banner564

Çok ümitli!

Anastasiadis ile Maraş’ın iadesini görüşen ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Eric Rubin, Eroğlu ile görüştükten sonra da yıl içinde tarihi ilerlemelerin olacağını söyledi

Çok ümitli!
banner598

ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Eric Rubin, dün Rum lideri Nikos Anastasiadis’in yanı sıra KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile ayrı ayrı görüşmelerde bulundu. Rum Haber Ajansı’na göre; Rubin-Anastasiadis görüşmesi ağırlıklı olarak Maraş’ın iadesine odaklandı. Ancak Rubin, Eroğlu ile görüşmesi sonrasında, Maraş’la ilgili soruları yanıtsız bıraktı.

Rubin, “Bu yılın tarihi bir ilerleme kaydedileceği bir yıl olacağından çok ümitliyiz ve desteklemek için üzerimize düşeni yapmaya hazırız” dedi.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ise, Rubin ile görüşmesinden sonra herhangi bir açıklamada bulunmadı.

Kapalı alanın iadesi görüşüldü

Rum Haber Ajansı’na göre, dünkü Anastasiadis-Rubin görüşmesi, bir güven artırıcı önlem olarak Mağusa'nın çitle çevrili kapalı alanının iadesi konusuna odaklandı. 
Rubin, görüşmeden sonra, basın mensuplarının Amerika Birleşik Devletleri'nin Mağusa konusunda nasıl katkıda bulunabileceğine dair bir sorusuna “Bence, her iki taraftaki önceliklerin ne olduğu iyi biliniyor ve hedefin her iki tarafın ilerleme için gerçek olasılıklar göstermeye başlayabilen güven artırıcı önlemlere yönelik ihtiyaçları ve beklentilerini karşılamak için yardımcı olma yollarını bulmak olduğunu düşünüyorum”yanıtını verdi. 

Ülkesinin “Salt bir katılımcı olarak değil, bir destekçisi olarak" rol oynadığına işaret eden Eric Rubin, bir destekçi olarak da, bazı programları desteklemek konusunda yardımcı olmak amacıyla bazı mekanizmaları yaratmayı umut ettiğini açıkladı.

Rubin, Anastasiades ve ekibi ile gerçekleştirdiği görüşmenin çok iyi olduğuna dikkat çekerek, çözüme ilişkin müzakerelerde kaydedilen ilerleme ve gelecekte daha fazla ilerleme için iyimserliği görüştüklerini söyledi. Rubin ayrıca, Birleşik Devletler'in BM iyi niyet misyonuna ve her iki toplumun liderleri ve taahhütlerine karşı destek konularını da görüştüklerini kaydetti.
Rubin, ülkesinin bu sürecin mümkün olduğunca hızlı bir şekilde ilerlemesinde elinden gelen her şeyi yapma konusunda güçlü taahhüdünü vurguladı.  

Görüşmenin ardından açıklamalarda bulunan Rum Hükümet Sözcüsü Christos Stylianides, Mağusa sorununun görüşmelerin merkezinde olduğunu belirtti, ancak şu aşamada daha fazlasını söylemekten kaçındı.

 

Eroğlu ile bir saat

 

   Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile görüşen Amerika Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Eric Rubin, 2014’te tarihi bir ilerleme kaydedilebileceğini ve bu süreci desteklediklerini söyledi. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile ABD Dışişleri Bakanlığı Avrupa ve Avrasya İlişkileri Bürosu’nda Müsteşar Yardımcısı görevini yürüten Eric Rubin arasındaki görüşme bir saat sürdü.
   Görüşmenin ardından Cumhurbaşkanlığı Sarayında basının sorularını da yanıtlayan Rubin, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile çok iyi bir görüşme gerçekleştirdiklerini, Amerika Birleşik Devletleri’nin müzakere sürecinin başarıya ulaşması için iki halk ve liderin çabalarını desteklediğini kaydetti.
   “Sürecin başarıyla sonuçlanması için ABD’nin mümkün olan her yardımı yapmaya hazır olduğunu ifade ettim” diyen Rubin, ABD’nin güven artırıcı önlemler veya iki toplumun yararına olacak çalışmalara yardımcı olamaya da hazır olduğunu kaydetti.
   Rubin, “Bu yılın tarihi bir ilerleme kaydedileceği bir yıl olacağından çok ümitliyiz ve desteklemek için üzerimize düşeni yapmaya hazırız” dedi.

Maraş sorusuna yanıt ilginç


  Maraş konusunun toplantıda tartışılıp tartışılmadığı sorusuna karşılık Rubin, toplantıda müzakerelerin detaylarının ele alınmadığını, bunların iki lider tarafından tartışılması gereken konular olduğunu, toplantıda sadece ABD’nin sürece desteğinin değil iki toplumun yararına olabilecek önlemlerin de ele alındığını kaydetti.
    ABD’nin müzakere sürecinin takvimlendirilmesini tercih edip etmediği sorusuna karşılık Rubin, “Hızlı bir sürece ihtiyaç duyulduğuna inanıyoruz. Bu yıl hızlı bir ilerleme kaydetmek mümkündür. Desteğimiz de bunadır. Takvim belirlemek bize düşen bir iş değildir” dedi.
   Ukranya’daki durumun Kıbrıs sorununun çözümünü daha acil kılıp kılmadığı sorusuna ise Rubin, “Kıbrıs’ın tüm dünyaya sunduğu, görüşme ve uzlaşıyla neler elde edilebileceğidir” dedi.

 

Güncelleme Tarihi: 09 Nisan 2014, 02:59
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473