banner564

Atina’dan, Cenevre’ye dinamit

Yunanistan Başbakanı Çipras, Kıbrıs müzakerelerinin ilk gününde Türk garantisinin yanı sıra İngiliz üslerinin kaldırılması şartını da ortaya koydu

Atina’dan, Cenevre’ye dinamit
banner598
Raif DOĞRU
   Cenevre toplantılarının ilk gününde ülkesindeki Komünist Partisi Başkanı Dimitris Kutsuba ile görüşen Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, çözüm umutlarını dinamitleyici açıklamalarda bulundu. Çipras; Türk askerinin gitmesi ve garantilerin sonlandırılması gerektiğini söylerken, İngiltere’ye de mesaj göndererek ‘yabancı üslerden arınmış’ bir Kıbrıs istediklerini belirtti.
   Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile dün yaptığı telefon görüşmesinde bir yandan Cenevre’deki müzakerelerden olumlu netice alınabilmesi için tüm tarafların yapıcı bir tavır içinde olmasını öneren Çipras’ın, diğer yandan Kutsuba ile görüşerek, süreci dinamitleyici açıklamalarda bulunması çelişkili bir durum olarak nitelendirildi.
   Atina kaynaklı haberlere göre; Kıbrıs’taki sorunu bir ‘işgal ve istila’ sorunu olarak niteleyen Çipras “Cenevre toplantıları yolun sonu değildir” diyerek, sürecin olumsuz sonuçlanacağı izlenimi verdi.

Federasyon aleyhtarı karar
   Kısa bir süre önce Kıbrıs sorunuyla ilgili bir karar alan ve İki bölgeli, iki toplumlu federasyona reddeden Yunanistan Komünist Partisi Lideri Dimitris Kutsuba ile görüşmesinin ardından basına açıklamalarda bulunan Çipras, “çözümün şartı tek devlet, tek egemenlik, tek vatandaşlıktır; iki devletli, iki eyaletli bir oluşum değildir”dedi.
   Çipras; Kıbrıs’ta garantilere de, yabancı üslere de gerek olmadığını kaydetti.

Güncelleme Tarihi: 10 Ocak 2017, 08:46
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474