banner564

“Bizim neslin son denemesi”

Cumhurbaşkanı Akıncı, çözümün önündeki zorlukları aşmak için var güçleriyle uğraştıklarını belirtti

“Bizim neslin  son denemesi”
banner598
Yılmaz YAKAR
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs’ta federal çözümü savunan 33 sivil toplum örgütünün oluşturduğu Çözüm ve Barış Platformu üyelerini kabul etti.
Platform adına söz alan Okan Dağlı, bir yıldır devam eden yoğun müzakere sürecinin en yoğun etabına girildiğini vurgulayarak, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın müzakere sürecinde gösterdiği kararlılığı ve atılacak adımları desteklediklerini kaydetti.
Dağlı, süreçte hem liderleri cesaretlendirmek hem de toplumların yakınlaşması ve referandumda “evet” demesi için iki toplumda çalışma yapmak üzere bir araya geldiklerinin altını çizdi.
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, böylesi bir örgütlenmeye gittikleri için Platform’u kutlayarak, benzeri örgütlenmenin Güney’deki toplumda da “yeşermesi” temennisinde bulundu.
Akıncı Annan Planı dönemindeki referandumda Kıbrıs Türk toplumu çözüm için örgütlüyken Güney’de bu örgütlülüğün hiçbir zaman görülmediğini ifade etti.
Yoğun bir müzakere sürecinde olduklarını vurgulayarak 5 günde 4 liderler görüşmesi yapılacağını hatırlatan Akıncı, “Hedef 2 ‘evet’i sağlamaktır” dedi.
Akıncı, çözümün önündeki zorlukları aşmak için var güçleriyle uğraştıklarını belirtti.
Geçen zamanın ayrılığı kökleştirdiği için çözümü daha da zor hale getirdiğine vurgu yapan Akıncı, “Bir 10 yıl daha geçerse, ayrılığın, bu bölünmüşlük halinde bir o kadar daha kökleşeceği çok açık ve nettir. 2026’da çözüm yeniden federal bir çerçevede mi gündeme gelir çok kuşkuluyum” dedi.
Sivil toplumun sürecin çok önemli parçası olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Akıncı, “Bu iş sadece liderler düzeyinde veya onların heyetleri düzeyinde kalacak bir süreç olamaz. Zaten sonuçta halkların onayına gidecek iki toplum onaylamazsa bir şey olmayacak. O nedenle sivil toplumla el ele gitmesi gereken bir süreç ve o safhaya geldik diye düşünüyorum” dedi.

Liderlerin 6’ncı görüşmesi bugün
Öte yandan Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis yoğunlaştırılmış Kıbrıs müzakereleri kapsamında bugün yeniden bir araya gelecek.
Ekim ayında 10 görüşme gerçekleştirmeyi planlayan liderler yarınki 6. görüşmeden sonra, 17, 24, 26 ve 31 Ekim'de yeniden bir araya gelecek.

Güncelleme Tarihi: 16 Ekim 2016, 10:11
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473