banner564

Bu da bir ilk!

Yüksek İdare Mahkemesi’nin aldığı ara emrine göre; dava sonuçlanıncaya kadar DAÜ’de, ne rektör vekili, ne de rektör olmayacak

Bu da bir ilk!
banner598
Doğu Akdeniz Üniversitesi’nde (DAÜ) rektörlüğe vekaleten atama Yüksek İdare Mahkemesi’nin ara emriyle durduruldu. Dava sonuçlanıncaya kadar üniversiteye rektör veya rektör vekili atanamayacak.  Yüksek İdare Mahkemesi ara emriyle Prof. Dr. Necdet Osam’ın DAÜ rektör vekili olarak atanması kararını durdurdu.  Mahkeme ara emrinde, DAÜ’nün eski rektör vekili Prof. Dr. Abdullah Öztoprak’ın “yetkilerinin devredilmemesi” talebini ise ret ve iptal etti.
Yüksek İdare Mahkemesi, DAÜ eski Rektör Vekili Öztoprak’ın rektör vekilliği yetkililerinin Osam’a devredilmesi kararının iptali ve Osam’ın rektör vekili olarak atanmasının durdurulmasıyla ilgili açtığı davada ara emri aldı. 
TAK muhabirinin Yüksek Mahkeme Mukayyitliği’nden aldığı bilgiye göre, Yüksek İdare Mahkemesi dava sonuçlanıncaya kadar Prof. Dr. Necdet Osam’ın DAÜ’nün rektör vekili olarak atanmasını durdurdu. Ayrıca Yüksek İdare Mahkemesi, Prof. Dr. Abdullah Öztoprak’ın rektör vekilliği yetkilerinin Prof. Dr. Necdet Osam’a devredilmesi kararının durdurulması talebini ret ve iptal etti.
Buna göre, dava sonuçlanıncaya kadar DAÜ’de ne rektör vekili ne de rektör olmayacak.

VYK’dan durum değerlendirmesi
Yüksek İdare Mahkemesinin rektör vekili ataması ile aldığı  yürütmeyi durdurma kararı gündemi ile toplanan Doğu Akdeniz Üniversitesi Vakıf Yöneticiler  Kurulu (DAÜ VYK) şimdilik okulun işleyişini rektör yardımcıları ile sürdürme kararı aldı.
Rektörlük binasında dün saat 17.00 sıralarında yoplanan DAÜ-VYK, Yüksek İdare Mahkemesinin, Necdet Osam’ın rektör vekili olarak atanmasi ile ilgili aldığı  yürütmeyi durdurma kararını değerlendirdi. Yaklaşık bir buçuk saat süren toplantının ardından bir açıklama yapan DAÜ-VYK Başkanı İsmail Arter, “Yüksek İdare Mahkemesinin kararı üzerinde hukukçu arkadaşlar çalışıyor” dedi. 

“Bir üst mahkemeye başvurulacak”
Muhtemelen konuyu bir üst mahkemeye taşıyacaklarını belirten Arter, konu ile ilgili bugün bir açıklama yapmalarının muhtemel olduğunu dile getirdi. Şu anda bir hukuk sürecinin devam ettiğini belirten Arter, Üniversitenin işleyişinin bu süre zarfında rektör yardımcıları ile sürdürüleceğini ifade etti. Yasa maddelerinde bir eksikliğin söz konusu olduğunu söyleyen Arter, mevzuat ve yasa da bir düzenleme gerekliliği olduğunu sözlerine ekledi.

Öztoprak: Önemli bir karar
DAÜ eski Rektör Vekili Öztoprak ise dünkü mahkeme sonucunu ve kendisinin durumunu şöyle açıkladı.
“Bugün Yüksek İdari Mahkemesi önemli bir karar vermiştir. Vakıf Yönetimi Kurulu tarafından vekil kararı iptal olmuştur. DAÜ çalışanlarının, DAÜ senatosunun idarisi vardır. Aykırı olduğu ortaya çıkmış. Bu karar ile üniversite en saygın, en yüksek saygınlığını tekrardan geri almıştır.
Zannederim ki üniversite tarihinde bu önemli bir noktadır, bugün önemli bir gündür.
Hukukçuların verdiği karar şu an için  yazılı olarak elimizde değil, şu an için  halen rektör müyüm değil miyim onu da bilmiyorum ancak sözleşmem bitti. Fakat şu anki rektör vekili de vekalet edemez. Kimin rektör olacağına VYK karar veremez, buna senato karar verip vakıfa öneride bulunacak ve değerlendirmeye alınacak. Rektörlük adaylığım hala geçerlidir.”

Güncelleme Tarihi: 20 Kasım 2014, 10:12
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474