banner564

Dünya şampiyonu

Esnaf ve Zanaatkarlar Odası Başkanı, KKTC’de her 10 kişiye bir işletmenin düştüğünü açıkladı

Dünya şampiyonu
banner598
Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkarlar Odası (KTEZO) Başkanı Mahmut Kanber, Kuzey Kıbrıs’ta her on kişiye bir işletmenin düştüğünü, dolayısıyla nüfusa oranla işyeri sayısının yüksek olduğunu söyledi. Kanber “işyeri sayısının yüksek olmasının rekabet ortamı yarattığını zannedenlerin ise yanlış bir algı içerisine girdiğini ifade etti.
   Esnafın dayanışma gecesinde konuşan Kanber, şirketler yasasında gerekli düzenlemeler yapılarak zanaatkarlık meslek kollarında yabancı sermaye adı altında işletme açılmasının engellenmesi gerektiğini önemle belirtti. 
   Kanber, ekonomik ve sosyal yaşamda reformlar gerçekleştirilebilmesi için katma değeri yüksek olan üretimin desteklenmesi, yerel ürün tüketiminin artırılması, kayıt dışılıkla etkin mücadele edilmesi, esnaf, zanaatkar, üretici, hayvancı, çiftçi tanımlarının yapılması, yasayla ikinci iş yapması yasak olanlara yasanın gereğinin uygulanması gerektiğini söyledi. 

Yorgancıoğlu’na plaket

   Dayanışma Gecesi geçtiğimiz akşam Hidden Garden’da gerçekleşti. Gecede Oğuz Yorgancıoğlu’na “Değişen Gelişen Unutulan Meslekler” ismiyle araştırıp hazırladığı kitap dolayısıyla plaket de takdim edildi. 
   KTEZO Genel Koordinatörü Hürrem Tulga, Oğuz Yorgancıoğlu’nun yürüttüğü araştıma sonucunda Esnaf ve Zanaatkarlar Odası yayını olarak hazırlanan meslekler kitabının da bunu gösterdiğini, ayrıca zaman içerisinde unutulan, kaybedilen birçok mesleğin de meslekler kitabı sayesinde hatırlanacağını belirtti. 
    Oda’nın Milli Eğitim Bakanlığı ile işbirliğinde ülkede mesleklerin gelişmesine, nitelikli elemanların yetişmesine önemli katkı sağladığını ifade eden Tulga, Çıraklık Eğitim Merkezi faaliyete girmeden önce oto mekaniker sayısının 30 iken, okul altıncı yılına girerken bu sayının 160 olduğunu, kuaför sayısı 200 iken bugün bu sayının 400 olduğunu, tesisatçı sayısının ise 100 iken 150 olduğunu kaydetti. 
   Girne Belediyesi Başkanı Nidai Güngördü ise Esnaf ve Zanaatkarlar Odası’nın ısrarlı bir şekilde yıllarca yürüttüğü çalışmalar neticesinde sıfırdan başlayarak bugünkü noktaya gelmesinin takdir edildiğini ifade etti. 
    Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı, Kıbrıs Türk toplumunun önemli bir simgesi olan esnaf ve zanaatkarların, bu kadar ezenin olduğu yerde ezilen sınıfına ait olup da halen ayakta kalarak yaşamasının bir mucize olduğunu ve bu nedenle esnaf ve zanaatkarları tebrik ettiğini ifade etti. 
   İçişleri ve Çalışma Bakanı Asım Akansoy yaptığı konuşmada Esnaf ve Zanaatkarlar Odası’nın toplumsal sorunlara doğrudan taraf olan, uzlaşı kültürü ile pek çok noktada örnek olan, gerekse de sürdürdüğü mücadele ile örnek teşkil eden bir ekol olduğunu vurguladı. 

Güncelleme Tarihi: 16 Aralık 2015, 09:54
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473