banner564

Büyük resim göründü

Akıncı, 5’li konferans tarihinin belirlenmesi ve Erdoğan’ın katılacağını açıklamasını müzakere sürecinin sonuna gelindiğinin göstergesi olarak değerlendirdi

Büyük resim göründü
banner598
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve beraberindeki heyet dün akşam Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne (KKTC) döndü.
Akıncı, yurda dönüşünün ardından Ercan Havalimanı’nda Brüksel temaslarını değerlendirdi.
Türkiye’nin sürece verdiği katkının önemine işaret eden Akıncı, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 12 Ocak’ta yapılacak 5’li konferansa katılacağını açıklamasından memnuniyet duyduğunu söyledi.
Akıncı, gerekli ortamın oluştuğunu ve bu nedenle Meclis’te temsil edilen siyasi partilerin temsilcilerinin istemesi halinde kendisi ile Cenevre’ye gidebileceğini de açıkladı.
Brüksel’deki temasları sırasında, Türk tarafının süreçle ilgili perspektiv ve tarvrını bir kez daha altını çizme şansı bulduklarını belirten Mustafa Akıncı, büyük resme odaklanıldığında olası bir çözümün tüm tarafların faydasına olacağının artık görülebildiğini ifade etti.
Kıbrıs’ın dışına taşan, bölgeye yeni bir örnek sunan ve Avrupa’nın da desteğini alan bir çözümünden bahsedildiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Akıncı, bu bağlamda Kıbrıs Türkü’nün sürece sağladığı olumlu katkının da taktir gördüğünü söyledi.
Brüksel temasları sırasında, Kıbrıs Türkünün Avrupa Birliğine hazırlanması gerektiğinin de konuşulduğunu anlatan Mustafa Akıncı, bu konuda yapılan çalışmalar olduğunu ancak, hızlandırılması gerektiğinin altını çizdi.

AB maliyete katkı koyacak…
Konuşmasında Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker’le gerçekleştirdikleri ikili görüşmeye de değinen Cumhurbaşkanı, Junker’in, daha önce söz verdiği gibi, olası bir çözümde, Avrupa Birliği’nin maliyet konusunda katkı koyacağını teyit ettiğini söyledi.
Akıncı, AB tarafından bunun yazılı bir açıklamayla da teyit edilmesinin, memnuniyet verici olduğunu belirtti.
Cumhurbaşkanı Akıncı, maliyet konusunda büyük hayaller içerisine girilmesinin doğru olmayacağına dikkat çekerek, “Uluslararası katkı olacak. Ancak tüm katkıyı onlardan bekleyemeyiz. Ama Avrupa Birliğinin katkısı da sürece ivme katacaktır” diye konuştu.

Türkiye’nin desteği önemli
Cumhurbaşkanı Türkiye’nin müzakere sürecine verdiği desteğin önemine işaret ederek, bu desteğin teyidi ve Türkiye’nin çözüm istencinin mutluluk verici olduğunu söyledi.
Akıncı,“Biz tüm aktörlerimizle birlikte hareket etmeye çalışıyoruz. Ama nihai kararı verecek olan Kıbrıs Türk ve Rum halkalarıdır” dedi.
Rum tarafında Siyasi partilerin de Cenevre’deki görüşmelere dahil edileceği şeklinde söylemler olduğunun hatırlatılması üzerine ise Mustafa Akıncı, kendisinin daha önce, 5’li konferansın kesinleşmesi durumunda, siyasi partileri de yanında görmek istediğini ifade ettiğini kaydetti.

“Çok genişlemesi taraftarı değiliz”
Cumhurbaşkanı Akıncı ayrıca, “Rum liderin BM Güvenlik Konseyi üyelerinin dahil olması yönünde bir talebi var mı?” sorusuna ise şu yanıtı verdi:
“Bu konuda bir uzlaşma yoktur. Katılımcıların sayısını artırmaya yöneldiğinizde, sayıyı ne kadar artırırsanız sorunların aşılmasını da o kadar zorlaştırırsınız. Dolayısıyla biz bunun çok genişlemesi taraftarı değiliz. Henüz AB’nin katılımını bağlamış değiliz. İhtiyaç hasıl oldukça gündeme gelip karara bağlanacak.”

Güncelleme Tarihi: 09 Aralık 2016, 09:23
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473