banner564

‘Çözümün sigortası’

Cumhurbaşkanı Akıncı, kurulşuşunun 32’inci yılında KKTC’nin önemine dikkat çekti:

‘Çözümün sigortası’
banner598
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, KKTC’nin 32’inci kuruluş yıldönümü nedeniyle dün gerçekleştirdiği kabullerinde ve Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla yaptığı konuşmasında, her şeyin çözüm sonrasına ertelenmesi düşüncesinin yanlış olduğuna dikkat çekti.
Cumhurbaşkanı Akıncı “KKTC’nin her açıdan güçlenmesi için uğraş vermek, ayrılığı kökleştirmek değil, eşit ve güçlü bir birlikteliğe hazırlanmak demektir. Çözüm sonrasında ortaklık edeceğimiz Kıbrıs Rum tarafının da bu yalın gerçeği artık kavraması ve Kuzeyde olan her iyi gelişmeyi olumsuz bakış açısıyla değerlendirmemesi gerekmektedir” dedi.
Güney Kıbrıs’ta sık sık yapılan değerlendirmelerde, iki kesimli federasyona atıf yapılırken bunun “ideal çözüm” olmadığı “acı veren bir uzlaşma” olduğuna vurgu yapıldığını belirten Akıncı, bunun son derece rahatsız edici bir söylem olduğunu kaydetti. 
Akıncı, ideal, Rum toplumunun egemen, Kıbrıs Türklerinin de azınlık olacağı üniter bir devlet ise, bunun mümkün olmadığı ve olamayacağının çoktan anlaşılmış olması gerektiğine işaret etti. Cumhurbaşkanı Akıncı, “Eğer ‘ideal çözüm’ olarak Rum toplumuna ‘üniter devlet’ dolaylı da olsa bir mesaj olarak verilecekse, o takdirde Kıbrıs Türklerine de iki ayrı devletten oluşacak bir konfederasyonu ideal olarak görme hakkı tanınmış olacaktır ki, bugünkü koşullarda bu seçeneğin de mümkün olmadığı bilinmektedir” ifadelerini kullandı.

Akıncı, Cumhuriyet Bayramını kutladı
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, KKTC’nin 32. kuruluş yıldönümü kutlamalarını başlatan konuşmasını Bayrak Radyo Televizyon Kurumu’ndan yaptı. 
Akıncı, Cumhuriyet Bayramını kutlayarak, tüm halka sağlık, barış, huzur ve güvenlik içinde yaşanacak mutlu bir gelecek diledi. 
Konuşmasına “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin 32. yılında hepinizi sevgi ve saygı ile selamlıyorum” diyerek başlayan Akıncı, 1960 yılında kurulan ve ortağı olunan Kıbrıs Cumhuriyeti’nden dışlandığı 1963 Aralık ayından itibaren, Kıbrıs Türk halkının kendi devlet örgütünü oluşturmasının inkâr edilemez bir hak olarak ortaya çıktığını belirtti. 

KKTC neden kuruldu?
Bu hak çerçevesinde yıllar içinde Geçici Kıbrıs Türk Yönetimi, Otonom Kıbrıs Türk Yönetimi, Kıbrıs Türk Federe Devleti adıyla örgütlenildiğini hatırlatan Akıncı, 15 Kasım 1983 tarihinde ise Meclis’te onaylanan Bağımsızlık Bildirgesiyle Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kurulduğunu belirtti. 
Bağımsızlık Bildirgesi’nde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ilanının, müzakereleri ve iki eşit halkın federasyon kurmasını engelleyemeyeceğinin de özenle belirtildiğini söyleyen Akıncı, “Ne var ki, gerek Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ilanından önce, gerekse sonrasında yürütülen müzakereler Kıbrıs’ta federal bir çözüme ulaşılmasını sağlayamadı” diye konuştu. 

“Dönüm noktasına ulaştık”
Akıncı, 1968 yılından beridir devam eden müzakere sürecinde önemli bir dönüm noktasına ulaşıldığı inancında olduğunu, neredeyse yarım yüzyıldır devam eden müzakerelerin sonuçsuz bir şekilde sonsuza kadar devam edemeyeceğini kaydetti. 

Yabancı gazetecilere brifing verdi
Öte yandan Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı KKTC’nin 32. kuruluş yıldönümü kutlamaları kapsamında adada bulunan yabancı gazetecilere brifing verdi.
Cumhurbaşkanlığı’nda saat 11.00’de başlayan brifingde Akıncı gazetecilerin sorularını da yanıtladı.
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’le bir birlerini köşeye sıkıştırmak ve bir birlerini suçlamak istemediklerini, amaçlarının bu olmadığını kaydetti. 
Bir zamanlar durumun bu olduğunu iki tarafın da bir birini suçlayıp durduğunu ifade eden Akıncı, “Artık biz bunu yapmak istemiyoruz. Biz bir birimizin aynı gemide olduğumuzu anladık ve gemiyi güvenli bir şekilde çözüme ulaştırmak istiyoruz” dedi.
Akıncı insanlara ise karşı tarafı ve oradaki insanları düşman olarak değil, gelecekteki partnerleri olarak görmeleri yönüne mesaj vermeye çalıştıklarını vurguladı.

Bölgedeki istikrarsızlığa dikkat çekti
Cumhurbaşkanı Akıncı, Kıbrıs’ın da içinde bulunduğu Doğu Akdeniz bölgesindeki istikrarsızlığa dikkat çekti, adada 40 yılı aşkın bir süredir kan dökülmediğini ancak çözülmesi gereken bir sorun olduğunu kaydetti. Akıncı, adadaki her iki toplumun da kendini güvende hissedeceği, bu yeni durum altında yaşayabileceğini düşüneceği ve hak ettiği hakları alabileceği bir çözüme ihtiyaç duyulduğunu dile getirdi.
Bunun sadece Kıbrıslılar için değil tüm bölge için önemli olduğunu kaydeden Akıncı bölgede istikrara ihtiyaç duyulduğunu ve Kıbrıs sorunun çözümünün Türkiye ile Yunanistan, Türkiye ile kurulması muhtemel “Birleşik Federal Kıbrıs Cumhuriyeti” arasında yeni bir ilişkiler dizisi yaratacağını belirtti. 

Çözüm, Türkiye’ye de yarar sağlayacak
Adada çözümün Türkiye’nin AB’ye üyeliğine de yarar sağlayacağını, tüm tarafların kazançlı çıkacağı bir durum oluşturulabileceğini ifade eden Akıncı ayrıca adanın bir merkez olarak kullanılıp Kıbrıs İsrail ve Mısır’daki gazın Türkiye üzerinden AB ülkelerine transfer edilebileceğini, Türkiye’den KKTC’ye gelen suyun da Güney Kıbrıs’a ve Kıbrıs üzerinden orta doğuya nakledilebileceği aynı şekilde elektrik transferinin de mümkün olduğu şeklindeki vizyonunu ayrıntılarıyla aktardı.

Güncelleme Tarihi: 15 Kasım 2015, 11:06
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474