banner564

“Devrimleri ilham kaynağımız oldu”

Barolar Birliğinin Ankara’daki anma programında konuşan Akıncı, “Kıbrıslı Türkler, Atatürk’e sarsılmaz sevgiyle bağlı” dedi

“Devrimleri ilham  kaynağımız oldu”
banner598

Cumhurbaşkanı Akıncı, Ankara’da Türkiye Barolar Birliği’nin düzenlediği “Ölümünün 79. Yılında Türkiye Cumhuriyeti Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü Anma Programı”nda konuşma yaptı.

Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Akıncı konuşmasında, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün, sadece Türkiye için değil tüm dünya için önemli ve eşsiz bir değer olduğunu vurguladı. Cumhurbaşkanı Akıncı, “Güç koşullar altında halkını özgürlüğe kavuştururken sergilediği üstün başarı evrensel ilham kaynağıdır, koyduğu ilkelerse halen geçerliliğini koruyan birer yol göstericidir” dedi.
Atatürk’ün mücadelesinin, tahakküm altında yaşamak istemeyen her halkın “özgürlük” ve uluslar arasında eşitlikçi işbirliği ortamını önemseyen her ulusun “barış” tutkusuna güçlü bir referans teşkil ettiğini kaydeden Akıncı, Kıbrıslı Türklerin, bir asra yakın süredir Mustafa Kemal Atatürk’e sarsılmaz bir sevgiyle bağlılıklarını sürdürdüğünü vurguladı.

Anadolu’ya Ada’dan maddi ve manevi destek…
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kurtuluş Savaşı boyunca İngiliz sömürgesi olduğu halde Kıbrıslı Türklerin Anadolu’ya maddi manevi destek vermenin yollarını arayıp bulduğunu; gönüllü olarak Anadolu’ya giderek, cephelerde savaşan Kıbrıslı Türkler olduğunu anlatarak “Mustafa Kemal’in mücadelesine karınca kararınca destek olabilmek için Ada’nın değişik yerlerinde bağış kampanyaları düzenlendiği de bilinmektedir” diye konuştu.

“Kıbrıslı Türkler reformlara uyum sağladı”
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıslı Türkler arasında Atatürk’e sevgi ve bağlılığın, Kurtuluş Savaşı sonrasında da artarak devam ettiğini ifade ederek, Kıbrıs misak-ı milli sınırları içinde yer almadığı halde, yeni kurulan Türkiye Cumhuriyeti’nde hayata geçirilen reformlara Kıbrıslı Türklerin hiçbir baskıya gerek kalmadan en erken zamanda uyum sağladığını vurguladı.

“Barışçıl ve adil çözüm çabaları”
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Ankara’daki konuşmasında, Kıbrıs sorununa da değindi ve Kıbrıs’ta yıllardır süren sorunun barışçıl ve adil bir çözüme kavuşturulması için son iki yılda yoğun çaba harcadıklarını söyledi. 
Akıncı, soruna taraf olan tüm kesimlerin kazançlı çıkacağı bir ortaklığın kurulabilmesi için yapıcı bir tutum sergilediklerini vurguladı.
Cumhurbaşkanı Akıncı, konuşmasının son bölümünde, “Bugünkünden çok daha fazla çalışarak, barış içinde daha adil ve daha yaşanabilir bir Kıbrıs, bir Türkiye ve bir dünya yaratabilirsek, hem gelecek nesillere hizmet etmiş, hem de Mustafa Kemal Atatürk’ün aziz hatırasına layık olmuş olacağız” dedi.

Akıncı’dan Baykal’a ziyaret
Öte yandan Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile  Antalya Milletvekili Deniz Baykal'ı tedavi gördüğü İbni Sina Hastanesinde ziyaret etti.
Akıncı, Deniz Baykal’ın ailesi ile görüşerek geçmiş olsun dileklerini iletti.
Hastane çıkışında gazetecilere açıklamalarda bulunan Akıncı, "Sayın Baykal'ın sağlık durumu, en başta kuşkusuz ki ailesi, mensubu olduğu camia ve Türkiye için önemli olduğu kadar, bilmenizi isterim ki Kıbrıs Türk halkı için de son derece önemlidir." dedi.      
Deniz Baykal'ın bir devlet adamı olarak Türkiye için ifade ettiği değer kadar, Kıbrıs Türk halkı için de aynı şekilde anlamlı ve değerli olduğunu bildiren Akıncı, Kıbrıs Türk halkı adına sağlık durumuyla ilgili bilgi almak ve geçmiş olsun dileklerini iletmek için bu ziyareti gerçekleştirdiğini aktardı.      
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da gösterdiği duyarlılık için KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı'ya teşekkür etti.      

Feyzioğlu: KKTC yavru değil kardeş vatan 
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Prof. Dr. Metin Feyzioğlu ile de görüştü.
Feyzioğlu, KKTC’nin Türk Dil Konuşan Ülkeler ve Akraba Ülkeler Avukatlık Örgütü’nün üyesi olduğunu dile getirdi.
    Feyzioğlu, “İzole edilmek istenen, dünyadan ayrı tutulmak istenen bir devletin, bir halkın bulduğu her imkanı kendini anlatmak için kullanması gerekiyor. Bizim yaklaşımımız, KKTC’nin yavru vatan olmadığı, bir kardeş vatan olduğu, tek milletiz ve iki kardeş  devletiz. Birbirimizden öğrenecek çok şey vardır. Karşılıklı olarak tecrübelerimizden yararlanmamız gerekiyor” dedi.

Güncelleme Tarihi: 11 Kasım 2017, 11:31
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473