banner564

Bütçe ve personel kısıtlı

Ataması kamuoyunda büyük yankı uyandıran Halil İbrahim Doğan, Kıbrıs Türk Devlet Tiyatroları’nın sıkıntılarını anlattı:

Bütçe ve personel kısıtlı
banner598
Şebnem Özerdem FASLIGİL
Kıbrıs Türk Devlet Tiyatroları Müdürü Halil İbrahim Doğan, Türk Ajansı Kıbrıs (TAK) muhabirine Kıbrıs Türk Devlet Tiyatroları'nın sorunlarını, çözüm yollarını ve projelerini anlattı.
Devlet Tiyatroları’nın amacının; ülkede tiyatroyu yaygınlaştırmak olduğunu, rekabetin çıtayı yükselteceğini kaydeden Doğan, “Aylarca halka güzel oyun sergilemek için çalışan sanatçılarımızın tek isteği takdir edilmek ve alkışlanmak” ifadesini kullandı.
“Çok kısıtlı personel ve bütçe ile hizmet vermeye çalışıyoruz” diyen Doğan, yeterli eleman olsa tüm bölgelerde tiyatroya meraklı veya konservatuara girmek isteyen gençler için kurslar düzenleyebileceklerini ifade etti.
Tiyatroda insanı kullanılarak, karşıdakini eğlendirirken düşündürüp eğitim verildiğini ifade eden Doğan, “Ülkenin örf adet ve geleneklerini yeni kuşaklara tiyatro sayesinde aktarmaktayız” dedi.

“Atamam çok tartışıldı”
Devlet Tiyatroları Müdürlüğü’ne atanması konusunun basında çok tartışıldığına da işaret eden Doğan, şöyle konuştu:
“Ben 22 yıllık öğretmenim. Devlet Tiyatroları Müdürlüğü’ne atandım. Anlaşılması gereken, Devlet Tiyatroları’nın iki kısımdan oluştuğudur; bir sanatçılar, bir de onlara hizmet eden, benim de bulunduğum idari bölüm var. Biz, sanatçı arkadaşlarımızın en iyi şekilde oyunları sergilemeleri için olanak sağlamaya çalışıyoruz. Benim görevim yöneticilik yapmak. Ben oyun yönetmeye değil, sanatçı ve yönetmenlerin sahneleyeceği oyunlara imkan sağlamak, hizmet etmek, sevk ve idareyi sağlamak için geldim. Ben oyun yönetecek değilim, ne haddime. Ben yönetici olarak hizmet edeceğim. Bu nedenle kulaklarımızı tıkayıp önümüze bakıyoruz.”

Çalışmalar
2013-14 Tiyatro Sezonu hakkında da bilgi veren Doğan, dönemin birinci tur oyununun Ege ve Halil Işık’ın yazdığı ve Nergül Tuncay’ın yönettiği “Harikalar Mutfağı” isimli çocuk oyunu olduğunu, oyunun ada çapında 1,2 ve 3. sınıflar olmak üzere yaklaşık 10 bin 500 öğrenciye ücretsiz oynandığını kaydetti.
Dönemin ikinci tur oyununun ise Roberto Cossa’nın yazdığı Özlem Özkaram’ın yönettiği “Babaannem 100 Yaşında” isimli oyun olduğunu ifade eden Doğan, oyunun SOS ve Kadın Sığınma Evi yararına da sahnelendiğini anlattı.
Doğan, 2014-15 Tiyatro Dönemi’nin birinci tur oyunu olan Haluk Işığ’ın yazdığı Nurgül Tuncay’ın yönettiği “Kurşun Askerin Utancı” adlı oyunun da ada çapında 12 bin ana sınıf, 1 ve 2. sınıflara sahnelenmeye başlandığını kaydetti.

Tiyatro binası için çaba
Tiyatro binasının 1999 yılında çıkan yangın nedeniyle kullanılmaz durumda olduğunu kaydeden Doğan, göreve gelince bu konuda neler yapılabileceğine baktığını anlattı.
İlk olarak Lefkoşa Belediye Tiyatrosu ile bağlantıya geçtiklerini ifade eden Doğan, “Atıl durumda bulunan yarım inşaatı tamamlayıp nasıl birlikte kullanırız; hem Lefkoşa Belediye Tiyatrosu, hem Devlet Tiyatrosu hem de sivil toplum örgütlerinin birlikte kullanacağı bir kültür sarayına nasıl dönüştürebiliriz diye görüşmeler yaptık. Ancak Lefkoşa Belediye Tiyatrosu yöneticileri bu konuda önşart koştular” dedi.
Devlet Tiyatroları’nın yeni salonu için projenin hazır olduğuna dikkat çeken Doğan, “Tek sorun kaynak” dedi.
Ülke kaynakları ile binanın yapılmasının zor olduğunu, ancak “olmaz” diye bir şey bulunmadığına inandığını ifade eden Halil İbrahim Doğan, “Proje 230 kişilik bir kompleksi içeriyor. İnanıyorum ki işadamlarımızın yardımları ile bunu yapabiliriz” şeklinde konuştu.
TC Yardım Heyeti’nin, yarım kalmış kültür sarayı üzerinde durduğunu, Devlet Tiyatroları’nın Lefkoşa Belediye Tiyatrosu ile anlaşmasını, böylece kendilerinin de burayı bitirebileceğini ifade ettiğini kaydeden Doğan, ancak Lefkoşa Belediye Tiyatrosu’nun öne sürdüğü şartlar nedeniyle bunun olamayacağını belirtti.

Güncelleme Tarihi: 24 Ocak 2015, 09:40
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474