banner564

Casus cebimizde 

Hayatın bir parçası olan akıllı telefonlara gizlice yüklenen programlarla kişinin tüm özel hayatı izlenebiliyor

Casus cebimizde 
banner598

Suna ERDEN
Akıllı cep telefonları hayatın bir parçası haline gelirken, kolaylıklar sağladığı gibi bazı sakıncaları da beraberinde getiriyor. Gazimağusa Kaza Mahkemesi’ne geçtiğimiz gün yansıyan bir olay cep telefonlarının güvenli olmayacağını gözler önüne serdi.
H.G. isimli şahsın boşanma aşamasında olduğu eşinin telefonuna gizlice takip programı yükleyip,  ses kaydını aldığı, ne zaman nerede ne yaptığına dair bilgi topladığı ortaya çıkarken, casus olarak adlandırılan takip programlarına çok kolay erişilebildiği öğrenildi.
Elde edilen bilgilere göre; bu programlar internet üzerinden cüzi fiyatlara satın alınabiliyor. 
Kişiler gizlice takip etmek istedikleri şahısların telefonuna bu programları yüklüyor. 
Casus programının telefona yüklenebilmesi için sadece 1 dakika yeterli olabiliyor. 
Kişinin casus programı yükleyebilmesi için mutlaka telefonla fiziki temasta bulunması gerekiyor. Ancak yüzde 10 gibi bir ihtimalle internet üzerinden gönderilen link ile de kişinin telefonuna casus programı yerleştirilebiliyor.
Şöyle ki; cep telefonuna casus programı yüklemek için virüs içeren bir link gönderiliyor. Eğer kişi merak edip, linki açarsa o esnada birkaç saniyede casus program telefonuna yerleşiyor. 

İstediği gibi gözetliyor
Casus programı yerleştirilen kişinin cep telefonu kamerasını girip, olduğu ortam izlenebiliyor. Karşıdaki şahsın kamerasının açık olması gerekmiyor. Hedef kişiyi takip eden şahıs, kendisine ait cep telefonu ile hedef kişinin telefon kamerasından olduğu ortamı görüp, konuşmaları dinleyip, bunları kayda alabiliyor. Hedef kişinin ne zaman nerede olduğunu yani konumunu takip edebiliyor. Kişinin tüm sosyal medya şifrelerini ele geçirebiliyor. Telefonla yaptığı bankacılık işlemlerini sanki kendisi yaparmış gibi görüp takip edebiliyor. Konuşmaları dinleyebiliyor. Kısacası hedef kişinin tüm özel hayatı ablukaya alınıyor. 
Albayrak: Kısa sürede yükleyebilir
Kuzey Kıbrıs’ın ilk Adli Bilişim Laboratuvarı’nın kurucusu Adli Bilişim Uzmanı Medine Albayrak,  son zamanlarda telefon takip sistemine rağbet olduğunu, bu konuda birçok şikâyetler aldıklarını söyledi.
Diyalog’a konuşan Albayrak, birçok isimle piyasaya sürülen casus programlarının internet üzerinden ucuz fiyatlara satıldığını ifade etti.
Albayrak, internet üzerinden satın alınan casus programın yüklenebilmesi için hedef kişinin cep telefonuna fiziki temasta bulunması gerektiğini belirtti.
Yüzde 10 gibi bir ihtimalle uzaktan gönderilen linklerle de casus programının hedef telefona yüklenebileceğini belirten Albayrak, ancak bu işlem için çok profesyonel olunması gerektiğini belirterek, yaygın yüklemenin fiziki temasla sağlandığını söyledi.
Casus programların telefon ele geçirildikten sonra 30 saniye veya 1 dakika gibi çok kısa sürelerde yüklenebileceğini belirten Albayrak,  yükleme yapıldıktan sonra hedef kişinin adım adım takibe alındığını açıkladı.
Albayrak şöyle devam etti:
“Cep telefonuyla yapılan her işlem karşıdaki şahıs tarafından görülüyor. Nereye gittiğiniz, ne konuştuğunuz duyulup, görülüyor ve kayda alınıyor. Mesajlarınız, tüm şifreleriniz karşıdaki şahsın eline geçiyor. Cep telefonunuz yanınızda olduğu sürece nerede olduğunuz biliniyor. Cep telefonuyla hayatınız takibe alınıyor.”
Bu belirtilere dikkat
Albayrak, bu programları yükleyenlerin suç işlediğini ifade ederek, “Eğer telefonunuzun takibe alındığını düşüyorsanız polise ve uzmanlara başvurun” dedi. Albayrak, bu programların yasal olmadığını, Türkiye’de kişilerin telefonuna casus programı yerleştirerek, özel hayatın gizliliğini edenler için 4 yıldan başlayan hapis cezaları öngördüğünü belirtti.
Albayrak, bazı belirtilerden telefonda casus programı olup olmadığının anlaşılabileceğini ifade ederek, şunları söyledi: 
Eğer telefonunuzun arka plan ışığı durduk yere yanıyorsa ya da olduğu yerde, hiçbir şey yokken telefonunuz uyarı veriyorsa.
Telefonunuzun şarjı normalden daha hızlı tükeniyorsa, konuşurken garip sesler geliyorsa, telefon kendiliğinden kapanıp kendiliğinden açılıyorsa.
Telefonunuza kapatma komutu verdiğinizde kapanması çok uzun sürüyorsa, kapalı olduğu halde telefon ısınıyorsa, şarjı çabuk bitiyorsa, aniden konum uygulaması devreye giriyorsa.
Cihazınıza yüklenen uygulamaların arasında ne olduğunu bilmediğiniz ya da sizin yüklemediğinizden emin olduğunuz uygulamalar varsa bunlar telefonunuza casus programı yüklenmiş olabileceğinin göstergesidir. Bu belirtiler varsa uzmanlara ve polise başvurulmalıdır.”
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474