirliği anlaşması imzalanmalı. Ancak çıkarları örtüştürerek, dengeli dış politika uygulayarak ve karşılıklı çıkarlar yaratarak ittifaklar kurabilir ve milli çıkarlarımızı güçlendirebiliriz.”

Gizli teklifler açıklandı
   Gazete “Rusya’dan Koruma Kalkanı... Yannakis Omiru’nun S-300’lerle İlgili Tarihi Açıklaması” başlıklı haberinde, Rum Meclis Başkanı Yannakis Omiru’nun, Rum-Rus ilişkilerini kaleme aldığı bir makalesinde açıkladığı tarihi sırları haber yaptı.
     Gazeteye göre Klerides hükümeti döneminin Savunma bakanı olarak, Rusya’dan S-300 hava savunma sistemlerini satın almasından önce sistemin denenmesi için Temmuz 1998’de Rusya’ya gittiğini, Rus mevkidaşı ile Moskova’daki görüşmeleri sırasında Sergiev’in kendisinden, Rum Yönetimi Başkanı Glafkos Klerides’e Yeltsin’in mesajını iletmesini istediğine dikkat çekti.
Omiru makalesinde Yeltsin’in mesajını şöyle aktardı:
    “Füzeleri göndermeden bir hafta önce Limasol Limanı’na iki fırkateyn göndermeye hazırız. Fırkateynler yalnız Kıbrıs’ı değil Akdeniz’in tamamını kapsayacak hava savunma sistemlerine sahip olacak. Türkler saldırmaya cesaret etsin bakalım.”
Yeltsin’in bu mesajını derhal Klerides’e ilettiğini anlatan Omiru, Klerides’in askeri çatışma çıkmasından korkarak bu teklifi kabul etmediğine işaret etti.

Güncelleme Tarihi: 29 Ekim 2014, 10:37
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473