banner564

Beğendiler

Türkiye’den gelen uzmanlar, KIB-TEK’in LED sokak aydınlatma projesini yerinde inceledi

 Beğendiler
banner598
Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (TEDAŞ) uzmanları, Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’nun (KIB-TEK) LED sokak aydınlatma projesini yerinde inceledi ve KIB-TEK uzmanlarından deneyimleri hakkında bilgi aldı.
KIB-TEK Basın Sözcüsü Tuluy Kalyoncu’nun yaptığı açıklamaya göre, TEDAŞ’tan üst düzeyde bir heyet KKTC'ye gelerek KIB-TEK’in uygulamaya koyduğu LED sokak aydınlatma projesini yerinde inceledi. 
Açıklamada, TEDAŞ Genel Müdür Yardımcısı Fatih Gökkaya ve TEDAŞ AR-GE Planlama ve Dış İlişkiler Dairesi Başkanı Fadıl Fedai’den oluşan TEDAŞ heyetinin, yüzde doksan oranında enerji tasarrufu sağlayan LED sokak aydınlatma projesinden övgüyle söz ettiği de belirtildi.

LED aydınlatmaya geçiş süreci
Açıklamada, tüketicilere hiçbir ek mali külfet getirmeden, finansmanın sağlanacak tasarrufla karşılanacağı ve maliyeti karşılandıktan sonra sağlanan tasarrufun tüketiciye yansıtılacağı belirtilen LED sokak aydınlatma projesinin, ilk etabının Lefkoşa’da uygulamaya konduğu hatırlatıldı.
1 milyon 295 bin Euro bedel ile ihalesi sonuçlanan proje kapsamında yüksek elektrik tüketimi bulunan 10 bin adet cıva buharlı sokak lambasının, yüzde doksan oranında daha ekonomik olan LED armatürlerle değiştirildiği kaydedildi.


60 bin LED armatür için ihale
KIB-TEK’ten yapılan açıklamaya göre, yeni çıkılan ihaleye üç firma teklif verdi. 60 bin LED armatür için çıkılan ihalenin önümüzdeki hafta karara bağlanması bekleniyor.
İhaleyi kazanan firma ile sözleşme imzalandığı tarihten itibaren ilk üç ayda armatürlerin imalatının gerçekleştirileceği belirtilen açıklamada, dördüncü ayın sonundan itibaren her ay 5 bin adet cıva buharlı sokak aydınlatma lambasının LED armatür ile değiştirileceği kaydedildi.
Buna göre projenin yaklaşık bir yılda tamamlanması ve ülke sokaklarının tamamının LED armatürlerle aydınlatılması hedefleniyor.
Yapılan açıklamaya göre, LED armatür ile sokak aydınlatma projesi tamamlanıp finansmanı da sağlanan tasarruf ile karşılandıktan sonra bir yılda sokak aydınlatma bedeli olarak önceden tüketicilerin cebinden çıkan yaklaşık 19 milyon TL’nin 3 milyon TL civarına düşeceği hesaplanıyor.

Güncelleme Tarihi: 15 Aralık 2015, 10:31
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473