banner564

Başka canlar yanmasın

Asya Rıdvanoğlu’nun feci şekilde yaşamını kaybettiği trafik kazasının gerçekleştiği yolda hergün onlarca aracın sürat denemesi yaptığını söyleyen bölge sakinleri öfkeli:

Başka canlar yanmasın
banner598
Çiğdem AYDIN 
Başkent Lefkoşa’da dün sabahın erken saatlerinde meydana gelen trafik kazasında, yaşamını yitiren 26 yaşındaki Asya Rıdvanoğlu’nun ölümü KKTC’de bir kez daha Alkollü araç kullanımı, aşırı sürat ve yol güvenliği konularını gündeme getirdi. 
Feci kazanın olduğu Lefkoşa’nın Metehan bölgesindeki Kemal Şemiler Caddesi üzerinde evi bulunan bölge sakinleri, her gün onlarca arabanın bu yolda sürat denemesi yaptığını söyleyerek öfkelerini seslendirdi.  
Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Mehmet Avcı, kazanın ardından Diyalog’a değerlendirmelerde bulundu.  

Avcı: Kusur sürücüdedir... 
 Asya Rıdvanoğlu’nun feci bir kazaya kurban gitmesi ülkede infial yaratırken, Tarfik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı  Dr.Mehmet Zeki Avcı, kazada aracın süratinin  en az 100 km olduğunu söyledi. Avcı, “Metehan’ın Alayköye bağlantısı olan yol belediye sınırları içindedir, belediye sınırları dahilinde olan bütün yollarda azami sürat yasa gereği 50 Km’dir ve ehliyeti olan bir sürücü de bunları bilmelidir” dedi. 

“Alkol satan yer de cezalandırılmalı”
Test sonucu 111 promil alkollü olduğu tespit edilen Ali Zenginses’in alkollü olduğu gerçeğinin de kazada atlanmaması gerektiğine değinen Avcı, “Bu gençlere alkol satan yerler de denetlenmelidir, hatta bu davada Zenginses’e alkol satan yerin tesbit edilerek cezalandırılması gerekiyor” şeklinde konuştu. 

“Bazıları uyuşturucu da alıyor”
Mehmet Avcı , “Bu gençler alkol tüketiyor hatta bazıları uyuşturucu alıyor, gençlere alkol satan mekanlar denetleniyor mu? Denetleniyorsa sürücü pozisyonunda olan gençlere kim ne kadar alkol satıyor? İçki ruhsatı olması demek istediği kadar alkol satacak anlamında olmamalı. Bir yerde dur demek lazım. Avrupa’da kişiye alkol vermeden önce araç kullanıp kullanmıyacağını sorarlar, eğer araç kullanacaksa ya satmazlar ya da sınırı geçmeyecek kadar verirler. Ayrıca bizde bu kazalarda sadece alkol testi yapılmaktadır oysa uyuşturucu testi de yapılması gerekir, bazen alkol almazlar ama uyuşturucu kullanmış olabilirler. Tüm bunlar ne yazık ki birer soru işaretidir. Yolda bir kusur var mı diye sorarsanız bu kazada kusur yolda değil  sürücüdedir” dedi. 

“Yola kasis yapılabilirdi”
Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Mehmet Avcı, açıklamasını şöyle sürüdürdü: “İligili yolun ne kadar güvenli olduğu noktasında ise kasis yapılabilirdi evet kasis bu tür kazaların önüne bir nebze de olsa geçer, fakat sürrücülerinin eğitilmiş olduğu bir toplum kasise gerek duymaz.” Mehemet Avcı, ölümlü kazalarda cezaların geçmişe oranla nispeten  yükseltildiğini ve  ölüme sebebiyet veren kişilerin istemeden ölüme sebebiyet verdiği durumlarda 7 yıla kadar yargılandığının altını çizerek, “bu kaza için istemeden cümlesini kurmam mümkün değil burada ölüme katkı vardır, kişi alkollüdür ve  en az 100 km.gitmektedir yani yasal sınırın 2 katı fazlası ile kimsenin kimsenin canı ile bu şekilde oynamaya hakkı yok” şeklinde konuştu. 

Aile yakınları şokta
Diyalog muhabirinin, feci kazanın meydana geldiği bölgede görüşüne başvurduğu vatandaşlar olaya büyük tepki gösterdi. Kazanın yaşandığı caddede daha önce kasis olduğunu belirten bölge sakinleri “Bu yolda eskiden kasis vardı, Yolu yeni yaptıkları için kasisleri koymadılar. Gençler burada özellikle gece saatlerinde resmen ralli yapıyor. Can güvenliğimiz yok. Yola çıkmaktan korkuyoruz. Son yaşanan üzücü olay göstere göstere geldi. Kasisler varken en azından arabalarını düşünür altı vurmasın diye daha yavaş giderlerdi. O da bir önlemdir. Başka canlar yanmadan bu yola önlem alsınlar. Yoksa biz mahalleli olarak bu yolu kapatacağız” diyerek yetkilileri göreve çağırdı.

Arkadaşları isyan etti 
 Asya Rıdvanoğlu’nun ölüm haberini alan yakın arkadaşları ve ailesine Lefkoşa Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesinde tıbbi yardımda bulunuldu. Acılı baba yaşadığı şok etkisiyle gün boyunca hiç konuşmazken,  anne ise ancak yatıştırıcılarla ayakta kalabildi. Asya Rıdvanoğlu’nun arkadaşları ise “o bizim canımızdı, canımızdan can aldılar, nasıl bir gözü görmeyen birine ehliyet verirler, eğer gözünde sonradan bir görme kayıbı varsa ehliyeti neden iptal edilmedi.Tek gözle araç mı kullanılır? Lanet olsun bu düzene” diye isyan etti. 
Öte yandan, kaza sonucu yaşamını yitiren Asya Rıdvanoğlu, özel bir bankada başarılı bir şekilde iş yaşamını sürdürrken kısa bir süre önce Merkez Bankasına transfer olmuştu.

Güncelleme Tarihi: 01 Eylül 2014, 10:14
YORUM EKLE
YORUMLAR
Turkish power
Turkish power - 2 yıl Önce

Arkadaş biz AB ülkelerinin ingilizin abd nin rusyanin vs emperyalist zihniyetlerin yedikleri halatları bin kere söyledik ama entel havasındaki çakma şark teslimiyetçi ezik aydınları atıp tutuyordu ruh ikizi sarp ege okuyun biraz okuyun sizi gidi şark entelleri

Türk gücü
Türk gücü - 2 yıl Önce

Vay anam vay nasıl oldu ruh ikizi sarp ege okuyun biraz okuyun

Toorkis povver
Toorkis povver - 2 yıl Önce

Her yorum basina ek odeme aliyoruz abi. Ekmek parasi

Turkish power
Turkish power - 2 yıl Önce

Baconu domuz pastırması sanarsan tabi ki bir şey bilmezsin şaşırdık mi ha ha ha sizi gidi cahiller

SIRADAKİ HABER

banner471

banner473