banner564

Bu şekilde gitmez

Maliye eski bakanlarından Ahmet Uzun ekonomik protokolün imzalanmasından başka çare olmadığını söyledi:

Bu şekilde gitmez
banner598

 Pelin YÜKSELAY

   Maliye eski bakanlarından Ahmet Uzun Diyalog’a yaptığı açıklamada, KKTC’nin ciddi bir krizin eşiğinde olduğunu belirterek, ekonomik protokolün bir an önce imzalanmasından başka bir çarenin olmadığını söyledi. Uzun “Bir an önce uçağa atlayıp Ankara’ya gitsinler ve protokolü imzalasınlar” dedi.
   Uzun, kendisine yöneltilen soruları şöyle yanıtladı:

   Soru: Ülkede bir kriz olduğu belirtiliyor… Size göre KKTC bu krizden çıkmak için ne yapmalıdır?
   Ahmet Uzun: Bir krizin eşiğindeyiz. Henüz girmedik, ama girmek üzereyiz. Bunun önemli nedenlerinden bir tanesi Türkiye’nin pozisyonu ve Türk Lirası’nın döviz karşısında gerilemesidir. Bir başka nedeni ise mali protokolün henüz imzalanmamasıdır. Protokoller gereği her yıl alınan yardımlar vardır. 
Bu bütçemizin 3’te 1’ini kapsamaktadır. Bu tutar gelmeyince sıkıntılar yaşanır. 
Nisan ayındayız. Paranın bu ayda gelmesi söz konusu değildir. Mayıs ayından imzalanır deniliyor ancak daha da uzayacağa benziyor. Türk Lirası’ndaki değer kaybına ek olarak protokolün imzalanmamış olması ekonomide tehlike çanlarının çalmasına neden oldu.
Şu anda tek çözüm protokolün bir an önce imzalanması ve para akışının sağlanmasıdır. Başka çözüm yoktur. 
Bence hükümet bir an önce uçağa atlayıp Türkiye’ye gitmeli ve protokol işini halletmeli. Eğer halletmezse işimiz çok zor. 


Soru: Kendi ayaklarımızın üzerinde durma şansımız var mı? Varsa ne yapmalıyız?
Ahmet Uzun: Türkiye’den para gelmeyince tekerlek dönmüyor. O yüzden eğer para gelmeyecekse başımızın çaresine bakmalıyız. Ama o zaman da çok zora düşeriz. Eğer para gelmezse bütçenin 3’te 1’ini biz tamamlamak zorundayız ki bu da imkânsız. 1974’ten beri böyle bir düzen kuruldu. Türkiye yardım etmezse yeni bir dünya kurulması lazımdır. Bu da çok zor olacaktır ve uzun zaman alacaktır. Kısacası şu şartlarda ve mevcut düzende Türkiye olmadan ekonomi çarkını döndürmemiz imkânsızdır.   

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473