banner564

‘Engel çıkmaz’

Kasulidis, garantörlük konusunu İngiltere ile görüşmekte olduklarını açıkladı

‘Engel çıkmaz’
banner598
   Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis, Lefkoşa’da uygulanmak üzere yeni Güven Yaratıcı Önlemlere (GYÖ) ilişkin öneriler olduğunu ve İngiltere ile garantörlük konusunda müzakereler yaptıklarını açıkladı.
   Kathimerini gazetesi “Lefkoşa İçin Başka GYÖ’ler de Ele Alınıyor” başlığı altında, Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis’le yaptığı söyleşiye yer verdi.
   Kıbrıs Türk tarafının müzakere masasına getirdiği tezler ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu’nun açıklamalarının hatırlatılarak, müzakerelerdeki son gelişmelerin ne olduğunun sorulması üzerine Kasulidis, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in “kamuoyu önünde karşılıklı açıklamalarla müzakere edilmesinin son bulması konusunda anlaştıkları, bu yüzden de müzakerelerde ele alınan konulara değinmeyeceği” yanıtını verdi.
   Kasulidis söyleşisinde, Kıbrıs sorunun çözümüyle birlikte garantörlük konusunun İngiltere’yle istişare edilip edilmediği şeklindeki bir soruya olumlu yanıt vererek “Evet İngiltere’yle görüşüyoruz ancak ilk olarak güvenlik konusunun nasıl gelişeceğine dair iki tarafın karar vermesi gerekir. Bunun akabinde İngiltere’nin engel çıkaracağını zannetmiyorum” şeklinde konuştu.
   Kasulidis bir soru üzerine ise, Lefkoşa için başka GYÖ önerileri de bulunduğunu ancak bunları sırası geldiğinde ele alınacaklarını ve ne zaman olacağı konusunda bir öngörüde bulunamayacağını belirtti.
   Söyleşisinde Güney Kıbrıs-İsrail ve Türkiye-İsrail ilişkilerine de değinen Kasulidis, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun İsrail-Türkiye ilişkilerinin Güney Kıbrıs-İsrail ilişkilerini hiçbir şekilde etkilemeyeceği konusunda Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’e garanti verdiğini vurguladı.
   Kasulidis, Güney Kıbrıs’ın enerji alanındaki planlarının Anastasiadis’in İsrail ziyareti öncesinde olduğu şekliyle devam ettiğini ancak bu ziyaretten ortaya çıkan yeni unsurların da bu planlara ekleneceğini belirtti.

Güncelleme Tarihi: 29 Haziran 2015, 10:14
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473