banner564

Belirsizlik  son buldu

Yerel seçimlerin 24 Haziran’da yapılmasını öngören karar tasarısı Meclis’te oybirliğiyle onaylandı

Belirsizlik  son buldu
banner598

 Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu Meclis Başkanı Teberrüken Uluçay başkanlığında dün saat 11.00’de toplandı ancak kısa bir süre sonra, yerel seçimlerinin tarihinin belirlenmesine ilişkin komite çalışmalarının tamamlanması için çalışmalarına yarım saat ara verdi. Genel Kurulda İlk olarak başkanlığın genel kurula sunuşlarına yer verildi. İlk Olarak Başbakanlığın Hukuk ve Siyasi İşler Komitesi gündeminde bulunan Belediye Başkanlığı Belediye Meclisi muhtarlık ve İhtiyar heyeti Seçimleri için oy verme gününün saptanmasına ilişkin karar tasarısının komitede ivedilikle görüşülmesi oybirliğiyle kabul edildi. Yerel seçimin 24 Haziran’da yapılmasına ilişkin karar tasarısı Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda oy birliğiyle onaylandı. 

Saner: Barem tıkanıklıklarını ortadan kaldıracak
Engellileri Koruma Rehabilite ve İstihdam Değişiklik Yasa Önerisine ilişkin söz alan UBP  Milletvekili Hamza Ersan Saner, amaçlarını anlattı. Ersan Saner, barem içi artışını içeren bu yasa önerisinin engellilerin önündeki barem tıkanıklıklarını ortadan kaldırmayı hedeflediğini belirtti.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Zeki Çeler ise, sadece barem değil istihdam konusunda da çalışmaları olduğunu, bu önerinin komitede ivediliğine onay vermeyeceklerini, bazı noktalarda üzerinden geçilmesi gereken maddeler olduğunu kaydetti. 

Çeler: Görüşülmesi gereken noktalar var
Çeler, bu öneride, Maliye Bakanlığı ve hükümet ortaklarıyla da görüşülmesi gereken noktalar olduğunu belirterek, diğer ivedilik önerilerini de reddedeceklerini söyledi. Daha sonra yasa önerisinin ivediliği reddedildi. İhtiyat Sandığı (Değişiklik) Yasa Önerisine komitede ivedilik alınmasına ilişkin de söz alan Hamza Saner, engelliler için yapılan önerinin reddinin kendisini kırdığını vurgulayarak, yabancı çalışanların İhtiyat Sandığından yararlanmasını sağlayacak bu önerinin ivediliğinin de reddedilecek olmasının üzücü olduğunu belirtti. Önerisinin kapsadığı noktalar hakkında bilgi veren Saner, “1 Mayıs ideolojisinin ne olduğunu da bugün görmüş olacağız” dedi.
Tezkere oybirliğiyle kabul edildi. 

Çavuşoğlu: Reform esintisi halen görülmüyor
İlk konuşmayı UBP Milletvekili Nazım Çavuşoğlu yaptı. 24 Haziran’da yerel seçimin yapılması gerektiğini, bunun Anayasal bir zorunluluk olduğunu dile getiren Çavuşoğlu, Yenierenköy Belediyesi bahanesiyle 60 gün olan seçim yasaklarının 40 güne indirilmesinin olumlu olduğunu fakat hükümette reform esintisinin halen görülmediğini kaydetti.

Topal seçimin ertelenmesini önerdi
HP Milletvekili, Hasan Topal, seçimlerin yapılmamasının daha iyi olacağını dile getirerek, “Gelin hep beraber olalım bu seçimi erteleyelim reform yapalım ve seçimi daha sonra yapalım” dedi. Topal, uzlaşı yapılarak seçimlerin ertelenmesini önerdi.

Derya: Daha az demagoji daha çok iş
CTP Milletvekili Doğuş Derya ise Meclis kürsüsünden demagoji yapılmaması gerektiğini dile getirerek, batan belediyelerin bugün ne zaman ve hangi dönem battığının açıklanması halinde burada bazı vekillerin oturamayacağını kaydetti.
Mesuliyet alınması halinde hep beraber alınması ve belediyelerin de hep beraber kurtulmasının sağlanması gerektiğini dile getiren Derya, “burada gösterilen iştahın” komitelerde de gösterilmesini isteyerek, “Daha az demagoji daha çok iş” dedi.

Şahali: TÜK’ü kapatma niyetimiz yok
Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Erkut Şahali,  Toprak Ürünleri Kurumu’nun (TÜK) ülke tarımı için önemine işaret ederek,  kapatmak veya başka bir forma dönüştürmek niyetleri bulunmadığını belirtti. Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda güncel konuşmalarda, ağırlıkla tarım ve turizm konuları tartışıldı.
Süt üretiminin yükseldiği bir dönemde olunduğuna işaret eden Şahali, sütün pazarlanması açısından zor olduğunu, süt ürünleri yönetim kurulunda bir fiyat artışı yapıldığını ve sütün bir damlasının dahi heba olmadan satılması için de gerekli çalışmaların yapıldığını kaydetti.

Sucuoğlu: Turistler ülkeye kültür turizmi için gelsin 
UBP Milletvekili Faiz Sucuoğlu, turizm sektörü ile ilgili konuşmasında, turizm ile eğitimin lokomotif sektör olarak nitelendirildiğini dile getirerek, turizme önem verilmesi gerektiğini söyledi. Yabancı turist gelmesinde ciddi düşüş olduğuna dikkat çeken Sucuoğlu, Türkiye’den gelen turist sayısının yüzde 90’ının iki geceliğine gelmesinin de kumar turizmine bağlı olmasından dolayı ciddi sıkıntılar yaşandığını kaydetti.


Ataoğlu: Azalmayı giderebilmek için çalışma başlattık
Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, turizmin önemli ve lokomotif bir sektör olduğunu ve ülke ekonomisine de çok ciddi katkısı olduğunu vurguladı. Adaya 2018 yılında gelen turist sayısında bir azalma olduğunun doğru olduğuna dikkat çeken Ataoğlu, azalmayı giderebilmek için çalışma başlattıklarını söyledi. Yeni destinasyonların yaratılması ve ülkeye turist getirilmesiyle ilgili çalışmaların başladığını söyleyen Ataoğlu, Türkiye’den kumar için gelindiği söyleminin doğru olduğunu fakat Türkiye’den tatil için de ülkeye gelindiğini kaydetti. 
Meclis Genel Kurulu’nun bir sonraki birleşimi 7 Mayıs Pazartesi yapılacak. 
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473