banner564

Barış ‘dili’

Rum Yönetimi bu yıl içinde Yunanistan, İsrail, Mısır, Fransa ve ABD ile 9 farklı askeri tatbikat gerçekleştirirken, Kıbrıs Türk tarafı yılda bir kez yapılan ‘Toros’u iptal etti

Barış ‘dili’
banner598
Raif DOĞRU 
   Güney Kıbrıs Rum Yönetimi 2015 yılı içinde 9 farklı askeri tatbikat gerçekleştirirken, KKTC’nin yılda bir kez yapılan ‘Toros Tatbikatı’, yürütülen müzakerelerde yapıcı tutumumuzu göstermek amacıyla iptal edildi.
   Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu, Toros Tatbikatı'nın bu yıl da yapılmayacağını ve bunun müzakerelerin sürdüğü bu dönemde yapıcı tutumlarının göstergesi olduğunu vurgularken şöyle dedi:
   "Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri ve KKTC Güvenlik Kuvvetleri tarafından yıllık
ortaklaşa düzenlenen Toros Tatbikatı’nın, geçen senelerde olduğu gibi bu yıl da icra edilmemesine karar verilmiştir.Söz konusu karar alınırken, Türkiye makamlarıyla gerekli temas ve istişareler de gerçekleştirilmiştir. Bu kararımız, müzakere sürecinin devam ettiği bu dönemde sürdürmekte olduğumuz yapıcı tutumumuzun bir göstergesidir."

İsrail, Baf’a taşınıyor
   Müzakerelere başlamak için Kıbrıs açıklarında dolaşan Barbaros Hayrettin Paşa gemisinin geri çekilmesini sağlayan Rum Yönetimi, diğer yandan bu yıl içinde Yunanistan, İsrail, Fransa, Mısır ve ABD’nin katılımıyla 9 ayrı tatbikat gerçekleştirdi.
   Tatbikatların en sonuncusu 18 Kasım’da ‘CYPFRA-04/15’ adıyla gerçekleşti. Bu tatbikata Rum ve Fransız askerleri katıldı. Böylece, Rumların bu yıl içinde Fransa ile gerçekleştirdikleri tatbikat sayısı ikiye yükseldi. İlki aynı isim altında Ocak ayında yapılmıştı...
   Rum Yönetimi, 2015 yılı içinde İsral Hava ve Deniz Kuvvetlerinin katılımıyla 2 ayrı tatbikat gerçekleştirirken, yapılan ortak açıklamada bunun yetersiz olduğu belirtildi. Rum  basınına göre, tatbikat sayısının artırılması kararlaştırılırken, İsrail Hava Kuvvetleri’ne bağlı çok sayıda uçağın 2016 yılı içinde Baf Andreas papandreu Hava Üssü’nde konuşlandırılması kararlaştırıldı.
   Rum Yönetimi ile İsrail arasındaki tatbikatların ilki ‘Onisilos-Gedon’ , ikincisi ise ‘Onisilos-Gedonj’ adıyla gerçekleşti.

18 ülkenin askerleri katıldı
   Rum Yönetimi’nin en kapsamlı tatbikatlarından biri olan ‘Argonaftis 2015’e bu yıl 18 ülkenin silahlı kuvvetleri katıldı. Tatbikatta sadece hava ve deniz kuvvetleri değil, kara kuvvetleri de rol aldı.
   Bu yıl içinde  ‘Cypusa 02/15’ adlı tatbikat Rum-Amerikan ortaklığıyla gerçekleşti...
   Rum-Mısır ortak tatbikatı  ‘CYPEG – 01/15’ adıyla yapılırken, bunu ‘Namestis-2015’ izledi.
   Namesis-2015, Rum-Yunan-İsrail ve ABD askerlerinin katılımıyla gerçekleşti ve adeta bir gövde gösterisine dönüştü.
   Rum-Yunan ortak tatbikatı 15-19 Temmuz 2015 tarihlerinde ‘Olimpos’ adıyla yapıldı.
   

Güncelleme Tarihi: 22 Kasım 2015, 10:21
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474