banner564

‘Bunu da görecektik’

Çöp bidonundaki patlayıcı, belediye çalışanı Ercan Aka’yı canından ediyordu

‘Bunu da görecektik’
banner598
Çiğdem AYDIN 
Lefkoşa Türk Belediyesi’nin (LTB) Temizlik Şubesi’nde 8 yıldır görev yapan Ercan Aka, görev başındayken geçirdiği talihsiz bir kaza neticesinde ciddi şekilde yaralandı. Ercan Aka’yı ölümle burun buruna getiren olay, Lefkoşa’da bulunan Atatürk Caddesi üzerindeki bir çöp konteynerine atılan cismin, LTB ekiplerinin çöp topladığı esnada patlaması sonucu gerçekleşti.
Patlama esnasında çöp kamyonunun arka kısmında bulunan Aka, yüzünden ve vücudunun diğer yerlerinden feci şekilde yaralanarak tanınmaz hale geldi. 
Olaydan sonra hemen Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’ne kaldırılan talihsiz işçi müşahede altına alındı.
Hastanede, Diyalog’a konuşan ve yaşadığı olay karşısında şok olduğunu söyleyen Aka, patlamaya, kamyona boşaltılan konteynerde, içerisinde asit sıvı bulunan bir şişenin sebep olduğunun tahmin edildiğini ifade etti.

“Vücudumun her tarafı yandı”
Diyalog’a yaşadığı dehşet anlarını anlatan Aka,“ Ne desem boş. Sorumsuzluk mu desem cahillik mi desem, düşüncesizlik mi desem bilmiyorum. Bir yıl oldu evlendim. Eşim 8 aylık hamile. Duyduğu zaman yaşadığı şoka mı üzülsem acıma mı yansam bilmiyorum. 8 yıldır Lefkoşa Türk Belediyesi’nde çalışıyorum. 2007 Ocak ayında başladım. Sırasında yol süpürdüm sırasında ellerimle çöp topladım. Çöp arabasına geçtim arka kısımda görevliyim. O sabah da her zaman olduğu gibi işime gittim. Atatürk Caddesi’ne geldiğimizde, Dedezade LTD’nin soluna döndük oradaki sokakta bulunan büyük çöp konteynerini kaldırdık. Arabaya döktük. Pres çalıştı ben arabanın arkasına tutunduğumuz yerde yerimi aldım. Tam hareket edecektik ki bir anda bir patlama sesi duydum. Bir anda alevler içinde kalmış gibi yandı vücudum, yüzüm gözlerim yandı. İnanılmaz bir acı idi. Çığlıklar içerisinde bağırmaya başladım oralarda kalan bir adam iç çamaşırıyla balkona çıktı. Durumu görünce koşarak geldi. Arkadaşlarım ne yapacaklarını şaşırdılar. Ben çığlık atarken onların bağrışlarını da duydum. “Su getirin diye” bağırıyorlardı” diyerek anlattı.

“Allah beni eşime ve doğacak çocuğuma bağışladı” 
Getirilen suyun üzerine döküldükten sonra hastaneye kaldırıldığını belirten Aka, “Üzerimde kot pantolon vardı onu dahi eriterek ayaklarımı yaktı. Bir de kazak giyiyordum o da üzerime yapıştı. Siyah bir sıvıydı her yere yayıldı aniden. Bir anda sadece eşimi ve doğacak olan çocuğumu düşündüm. Allah yardım etti. Allah beni eşime ve doğacak çocuğuma bağışladı” dedi.

Sigortam yok masrafları nasıl ödeyeceğim?  
“LTB işçisi olduğum için sigortamız da yoktur masrafları nasıl karşılarım onu da bilmiyorum. Biz Allaha emanet yaşıyormuşuz meğer bunu anladım. Polis inceleme yaptı olay yerinde bir sigara paketinin üzerinde bir damla sıvı bulmuşlar Devlet Laboratuvarı’na göndermişler daha kesin sonuç gelmedi” diyen Aka, yaşadığına şükrettiğini söyledi.
 

“Ölseydim, doğacak çocuğum ortada kalacaktı”
 Patlamaya sebebiyet veren maddenin asit olduğunun tahmin edildiğini anlatan Aka, şöyle devam etti: “Bana sözlü olarak söylenen yanıcı veya patlayıcı bir madde olmadığı ama asit olduğudur. Benim herkesten ricam lütfen yanıcı veya asit gibi sıvı şeyleri çöpünüze atmayın bilinçli olunsun bu konuda bakın bugün ölmüş olsaydım veya sakat kalsaydım geride yeni doğacak olan evladım ve gözü yaşlı eşim dostum ailem kalacaktı.”

Harmancı: Lütfen herkes duyarlı ve bilinçli olsun 
LTB Başkanı Mehmet Harmancı da kendi sosyal medya hesabından konu ile ilgili olarak açıklama yaptı. Harmancı, "Cuma günü, temizlik görevlisi bir çalışanımız çöpe atılan bir kimyasal maddenin patlaması sonucu bir yaralanma geçirdi. Kendisi şu an Devlet hastanesinde tedavi görüyor. Çöpe atılacak maddelerin evsel atıklar olması gerek, diğer atıkların bu çöplerin içinde yer almaması gerekiyor. İnsan hayatını riske atmaya kimsenin hakkı yok." diyerek uyarıda bulundu.

Sonuç: Gözünü kaybetme riski yok
LTB Belediye Meclis Üyesi Sonuç Koyuncu ise Ercan Aka’yı ziyaret ederek geçmiş olsun dileklerinde bulundu. Koyuncu,  konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı: “Lefkoşa Türk Belediyesi çalışanı Ercan Aka, Cuma günü sabah saatlerinde Küçük Kaymaklı bölgesinde çöpe bir vatandaş tarafından atılan kimyasal bir maddenin çöp arabası tarafından preslenmesi esnasında sıvının patlaması neticesinde yüzü ve vücudu ne yazık ki bu hale geldi. Gözünü kaybetme riskinin, bugün yapılan kontrollerin ardından olmadığı bildirildi.”

“Üzerimize düşen yapılacak”
Sonuç, olayın aydınlatılması ve sebep olanların bulunması adına üzerlerine düşeni yapacaklarını ve bu süreçte kendisinin yanında ailesi olarak bulunacaklarını söyledi. Sonuç Koyuncu Aka'ya Allah’tan acil şifalar diledi.

Güncelleme Tarihi: 03 Kasım 2014, 10:46
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473