banner564

Çolak: “Ümitliyim"

"Kıbrıs'ta siyasi irade çözümden yana güçlü bir tavır içerisinde” diyen Bakan Çolak, 2015 değilse bile 2016’da mutlaka bir anlaşma olacağını savundu

Çolak: “Ümitliyim
banner598
Dışişleri Bakanı Emine Çolak, Kıbrıs'ta siyasi iradenin çözümden yana güçlü bir tavır içerisinde olduğunu belirterek, "Ümitliyiz, bir netice alınabilecek. 2015 yılı içerisinde değilse bile 2016'ya taşabilecek şekilde Kıbrıs'ta bir çözümü görüyorum" dedi.
Ömer Kalyoncu başbakanlığında kurulan yeni koalisyon hükümetinde dışişleri bakanı olarak görev alan Emine Çolak, AA muhabirine gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
KKTC siyasi tarihinde ilk defa Ulusal Birlik Partisi (UBP) ve Cumhuriyetçi Türk Partisi - Birleşik Güçler'in (CTP-BG) koalisyonunun söz konusu olduğunu belirten Çolak, gerekli reformları yapabilmek için bir parlamenter çoğunlukla bu kararın alındığını söyledi.
Emine Çolak, koalisyon hükümetinin, hızlanan ve ciddi boyutlara varan müzakere süreci için de önemli olduğuna işaret ederek, halkın geniş tabanını temsil eden bir hükümetin hemfikir olabilmesi, birlikte hareket edebilmesi, müzakereleri yürüten Cumhurbaşkanı'na desteklerini, önerilerini ve endişelerini aktarabilecek bir potansiyel olması açısından çok büyük bir uzlaşı oluştuğunu vurguladı.

“Bir miktar acı reçete olacak…”
Hiçbir anlaşmanın herkesin istediği gibi olmayacağını ifade eden Çolak, "Elbette içinde bir miktar acı reçete diyebileceğimiz zorluklar olacaktır" dedi.
Çolak, görüşmeleri herkesin menfaatine olan bir noktaya getirmeyi ve yapılması gereken büyük işi tamamlayıp bu aşamaları geçmeyi amaçladıklarını dile getirdi.
Bakan Çolak, yarım asrı aşkındır Kıbrıs meselesinin bir sorun olarak tarif edildiğine işaret ederek, "Kıbrıslı Türkler uluslararası toplumdan uzaklaştırılmış, bir yerde cezalandırılmış bir pozisyonda kaldı. Bir nesil çözümsüzlük içerisinde hayatını idame ettirdi. Belirsizlikten, statü sıkıntısından bıktık, usandık. Buna çözüm getirmek lazım. O çözüm de şimdi daha yakın" diye konuştu.

“Türkiye bizim müttefikimiz…”
Emine Çolak, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Türkiye Cumhuriyeti dışında tanınmamamıza rağmen her ülke ile ilişki kurmak zorundayız. Bu demektir ki her türlü kanalı kullanmak gerekir. Eğitim, kültür, ekonomi, sivil toplum gibi her türlü araçla sizin toplumunuzun, sizin temsilciniz olarak sizinle görüşmeye ikna edebileceğiniz her yetkili ile kurabileceğiniz temas ve iletişim çok önem arz eder. Kıbrıslı Türklere izolasyonlardan bahsedeceğiz. Bu sadece ekonomik değil dünyayla aranıza bir mesafe açar. Dolayısıyla o mesafeyi azaltmak zorundayız. AB ülkeleri oldukça önemlidir. Türkiye ile ilişkiler hayli hayli önemlidir. Türkiye bizim müttefikimiz, en büyük destekçimiz, Türkiye bizi tanıyan tek bir ülkedir. KKTC'ye çok büyük yatırım ve ekonomik destek veren bir ülkedir."

Güncelleme Tarihi: 28 Temmuz 2015, 09:15
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474