banner564

Berova: Tam gün eğitim şart

Özdemir Berova, öğrencilerin başarısızlığında bakanlığında sorunluluğu olduğunu belirterek, önümüzdeki dönem yapılacak reformları anlattı

Berova: Tam gün eğitim şart
banner598
Milli Eğitim Bakanı Özdemir Berova geçtiğimiz günlerde bakanlık yetkilileri ile bir basın toplantısı düzenleyerek, 2014-2015 eğitim yılını değerlendirdi, önümüzdeki yıl hayata geçirilmesi planlanan projeleri anlattı. 
Berova, 2014-2015 eğitim yılında orta eğitim kurumlarında bin 862 öğrencinin başarısız olduğunu, toplamın yüzde 10’u anlamına gelen bu başarısızlıkta Eğitim Bakanlığı’nın da sorumluluğu olduğunu belirtti. Bütünleme sınavlarının gelecek yıldan itibaren eylül ayında yapılacağını bildiren Berova, konuyla ilgili alınacak diğer önlemlerin de bir kaç gün içerisinde netleşeceğini söyledi.
2015-2016 eğitim yılında iki pilot okulda tam gün eğitime geçileceğini ve okul ücretlerinin yabancı kurdan düzenlenmesinden dolayı zor duruma düşen ailelerin durumunun değerlendirileceğini de bildiren Berova, “Sınıf Öğretmenliği” için özel bir üniversiteye verilen ön izinle ilgili olarak da,“Devlet okulları dışındaki eğitim kurumlarında da sınıf öğretmenine ihtiyaç var” dedi.

Okullardaki alt yapı eksiklikleri tespit edildi…
Berova, 2015-2016 Eğitim Öğretim yılı için tüm okullardaki altyapı eksikliklerinin tespit edildiğini ve projelerin hazırlatıldığını, sürecin ihale aşamasına geldiğini ifade etti.
Berova, 14 okuldaki işler için Merkezi İhale Komisyonu’na gerekli belgelerin gönderildiğini, 52 okulun bakım ve onarım çalışmalarının da yeni eğitim ve öğretim yılı başlamadan tamamlanmasının öngörüldüğünü kaydetti. 
Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı tüm ilköğretim, genel orta öğretim ve mesleki teknik öğretim okullarındaki öğretmen eksikliğinin tespiti için çalışmaların sürdüğünü kaydeden Berova, hedeflerinin yeni eğitim yılına, okullardaki öğretmen eksikliğinin giderilerek başlanması olduğunu söyledi.

Temel Eğitim Program Geliştirme Projesi
Okul öncesinden 8’inci sınıfa kadar olan süreci kapsayan temel eğitimle ilgili olarak Temel Eğitim Program Geliştirme Projesi kapsamında tüm eğitim müfredatlarının oluşturulduğunu kaydeden Berova, müfredatın 2015-2016 eğitim-öğretim yılında okul öncesi, birinci sınıf, dördüncü sınıf ve altıncı sınıflarda uygulanacağını kaydetti.

E okul çalışmaları…
Dıştan okul bitirmeyi kapsayan Uzaktan Eğitim için gerekli ön hazırlıkların tamamlandığını, 2015-2016 yılında uygulamaya gireceğini de açıklayan Berova, ilk etapta lise, daha sonra orta okul ve ilkokulda uygulanacağını kaydetti.
Berova, Yüksek Öğrenim ve Dış İlişkiler Dairesi’nin istatistik verilere göre hareket edebilmesi için Bilgi Yönetim Sistemi’nin ilk adımlarının atıldığını da söyledi.
E-okul kapsamında bir bilgisayar yazılımı olan Milli Eğitim Bakanlığı Bilişim Sistemleri’nin (MEBBİS) hayata geçirilmesi için çalışmaların sürdüğünü de kaydeden Berova, sistem sayesinde öğrencilerin devamlılığı veya sınav başarısının izlenebileceğini kaydetti.

ÖSYS sisteminde KKTC’ye yönelik iyileştirmeler
Bakanlık ve YÖK işbirliğiyle Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi(ÖSYS)’de Kıbrıslı Türklere uygulanan taban puanlarda değişikliğe gidildiğini de anlatan Berova, Kıbrıslı Türklerin coğrafik uygunsuzluğu nedeniyle gitmeyeceği üniversiteler dikkate alınarak kontenjanlarda Kıbrıslıların tercih ettiği bölgelere öncelik verildiğini kaydetti.
İstanbul Üniversitesi ile Akdeniz Üniversitesi YÖS sınavlarının KKTC’de de yer almasının sağlandığını ifade eden Berova, GCE-A Level sınav sonuçlarıyla kayıt yapabilmek için OTDÜ ve Trakya Üniversitesi’nde kontenjan alındığını ifade etti.

“Mesleki eğitimde öğrenci sayısı artmalı…”

Mesleki eğitim alan öğrenci sayısını artırmayı amaçladıklarını da kaydeden Berova, hedeflerinin mesleki eğitim alan öğrenci oranını yüzde 30’dan 70’e çıkarmak olduğunu, ancak bunun için okulların kapasitesinin yeterli olmadığını, Merkezi Teknik Okul Kampusu kurulması için 70 dönüm arazi tahsis edildiğini, teknik okulun iki yılda tamamlanmasının planlandığını ekledi.
Berova, “Mesleki eğitimde en temel hedefimiz mesleki okullarda öğrenci sayısının artırılması, özellikle düz lise- mesleki lisesinin yüzde 70’e yüzde 30 oranının ters çevrilmesi ve ülkemizin en önemli ihtiyaçlarından bir tanesi olan teknik elemanın yetiştirilmesine önünün açılmasıdır” dedi.


“İki okulda tam gün eğitime geçilecek…”
Tam gün eğitimle ilgili bir soruya karşılık Berova, 2015-2016 eğitim yılında pilot iki okulda tam gün eğitime geçmeyi planladıklarını söyledi ancak okul ismi vermedi.
Berova, tam gün eğitime geçilmesine en büyük engelin beslenme ve taşımacılık olduğunu da vurguladı.

Güncelleme Tarihi: 29 Haziran 2015, 09:34
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474