banner564

Biz bittik

Bir yıl önce aylık 2 bin sterlin borcun karşılığında 5 bin 600 TL öderken, şimdi 7 bin 600 TL ödüyoruz

Biz bittik
banner598

Raif DOĞRU

Bahis Siteleri New Roman""> 

   Türkiye’de yaşanan istikrarsızlık nedeniyle dövizin tırmanışı devam ediyor. Merkez bankasının dün iki kez müdahale etmesine karşın dolar 2, 2980 TL’yi gördü. Euro kuru 3,1447’ye, İngiliz Sterlini ise 3,8188’e yükseldi.

   Dövizdeki yükseliş, borçlu vatandaşların büyük bir kısmını olumsuz yönde etkilerken, tüm ekonomik çevreleri de sarsmaya başladı. Yapılan hesaplamaya göre 23 Ocak 2013 tarihinde aylık

2 bin sterlin borç karşılığında 5 bin 600 TL taksit ödeyen vatandaşlar, dün itibarıyla 7 bin 600 TL ödemeye başladılar.

   Aynı şekilde ayda bin Euro araba taksidi karşılığında bir yıl önce 2 bin 300 TL ödenirken, dün itibarıyle bu rakam 3 bin 100 TL’ye yükseldi.

 Maaşların artmadığı Kuzey Kıbrıs’ta, kur farkının bu kadar yükselmesi borçlular bir kabus oldu.

   Konut ve araba taksidini, ya da ev kirasını dövizle ödeyen vatanmdaşlar, kime başvuracağını ve ne isteyeceğini şaşırmış durumda. 

 

40 bin alacak-verecek davası

    Diyalog muhabirine konuşan Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkarlar Odası Başkanı Hürrem Tulga, alacak-verecek nedeniyle açılan dava sayısının 40 bine ulaştığını belirtirken “toplum gözümüzün önünde yok oluyor” dedi.

   Borçlanmaların hep dövizden gittiğini, konut, işyeri, kiralar ve ithalatın döviz üzerinden yapıldığını vurgulayan Tulga “çok hızlı bir şekilde döviz artışı sübvansiye edilmeli, yoksa bu ülkede taş üstüne taş kalmaz” şeklinde konuştu.

 

Herşey TL üzerinden olmalı

   Alış-verişlerde artık TL’ye geçilmesi gerektiğini söyleyen Hürrem Tulga şöyle devam etti:

   “Bunu yapmadığımız için zaten bu hale geldik. Bırakın küçük esnafı, orta sınıf ve onun üstü de gitti.

Kriz dalga dalga geliyor. Şimdi bu ne demektir? Aman allahım insanlar ağlıyor.

Vergi, sigorta, belediye, elektrik borçları kaldı. Kime ödeme yapacaklar?Ekonomik örgütler acilen toplanmalı ve alınacak kararlar hükümetin önüne konmalıdır.”

   Koalisyon hükümetinin hala bir kriz masası oluşturmadığını vurgulayan Hürrem Tulga, Vakıflar İdaresi ile Devlet Emlak ve Malzeme Dairesi’nin hala dövizle mülk kiraladığına dikkat çekti.

Güncelleme Tarihi: 24 Ocak 2014, 03:33
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474