banner564

Destek yok

Ulaştırma Bakanı Tolga Atakan’ın yolların yapımı için siyasi partilere yönelik devlet katkısının bir süreliğine durdurulması yönündeki önerisine Meclis’teki partiler sıcak bakmıyor 

Destek yok
banner598

 Çiğdem AYDIN

Eleştirilerin hedefi haline gelen Ulaştırma Bakanı Tolga Atakan, çöken yolların tamir edilebilmesi için ciddi kaynağa ihtiyaç duyulduğunu belirterek, bunun için bazı düşünceler üzerinde çalışıldığını söyledi. Atakan, bu düşünceler arasında siyasi partilere verilen devlet katkısının birkaç yıl süreyle durdurulmasının da bulunduğunu açıkladı. Ancak Atakan’ın bu önerisine, 2019’da 13 milyonu aşkın mali yardım alan Meclis’teki siyasi partiler destek vermekten kaçındı.
Diyalog’a konuşan UBP Genel Sekreteri Hamza Ersan Saner “Sayın Bakana tavsiyem daha çok çalışmasıdır” derken, CTP genel Sekreteri Erdoğan Sorakın “Teklif gelirse yetkili organlarda tartışırız ama partilerin ekonomik durumu çok da iyi değil” dedi.
TDP lideri Cemal Özyiğit zenginlerden vergi alınmasını önerirken, DP Genel Sekreteri Afet Özcafer ‘Özlü önerilerin hazırlanmasını’ istedi. YDP Genel Başkanı Erhan Arıklı ise “Bakana tavsiyem 200 milyonluk ek mesailer konusunda önlem alınmasıdır” dedi. 

  İşte partilerin görüşleri:


Hamza Ersan Saner (UBP Genel Sekreteri)

 “İş yapmak için ciddi projeler yapılması gerekiyor. Sürekli ve ciddi bir performanslar çalışmak gerektiğini söylüyorum. İşimiz ‘kaynak yok’ gibi mazeretler üretmek değil, var olan sorunların tükenmesi için uğraş vermek, projeler üretmek, sorunları çözmektir. Bu nedenle mazeretlerle değil projelerle konuşmak gerekiyor. Tavsiyem Sn. Bakan ve ekibi daha çok ve daha ciddi çalışmalıdırlar. Bu konu veya öneri ile ilgili başka bir şey söylemeye gerek yok sanırım.” 

Erdoğan Sorakın (CTP Genel Sekreteri)
 “Bize bu konuda herhangi bir teklif gelmedi. Öyle bir yasa tasarısı gelirse parti organlarında görüşülmesi gerekir. Siyasi partiler ekonomik anlamada zaten çok iyi durumda değiller. Siyasi partilerin katkıları yasa ile düzenlenmiştir. Dolayısıyla yasal bir değişiklik de gerektirmektedir. Sn.Atakan şu anda hükumettedir, kendileri bir yasa hazırlasınlar Meclise göndersinler, genel kurulda tartışılsın. Diğer siyasi partiler ve haliyle bize de bir teklif getirsinler. Biz bunu parti yetkili organlarımızda tartışır değerlendiririz, daha sonra konuyla ilgili kararımızı açıklarız.”
Cemal Özyiğit (TDP Genel Başkanı)
 “Kendileri yeni hükümet kurdular ve ‘para gelecek, her şey yoluna girecek’ dediler. Şimdi ne oldu, bunu sorgulamak gerekiyor. Yolsuzluk ve usulsüzlükler var deniliyor. Vurgun ve talan edilen konular vardır. Bunları sonuca bağlasınlar ve vergi konularına eğilsinler. Birçok zenginden vergi toplanmalıdır. Dörtlü koalisyon döneminde bizler ülkedeki kaynak sıkıntısını aşmak veya rahatlamak maksadıyla 120 maddelik bir rapor hazırladık. Maddelerin 100 tanesi kaynak yaratmayı, 20 tanesi de giderleri azaltmayı içeriyordu. Şimdiki hükümet bunları uygulasın, neden uygulanmıyor bu sorgulanmalı. Ancak siyasi kurumların ayakta kalması için partilere yapılan katkı önemli ama eğer böyle bir yasa değişikliği gelirse elbette değerlendiririz.” 
Afet Özcafer (DP Genel Sekreteri)
 “Yıllarıdır alt yapı çalışmaları Türkiye tarafından karşılanıyor. Ancak yollar için daha fazla kaynağa ihtiyacımız vardır. Oturulur ve siyasi partilerle bir konsensüs yapılır ve ona göre bir yol haritası ortaya çıkarılır. Öyle ‘sözlü söyleyeyim topu taca atayım ve bekleyim’ şeklinde bir politikayla olmaz. Konuyla ilgili ciddi ise bir yol haritası ile partilere gelirler konuşulur ve yapılabilecek ne varsa herkes yapar. Bu işler öyle yapboz hükümetleriyle olmaz. Siyasi irade ister, devlet ciddiyeti ister hazırlansın gelsin parti organlarımızda değerlendirelim.” 
Erhan Arıklı (YDP Genel Genel Başkanı)
 “Devlet siyasi partiler kanununu hazırlarken bir takım mükellefiyetler sunuyor. Her ilçede örgütlenmek gibi… Bugün her ilçede örgütlenme için en az 10 bin TL gerekiyor. Seçimlere katılmak için ise en az 60 bin TL kaynak olması şarttır.  Siyasi partiler bunu devletten almazlarsa iş adamları veya zengin kişilerin insafına kalacaklardır ve iktidara gelinmesi ile devleti siyasi partiler değil onlar yönetir hale geleceklerdir. Dolayısıyla öncelikle Siyasi Partiler Yasası’nda değişiklikler gerekiyor. Benim Tolga Atakan’a tavsiyem bu yıl kamuda ödeyecekleri 200 milyon TL tutarındaki ek mesailerle ilgili oturup bir değerlendirme yapsınlar. Kamuda mesai saatlerini ayarlasınlar ve bu ek mesai külfetinden kurtulsunlar. Halka verilecek hizmetleri aksatmadan, buradan yapılacak tasarrufla ülkenin birçok yolunu yapabilirler.”  

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474