banner564

Bir kaşık suda  fırtına koparıldı

Bakan Çavuşoğlu, Devlet Tiyatroları’nda sansür iddialarının maksatlı ve kurumları itibarsızlaştırmaya yönelik olduğunu söyledi

Bir kaşık suda  fırtına koparıldı
banner598

 Rahme ÇİFTÇİOĞLU

Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Nazım Bakan Çavuşoğlu, dün bakanlıkta Kıbrıs Türk Devlet Tiyatroları’yla ilgili basın toplantısı düzenledi. Toplantıya, Müsteşar Aytunç Şirket, Talim ve Terbiye Dairesi Müdürü Murat Aktuğ, Kıbrıs Türk Devlet Tiyatroları Müdürü Erdinç Akgür de katıldı.
Çavuşoğlu, Devlet Tiyatroları’nda sansür iddialarının maksatlı ve kurumları itibarsızlaştırmaya yönelik olduğunu kaydederek, “Oyun edebi kurul tarafından sergilenmeye uygun bulunmadı, repertuvara alınmadı, ortada sansür de yasaklama da yok” dedi.
Çavuşoğlu, Kıbrıs Türk Devlet Tiyatroları ile ilgili düzenlediği basın toplantısında, bu konuda son günlerde bir kaşık suda fırtına koparıldığını, bu fırtınanın hükümete, bakanlığa, müdürlere ve şahsına yönelik hakaret kampanyasına dönüştürüldüğünü söyledi. 
Nazım Çavuşoğlu, ortada bazı bölümleri değiştirilmiş veya yasaklanmış bir oyun olmadığını belirterek, “Ülke genelinde oynanması yasaklanmış bir oyun yok. Bize sunulan oyun, kapılarını açan her sahnede oynanabilir” şeklinde konuştu.
Çavuşoğlu, kurul üyelerinden, sanatçılarından ve konunun uzmanlarından söz konusu oyunla ilgili görüş aldığını da söyleyerek, “Oyun gerek sanatsal, gerek edebi, gerekse içinde kullanılan betimlemeler noktasında ciddi sıkıntılar barındırıyor” değerlendirmesinde bulundu. 

“Sanatı ve sanatçıyı ayakta alkışlayacağız”
Kendilerine yapıldığı gibi kimseye saldırmayacaklarını vurgulayan Çavuşoğlu, “Biz her zaman olduğu gibi sanatı ve sanatçılarımızı ayakta alkışlamaya devam edeceğiz” dedi.
Eğitim Bakanı, tiyatro binasının inşası, tiyatro çalışanlarının özlük hakları, yasa çalışmaları, tiyatro oyunlarını değerlendirecek kurullarla ilgili atılacak adımlar konusunda da açıklamalarda bulundu. 

“Krizin sebebi siyasi rant…”
Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Nazım Çavuşoğlu, Devlet Tiyatroları ile ilgili yaratılan krizin sanat özgürlüğüyle değil siyasi rantla, üç-beş oyla ilgili olduğunu söyledi.
Günlerdir kamuoyunda yer alan tartışmaları tiyatro oyununa benzeten Çavuşoğlu,  “Bunlar, toplumu germe, birbirine kırdırma, bu işlerden siyasi rant elde etmeye çalışanların oyunudur” dedi.
Nazım Çavuşoğlu, Devlet Tiyatroları’nın bir zümrenin sözcüsü, bir ideolojinin sesi, toplumun elit kesiminin başka kesimlere istediği gibi hakaret yağdıracağı bir yer olmadığını kaydetti.

Akıncı’nın açıklamasına atıfta bulundu
Bazı üst makamların kendilerini sanatı 40 yıl geriye götürmekle suçladığını da belirten Çavuşoğlu, “Bu bizi derinden üzdü. Oysa bizzat kendileri, 40 yıl önceki tavırlar içerisine girip, konuyu sadece bir kişiden dinlemek yerine, çağdaş bir anlayışla bizlerden de bilgi almayı tercih etmiş olsalardı, hem Kıbrıs Türk halkı adına hem de sanat adına böylesi yanlış bir açıklama yapmış olmazlardı” dedi.
Çavuşoğlu,  “Oyunu oynayacak sanatçıların önemli bölümü ve ülkedeki pek çok tiyatro sanatçısı içerik hakkında bilgi sahibi olduktan sonra oyunla ilgili haklı gerekçeler içeren kararın karşısında olmadığını şahsıma ifade etti” açıklamasında da bulundu.

 “İnsanca duruşumuzu bozmayacağız”
Çavuşoğlu, Kıbrıs Türk Tiyatroları ile ilgili son günlerde kamuoyunda yer alan konularla ve projelerle ilgili düşüncelerini ilk kez paylaştığını söyledi.
William Shakespeare’in “Tiyatro insanı, insana, insanla, insanca anlatma sanatıdır” sözünden alıntı yapan Nazım Çavuşoğlu, bu tanımlamanın içindeki insanca sözünü ayrıca önemsediğini belirtti.
Nazım Çavuşoğlu, “İnsan olmak ve insanca davranmak fikri, şahsen benim de her zaman yaşam felsefesi olmuştur.  Sadece bu konuya ilgili değil, yaşamımdaki tüm konuları ele alışımda, her zaman insanca bir duruş ve insanca tavırlar vardır” dedi.

Nazım Çavuşoğlu, edebiyat öğretmeni olduğunu da anımsatarak, tiyatroya bakışının ayrı bir eksende değerlendirilmesini istedi.
Devlet Tiyatroları üzerinden siyasi ve kişisel bazı kazanımlar elde etmek isteyenler olduğunu belirten Çavuşoğlu, bu konuda bilinçli şekilde kriz çıkarılmaya çalışıldığını söyledi, “Bu bizim bu insanca duruşumuzu bozmamıza asla gerekçe olmadı, olmayacak” dedi.

 “Oyun ciddi sıkıntılar barındırıyor…”
Kurul üyelerinden sanatçılardan, uzmanlardan görüş aldığını da ifade eden Çavuşoğlu, “İlle de konu ile ilgili olarak çok kısa da olsa bir yorum yapmam gerekiyorsa, aldığım görüşler üzerine şunları söyleyebilirim ki; oyun sanatsal, edebi, gerekse betimlemeler noktasında ciddi sıkıntılar barındırıyor” dedi.
Çavuşoğlu, oyundaki bazı ifadelerin ülkede yaşayan bazı kesimleri, cinsiyet odaklı bazı yaklaşımların da özellikle kadınları rahatsız edebilecek şekilde olduğunu, kendisine bunun iletildiğini söyledi.

 “Denetim her zaman vardır”
Sanatın hangi kurumlar üzerinden denetleneceğinin ayrı bir tartışma konusu olduğunu ifade eden Çavuşoğlu,  “Oturulur üzerine düşünülür. Varsa eksiği gözden geçirilir, ele alınır değiştirilir veya geliştirilir. Ancak bir denetim her zaman var olur” dedi. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473