banner564

Doğancı ayakta

Tapu Dairesi’nin başlattığı bilgisayarlı ölçümler sırasında  ortaya çıkan arazi kayıpları vatandaşları tedirgin etti

Doğancı ayakta
banner598

Pelin YÜKSELAY
Tapu Dairesi’nin Güzelyurt bölgesinde sürdürdüğü arazi ölçümleri bazı sorunları da beraberinde getirdi. Diyalog’u arayan Doğancı köyü sakinleri, yapılan ölçümlerden sonra bazı kişilerin arazi kaybettiğini, bazılarının kazanımlı çıktığını belirterek “Burada insanlar birbiriyle kavga etmeye başladı” dedi. 
   Diyalog muhabiri, konuyla ilgili olarak Güzelyurt Tapu Dairesi Müdürü Hasan Tecen ve Lefkoşa Tapu Kadastro Müdürü Cengiz Tabak’ın görüşlerine başvurdu. Tecen “Bilgisayarlı sistemle ölçüm yaptığımızdan eski haritayla şimdiki ölçüm arasında farklılıklar oluyor. Ne yazık ki böyle bir sorunumuz var” dedi. Tabak ise 5 bin ölçekli haritalar kullanılan yerlerde sorun yaşadıklarını belirterek “Bu yerlerin kadastrosu yoktur. O yüzden bu bölgelerdeki haritalarla araziler birbirlerini tutmuyor” şeklinde konuştu.

Eski haritalar değişecek

   Güzelyurt Tapu Dairesi Müdürü Hasan Tecen şunları söyledi:
  “ Tapu Dairesi yeni bir sisteme geçmeye çalışıyor. O yüzden de yeniden ölçüm yapılıyor. Bu ölçümler sadece Güzelyurt bölgesini kapsamıyor. Tüm ada genelinde yapılacak. Üstelik yapılmadan önce de muhtarlıklara asılıyor ve duyuruluyor. Şu an kullanılan 5 bin ölçekli haritalar, neredeyse 1945’li yıllara dayanıyor. Çok eski haritalar ve büyük yanlışlıkları da bünyesinde barındırıyor. Şu an bilgisayarlı sistemle ölçüm yaptığımızdan eski haritayla şimdiki ölçüm arasında farklılıklar oluyor. Ne yazık ki böyle bir sorunumuz var. Bu sorunu Bakanlığımıza ilettik. Asla kimse mağdur edilmeyecek. “1980’den beridir bu arazi benimdir” diyen birisine “hayır sizin değil” ya da “3’te 1’i sizinmiş” diyemezsiniz. Bu sorunları çözmek için uğraş veriyoruz. Herhangi bir yanlış anlaşılmaya mahal vermemek adına, gideceğimiz bölgelerde önceden bölge halkı ile toplantılar düzenlemeye karar verdik. Önceden köylere gidip, neden böylesi bir çalışma yaptığımızı kendilerine anlatacağız.  Haritayı oluştururken, kullanıma da önem göstereceğiz. Dediğim gibi, endişelenecek bir durum yok. Sadece yeni bir sisteme geçiş yapılacak. Hepsi bu!

Veriler doğru aktarılmalı

   Lefkoşa Tapu Kadastro Müdürü Cengiz Tabak ise şunları kaydetti:
   “Bu harita çalışmaları 2-3 yıl evvel başladı. Bu çalışmalar esnasında birçok da sorun çıktı. Lefkoşa’da çalışmalar tamamlandı. Şu an Güzelyurt bölgesinde çalışılıyor. Aslında yapılmak istenen çok mükemmel bir şeydir. Haritalar sayısal bir şekilde bilgisayarlı ortama aktarılacak. Veriler doğru aktarıldığı takdirde, mükemmel çalışan bir sistem olacaktır. Yanlış aktarılması halinde ise berbat bir sistem. Bu yüzden verilerin doğru aktarılması çok önemli.  5 bin ölçekli haritalar kullanılan yerlerde sorun yaşıyoruz. Bu yerlerin kadastrosu yoktur. Bu yüzden bu bölgelerdeki haritalarla araziler birbirlerini tutmuyor. Amaçlanan bu sorunun ortadan kaldırılması. Doğru olanı yapmaya çalışıyoruz, ideal olanı hayata geçirmeye çalışıyoruz.”
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473