banner564

Belçika’ya gideceklerdi

İnsan tacirleri tarafından kandırılan 9 Afrikalı mülteci, Tatlısu sahilinden ülkeyi terk etmek üzereyken polis tarafından yakalandı

Belçika’ya gideceklerdi
banner598
Hüseyin ÇİÇEK
Gazimağusa’ya bağlı Tatlısu sahilinde, Lefkoşa Polis Müdürlüğü’ne bağlı Cürümleri Önleme Şubesi ekiplerinin operasyonu sonucu üçü Fildişi sahili, üçü Kongo, ikisi Kamerun ve biri Orta Afrika Cumhuriyeti uyruklu olmak üzere 9 mülteci, ülkeyi terk etmeye hazırlandıkları sırada yakalandı. 
Mahkemeye çıkarılan mültecilerin hikâyeleri yürek ise burktu. Mahkemede söz alan mülteciler, ülkelerindeki savaş ve olumsuzluklardan kaçarak Güney Kıbrıs’a geldiklerini ve burada umut taciri iki kişi tarafından, Türkiye üzerinden Belçika’ya gönderilerek, bir işe yerleştirilecekleri vaadi ile Tatlısu bölgesine geldiklerini söyledi. Mahkemede söz alan mültecilerden bazıları, ailesinin savaşta öldürüldüğünü kendilerinin de ülkelerinde birileri tarafından aranmakta olduğunu ifade etti.

Tatlısu sahilinde yakalandılar
Mahkemeye meseleyi aktaran Adli Şube’de görevli polis memuru Ayhan Arabi, 16 Ocak 2018 tarihinde, saat 01.00 sıralarında, Tatlısu sahilinde, bir polis ekibi tarafından düzenlenen operasyon sonucu, zanlıların tespit edilerek gözaltına alındığını söyledi. 
Arabi, zanlıların yakalandığı esnada, yanlarında bulunan 3 adet can yeleği ile bir kiralık aracın da emare olarak alındığını sözlerine ekledi. 

Tacirler operasyondan önce kaçtılar…
Elde edilen soruşturma neticesinde, zanlıların, 2 kişi tarafından kiralık araçlarla olay yerine getirildiğini ve Türkiye, ardından ise Belçika’ya götürülmek için bekletildiklerini tespit ettiklerini anlatan Arabi, zanlılardan bir tanesinin gönüllü ifade verdiğini söyledi. Arabi, zanlıların yanında tespit edilen aracın da, zanlıları bölgeye getiren şahıslardan birinin aracı olduğunu ve konu şahısların operasyondan önce bölgeden ayrıldıklarının tespit edildiğini ifade etti.
Zanlıların 5 tanesinin turist vizesi ile KKTC’ye girdiğini, ancak vize sürelerinin dolduğunu belirten Arabi, diğer 4 zanlının ise KKTC’ye yasal girişlerinin tespit edilmediğini ifade etti. Arabi, soruşturma maksatlı mahkemeden süre talep etti. Mahkeme zanlılar hakkında 2 gün tutukluluk emri verirken, söz alan mülteciler başlarına gelenleri anlattı.

Olanları anlattılar
Mahkemede söz alan zanlılar, Belçika’ya götürülecekleri ve kendilerine orada iş bulunacağı vaadi ile isimleri Ali ve Ahmet olduğunu bildikleri iki kişi tarafından kandırıldıklarını ve Güney Kıbrıs’tan KKTC’ye getirildiklerini söyledi. 
Mülteciler, söz konusu şahısların evlerinde misafir edildikten sonra da dün Tatlısu bölgesine götürüldüklerini ve şahısların “10 dakika sonra geliyoruz” diyerek bölgeden ayrıldığını, sonra polisin operasyon yaptığını ifade etti. Ülkelerindeki savaştan ve olumsuz koşullardan kaçtıklarını belirten zanlılar, Belçika’ya gitme umudu taşırken bir anda kendilerini poliste bulduklarını dile getirdi.

Güncelleme Tarihi: 17 Ocak 2018, 12:18
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474