banner564

Birinci aşama ‘tamam’

Türkiye, KKTC’nin değişiklik önerilerini kabul edince hem su, hem de hükümet krizi aşıldı, sıra Mali Protokole geldi

Birinci aşama ‘tamam’
banner598
 Türkiye ile KKTC hükümeti arasında haftalardır devam eden su krizinde mutlu sona ulaşıldı. Başbakan Ömer Kalyoncu, taslak anlaşma metnine ilişkin değişiklik taleplerinin Türkiye tarafından kabul edildiğini açıklarken, Bakanlar Kurulu’nun bugün toplanarak taslağın yeni halini onaylayacağını söyledi.
   UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün tarafından verilen sürenin son gününde yaşanan bu gelişme, hükümet krizinin sonlanmasını da sağladı. KKTC tarafından talep edilen değişikliklerin içeriğine değinmeyen Başbakan Kalyoncu’nun bugün kapsamlı açıklama yapması bekleniyor.

Konu hakkında dün akşam saatlerinde kısa bir basın açıklaması yapan Başbakan Kalyoncu, Türkiye’den istedikleri ve olumlu karşılanan değişiklik taleplerinin özellikle belediyelerle ilgili olduğunu söyledi. Kalyoncu, konuyla ilgili detayların bugün açıklanacağını söyledi.
Kalyoncu, dünkü Bakanlar Kurulu toplantısı sonrasında Türkiye’nin Kıbrıs İşlerinden de Sorumlu Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş ile telefonda bir görüşme yapacağını ve su metninde uzlaşı sağlamaya çalışacağını açıklamıştı 

UBP’nin hükümetten çekilmesine gerek kalmadı 
Ulusal Birlik Partisi’nden (UBP) hükümetin gidişatına yönelik yapılan açıklamada “ülkeye, halka hizmet temelinde kurulan reform hükümetinin, özellikle su konusundaki anlamsız tavrının ve buna bağlı ülkede yarattığı ekonomik ve sosyal krizin derinleştiği gerçeğinden hareketle, UBP Genel Başkanı UBP’nin hükümetteki görevini yeniden değerlendirerek gerekli gördüğü adımları atacaktır” denilmişti. 
UBP’li kaynaklar su krizinde varılan uzlaşı sonrasında UBP’nin hükümetten çekilmesine gerek kalmadığı yönünde fikir beyan etti. 

Sıra ekonomik protokol görüşmelerinde 
Su krizinde yaşanan anlaşmazlık nedeniyle, 2016-2018 periyodunu kapsayacak ekonomik protokol görüşmelerine başlamadığından dolayı Maliye Bakanlığı Türkiye’den cari harcamalar için kasasına para katkısı da alamıyordu. Su krizinde varılan uzlaşı sonrasında şimdi gözler ekonomik protokole çevrildi. Maliye Bakanı Birikim Özgür’ün vakit geçirmeden protokolün imzalanıp maaşların da rahatlıkla ödenmesini talep ettiği biliniyor.

Güncelleme Tarihi: 25 Şubat 2016, 09:58
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474