banner564

Belirsizlik var

Kurlardaki artışa dikkat çeken ekonomistler, bu koşullarda dövizle mal alımından kaçınılmasını öneriyor

Belirsizlik var
banner598
Remzi SAMAR   
   Türkiye ve Kuzey Kıbrıs’ta son haftalarda döviz kurlarının yükselmesi yatırımcı ve vatandaşları tedirgin etti. Diyalog’un görüşlerine başvurduğu uzmanlar, Türk Lirası bazında geliri olanlara sakin olun çağrısı yaptı. Konu ile ilgili olarak Diyalog’a konuşan Ekonomist Derviş Deniz, döviz kurlarındaki dalgalanmanın Türkiye’deki siyasi gerilimden kaynaklandığını belirterek, dövizle mal alanlar,  gayrimenkul alanların kısa süreli bir girişimde bulunmamaları gerektiğine dikkat çekti. Deniz, döviz fiyatlarının yeniden normale dönebileceğini kaydetti. 
   Ekonomi alanında önemli tespitlerde bulunan Batmazoğlu Muhasebe Yöneticisi Kemal Batmazoğlu da memleketin yüzde 80’inin memur kesimi olduğunu kaydederek, “Sanayimiz yok. Yüzde 80 ithal. Bu dövizin yükselmesi alım gücünü aşağı çekiyor” diye konuştu

Deniz: Türkiye’deki gerilimden kaynaklanıyor
   Ekonomist Derviş Kemal Deniz, döviz kurlarındaki dalgalanmanın, Türkiye’deki siyasi gerilimden kaynaklandığını savundu. Dövizin ilk defa çıkışta olmadığını belirten Deniz, “Döviz yükseliyor kaçalım mı yoksa düşüyor alalım mı şeklinde bir karar vermemek gerekiyor. Sabit TL geliri olanlar için dövizin yüksekliği kaçınılmaz. Döviz borçlu olanlar, zararın boyutunun TL üzerinden borçlanılsaydı faizi ne olacaktı onu düşünmek lazım. Döviz arttığı için TL faizi de artıyor” dedi.  

 

Batmazoğlu: Alım gücünü düşürüyor
Ekonomi alanında önemli tespitlerde bulunan Batmazoğlu Muhasebe Yöneticisi Kemal Batmazoğlu da Diyalog’a yaptığı açıklamada,  döviz kurlarının yükselmesinin insanların alım gücünü düşürdüğü tespitinde bulundu.
 “Alım gücünün düşüşü nedeniyle bu olumsuz gidişatın tüm sektörlere yansıması da kaçınılmazdır” diyen Batmazoğlu, “Şu anda öyle bir durum söz konusu ki insanlar ancak günübirlik yaşayabiliyorlar. Döviz üzerinden daha önceden yatırım yapmış ev, araç ya da diğer alanlarda alım yapan vatandaşlar, dövizin yükselmesi sonucunda artı bir ücret ödemek zorunda kalmıştır.  Kuzey Kıbrıs’ın ithalata dayalı bir memleket olması nedeniyle ithal edilen ürünlerin fiyatlarında büyük bir zarar söz konusu olacaktır. Bu da dolayısıyla esnafa yansıyacaktır” şeklinde konuştu. 

“Yatırım yapmayın”
Yatırım yapacak veya gayrimenkul alacak olanlara uyarıda bulunan Batmazoğlu, şu anda bir yatırım yapılmasının mantıklı olmadığına dikkat çekti. Giderlerin ödenebilmesi durumunda sabit kalınması tavsiyesinde bulunan Batmazoğlu, döviz kurlarındaki hareketlilikten dolayı kimsenin önünü göremediğini ifade etti. 

Güncelleme Tarihi: 10 Şubat 2015, 10:48
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474