banner564

'Bakan çok alan yok'

Bandabuliya’da gezen insanların kuru kalabalık olduğunu söyleyen esnaf, bölgedeki yayalaştırmadan sonra işlerin iyice düştüğünü dile getirdi

'Bakan çok alan yok'
banner598
HABERİN GALERİSİ
Bandabuliya

Bandabuliya

Melin DOBRAN
Başkent Lefkoşa’daki Tarihi Bandabuliya Çarşısı (Belediye Pazarı), hafta sonunu kalabalık geçirdi. Fakat çarşı esnafı bu kalabalığın alış veriş yapmadığını, sadece gezme amaçlı Belediye Pazarı’na girdiğini söylüyor. Ürünlerin taze ve uygun fiyata olduğunu belirten esnaf, hemen hemen her köşe başına market açıldığını ve bu durumun çarşıya olan ilgiyi düşürdüğünü savunuyor. Çarşıdaki kalabalığı görünce umutlandıklarını belirten esnaf, vatandaşın fiyat sorup gitmesinin ardından hayal kırıklığı yaşadıklarını anlattı.
Çarşının restorasyonundan ve bölgenin yayalaştırılmasında sonra var olan müşteriyi de kaybettiklerinden yakınan esnaf, bu durumun düzelmeyeceğini, işyerlerinin bir bir kapanacağından dert yandı.

Büyük Han’da keyif yaptılar
Öte yandan dün güneşli havanın tadını çıkaran vatandaşlar, Tarihi Büyük Han’da hem yemek yedi, hem de sohbet etti. Kahkahaların yükseldiği Büyük Han’da, aileler çocuklarıyla gününü gün etti. Arasta çarşısında ise Güney Kıbrıs’tan ve yurt dışından gelen turistler, alışverişini tamamladıktan sonra, lokantalarda mola verdi. Ara Sokak ekibi ise çarşıda dolaşanlara yan flüt ve shaker ile müzik ziyafeti sundu.

Bandabuliya esnafı ne dedi….

Erkan Tayfur
“Çarşıya gelen müşteriler fiyatların pahalı olduğunu söylüyor. İnsanlar buraya sadece gezmek için geliyor. Çarşı içinde bir tur atıp gidiyorlar. Doğru düzgün satış yaptığımız yok. Gelen fiyat sorup gidiyor. Kimimiz dükkân kirasını bile çıkartamıyor. Çarşıda zaten iş oldu diyemiyoruz. Bu yüzden bazı dükkânlar kapandı.”

Yavuz Umar
“Çarşı içinde gezen bir kalabalık var fakat ürün alan müşteri çok az. Bölge yayalaştırıldıktan sonra işler daha da düştü. Kimse buradan sebze meyve yüklenip de aracına ya da evine kadar yürümek istemez. Fiyatlar market fiyatlarına yakındır. Çarşının restorasyonundan sonra işleri toparlamaya çalıştık. Geçmiş yıllarda satışlar iyiydi fakat yollar kapandı ve bu da bizim işlerimizin düşmesine neden oldu.”

Osman Uygar
“Çarşıdan alışveriş yapmayı seven gelip burada alışverişini yapıyor. Çarşı fiyatları uygundur. Örneğin kabak marketlerde 7 Liraya satılırken biz 5 Liraya satıyoruz.  Şimdi her yerde market var. Halk marketlere yöneldi. Eskiden çarşı çok kalabalık olurdu. Şimdi gelen vatandaşlar ise gezmeye geliyor. Kimsenin pek ürün aldığı yok.”

Ahmet Mağusalı
“Bölgenin yayalaştırılmasından ve hemen hemen her yerde market olmasından dolayı, çarşıdan alış veriş yapan kalmadı. Yayalaştırma dediler yolu araçlara kapattılar ama yürünecek yerlerde market buzlukları ve şemsiyeler var. Bu nasıl iş? Fiyatlarımız markete göre daha ucuzdur ama halk pahalıyı tercih ediyor. Bu bölgeye alışveriş yapmak için uğrayan yok. Bölgede zaten pek insan kalmadı. Bandabuliya çarşısı yüz yıl sonra yine böyle boş olacak.” 

Güncelleme Tarihi: 01 Mart 2015, 10:35
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473