banner564

Başkanlar Konseyi toplanıyor

‘Fikirler Paketi’ Salı günü masaya yatırılacak

Başkanlar Konseyi toplanıyor
banner598
   Rum tarafı, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki faaliyetlerini bahane ederek müzakere masasından çekildikten sonra oluşan krizin ortadan kalması için fikir üretmeye çalışıyor.
    Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis bu amaçla Rum Siyasi Parti Başkanları Gayrı Resmi Konseyi’ni Salı günü toplayacağı açıklandı.
    Simerini haberi “Yumuşatma İçin Fikirler Paketi... Başkanlar Konseyi Salı Günü Daha İleri Faaliyet Planlamasını İnceliyor” başlığıyla manşete çekti. Rum hükümetinden bir kaynağa dayanarak Anastasiadis’in Salı günkü toplantıda bir dizi fikir sunacağını, ancak izlenmesi gereken uygulamalarla ilgili görüş ve önerileri de dinlemeye hazır olduğunu belirten gazete özetle şunları aktardı:
   “Anastasiadis’in sunacağı fikirler bugünkü olgulara dayanacak. Anastasiadis’in fikirleri iki düzeyde olacak. Bunlardan biri, Eide’nin karma komite oluşturulması önerisine karşı-öneri niteliği taşıyor ve doğal gazın yönetilmesi modeliyle ilgili inceleme yapılması ile alakalıdır. Diğeri ise Kıbrıslı Türklerin, hidrokarbonlardan tek yanlı menfaat sağlanmasıyla ilgili kaygılarının, Hristofyas döneminde varılan görüş birlikleri ile giderilmesiyle ilgilidir.
   Salı günkü toplantıda, bu incelemenin yapılıp yapılmaması değil Kıbrıs Rum tarafının yabancıların görüş ve fikirlerinin - üçüncü tarafların çıkarlarını ve siyasi görüşlerini sağlamlaştırma tehlikesini taşıyabilir- kapanına sıkışmaması için Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kendisi tarafından hazırlanacak görüşlerle yapılması konusu masaya yatırılacak.  Başkan Anastasiadis’in, 2008-2012 döneminden iki görüş birliğini öne çıkarma niyeti birçok zorlukla karşılaşacak çünkü siyasi parti başkanlarının işaret ettiği üzere ‘böyle bir şeyin Kıbrıs Türk tarafınca kabul edilmesinin söz konusu olmaması yanında baskıyı Kıbrıs Rum tarafına yöneltecek. Rum tarafına, Aleksander Downer’ın çalışma belgesinde yer alan görüş birliklerinden cımbızla çekeceği bazılarına atıf yapamayacağı, tamamını benimsemesi gerektiği söyleneceği kesindir.”

Güncelleme Tarihi: 16 Kasım 2014, 09:34
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473