banner564

‘Devlet önlem almalı’

Gazeteciler Cemiyeti, basına yönelik her türlü saldırının karşısında olduklarını açıkladı

‘Devlet önlem almalı’
banner598
   Kıbrıs Türk Gazeteciler Cemiyeti, basın mensuplarına yönelik her türlü şiddetin karşısında olduğunu açıkladı. Cemiyet Başkanı Raşat Akar, Çalışma Bakanlığı’nın denetimleri sırasında görev yapan BRTK kameramanı Ali Sağdıç’a yönelik saldırıyı gerçekleştirenler hakkında hukuki işlem yapılmasını talep ederken “özellikle devletin yürüttüğü faaliyetlerde görev alan basın mensuplarını koruyucu önlemleri almanın da devletin görevi olduğu inancındayız” dedi.
   Akar, şöyle dedi:
   “Kameraman Ali Sağdıç’a yönelik saldırıyı şiddetle kınarken,  BRTK ve TAK çalışanlarının son zamanlarda yaşamakta oldukları sorunların çözümü konusunda hükümetin bir an önce gerekli adımları atmasını talep ediyoruz. Uzun yıllar BRT Kurumuna hizmet vermiş olan ve bu sürede deneyimlerini artıran çok sayıda personelin ‘iş yapamaz’ duruma getirildiğini de üzülerek izliyoruz.
   Basının özgür olmasını talep ederken, bir kısım meslektaşımızın işe yaramaz yasalar veya kurallar çerçevesinde görevlerinden uzaklaştırılmalarını ve mesleki faaliyetlerden uzak tutulmalarını kabul etmemiz mümkün değildir.
   KKTC hükümetinin gerek BRTK, gerekse TAK’ta yaşanan sıkıntılar konusunda atacağı adımların takipçisi olacağımızı belirtirken, görev sırasında saldırıya uğrayan ve kamerasına zarar verilen BRTK kameramanı Ali Sağdıç’a “geçmiş olsun” diyor, benzeri hareketlerin bir daha tekrarlanmamasını diliyoruz.”


Olay nasıl oldu?
Bayrak Radyo Televizyon Kurumu (BRTK) ekibi Girne’de görev yaptığı sırada, Nurel İnşaat’ta denetim yapan yetkililerden, inşaatın iş güvenliği hakkında açıklama alırken işletmenin taşeron ortağı olduğu belirtilen Murat Dindi isimli şahsın saldırısına uğradı.
Murat Dindi çekim yapan kameramana sözlü saldırıda bulundu kameranın ön kapağını vurarak kırdı.
Olayın ardından BRT ekibi polise şikayette bulundu.

Saldırgan yakalandı
Girne’de Çalışma Dairesi personeli tarafından bir inşaat alanında yapılan denetimleri görüntülemeye çalışan BRTK Kameramanı Ali Cüneyt Sağdıç’a saldıran kişi yakalandı.
Polis bültenine göre, kamera aparatını kırarak hasara uğratan Murat Dindi (E-40) isimli zanlı tutuklandı.

Gürpınar: Özgürlüğü kısıtlayamayacak…
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar yaşanan olayla ilgili yaptığı açıklama şu şekilde verildi:
“Girne bölgesinde Çalışma Dairesi müfettişlerimizin yaptığı denetimler sırasında, personelimize eşlik eden BRT ekibi, görevini yaptığı esnada; inşaatın sorumlusu tarafından sözlü saldırıya uğramış ve sözkonusu çalışan BRT kamerasının kırılmasına sebep olmuştur.
Bu tür olaylar müfettişlerimizin denetim yapma kararlılığını ortadan kaldıramayacağı gibi, basın emekçilerinin haber yapma özgürlüğünü de kısıtlayamayacaktır.”

KTGB, Bay-Sen ve Basın-Sen de Sağdıç’a sahip çıktı
Öte yandan, Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği (KTGB), Basın Emekçileri Sendikası (BASIN-SEN) ve BAY-SEN olayla ilgili basın açıklaması yayınladı.
KTGB Başkanı İzzet Volkan, BRTK ekibinin görev başında saldırıya uğramasının “üzüntü verici ve kabul edilemez olduğunu” kaydetti. Volkan, bu tür olayların tekrarlanmaması için basına yönelik saldırı gerçekleştirenlerin yakalanarak yargı önüne çıkarılması ve caydırıcı bir şekilde cezalandırılmasının gerekli olduğunu ifade etti.

Basın Sen: Saldırıyı kınıyoruz
Basın Emekçileri Sendikası (BASIN-SEN) Yönetim Kurulu, BRTK kameramanı ve muhabirine yönelik bir saldırıyı kınayarak, benzer olayların yaşanmaması için gereken önlemlerin alınmasını talep etti.


Sakallı: Önlem alınmalı
BAY-SEN Başkanı Salih Sakallı, BRTK ekibinin Girne’de saldırıya uğraması olayını kınadı ve yetkililerden önlem almalarını istedi.
Sakallı yaptığı yazılı açıklamada, “BRTK Girne ekibi Kamuyu aydınlatmak adına görev yaparken saldırıya uğramıştır. Çalışma Bakanlığı’nın denetimlerini görüntüleyen BRTK Kameramanı ve BAY-SEN üyesi Ali Sağdıç’ın darp edilmesi ve kamerasının zarara uğraması basının geneline yapılmış bir saldırıdır” ifadesine yer verdi.
Sendikanın saldırıyı kınamakla birlikte basına yönelik saldırıların tekrarlanmaması için yetkililerin tedbir alma yükümlülüğünde olduğunu belirten Sakallı, başta güvenlik birimleri olmak üzere tüm devlet kurumlarının gerekli özeni göstermesini talep etti.

Atagül: Basın özgürlüğüne yapılan hakaret
Haber Kameramanları Birliği, inşaat denetimleri esnasında görüntü almaya çalışan Bayrak Radyo Televizyon Kurumu Kameramanı Ali Sağdıç'a yapılan saldırıyı kınadı.
Haber Kameramanları Birliği Başkanı Tamer Atagül yaptığı yazılı açıklamada, “Saldırıyı şiddetle kınar, bunun basın özgürlüğüne yapılan bir hareket olduğunu belirtiriz. Bu gibi olayların bir daha yaşanmaması için yetkili organları daha tedbirli davranmaya davet ederiz” ifadelerini kullandı.


Şirket özür diledi…
Çalışma Dairesi ekiplerinin iş güvenliğiyle ilgili denetimleri sırasında BRTK Kameramanı Ali Sağdıç’a yapılan saldırı nedeniyle ilgili şirket özür diledi.
Nurel Construction adına Redif Nurel tarafından dün gece yapılan yazılı açıklamada, kameraman yanında, BRT çalışanları ve tüm basın camiasından özür dilendi.

Güncelleme Tarihi: 19 Aralık 2014, 10:33
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474