banner564

“Eğitim yılı sancılı başlayacak”

KTÖS, okulların açılmasına kısa bir süre kala bakanlık yetkililerinin sorunların çözümüne yönelik proje üretmekte yetersiz kaldığını savundu

“Eğitim yılı sancılı başlayacak”
banner598
Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) yeni eğitim yılının sancılı başlayacağını kaydederek, okulların açılmasına kısa bir süre kala Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı yetkililerinin sorunların çözümüne yönelik proje üretmekte yetersiz kaldığını savundu.
KTÖS adına Eğitim Sekreteri Burak Maviş tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Okulların açılmasına üç hafta kala Eğitim Bakanlığı yetkililerinin sorunların çözümüne yönelik projeler üretmekte yetersiz kaldığını gözlemlemekteyiz. Bu anlamda 2016-2017 eğitim-öğretim yılının sancılı başlayacağını toplumla paylaşmak toplumsal sorumluluğumuzdur” denildi.
Maviş açıklamada, KTÖS’ün altyapı eksikliklerinin yetersiz olduğu, öğrenci nüfusundan dolayı öğretmen eksikliği yaşanabilecek okulları, AÖA ile ilgili hassasiyetlerini, çalışma barışı bozulan okullar ile ilgili çözümlerini ve eğitimin geleceğine yönelik alternatif önerilerini sabırla Eğitim Bakanlığı yetkilileri ile paylaştığını kaydetti.

Sorunlar belediyeler ile de paylaşıldı
KTÖS’ün, sorunların çözümünü sadece Eğitim Bakanlığı’ndan beklemek yerine, sorunları ve çözüm önerilerini yerel yönetimler, okul aile birlikleri ve sivil toplum örgütleri ile de paylaştığını kaydeden Maviş, bu anlamda 8-15 Haziran arasında Gönyeli İlkokulu, Gönyeli Fazıl Plümer Anaokulu, 23 Nisan İlkokulu, Alasya İlkokulu ve Eğitim Bakanlığı önünde sorunların tümüne yönelik öğrenci velileri ile birlikte uyarı açıklamaları yapıldığını, 6 belediye ile sorunların paylaşıldığını, Girne’de yeni okul talebi ile sivil toplumla buluşulduğunu ve Yeni Boğaziçi’nde alt yapı eksikliğine okul velileri ile birlikte yeniden dikkat çekildiğini anlattı.

“Okulların fiziki kapasitesi yetersiz”
Açıklamada şunlar kaydedildi:
“Girne bölgesi ve Gazimağusa bölgesi vahşi bir betonlaşma ile birlikte kent planlamasından yoksun bir şekilde gelişmektedir. Bu çarpık gelişme bölgedeki nüfusu artırmakta, okullarımız fiziksel kapasite açısından yetersiz kalmaktadır. UBP- DP azınlık hükümetinin önlem almak, yeni okul inşa etmek bir yana, 21. yüzyılda konteynır sınıflar kullanılmasını önermektedir.
Dipkarpaz İlkokulu’nun 18 öğretmeninden 17 tanesi okuldan ayrılmak için Bakanlığa başvurmuştur. Bu öğretmenlerin 10 tanesi köyde ikamet etmekte, dört tanesi de son üç yıldır uzaktan gelmelerine rağmen köyden ayrılmayarak görevlerine kesintisiz devam etmektedirler. Okulun öğretmenlerinin kalıcı olması eğitim açısından köye olumlu yansımıştır. Tüm bu olumlu yanları görmezden gelen, okulun eğitime öğretmensiz başlayacağını ve köyün yetiştirdiği öğretmenlerin köyün gelişimine katkısının olumsuz yansıyacağını idrak edemeyen Eğitim Bakanlığı soruna çözüm bulamamıştır.

‘Denetleme ve değerlendirme yok’
Çalışma barışı bozulan diğer okullar ile ilgili de Eğitim Bakanlığı çözümden ve algıdan uzaktır.
Eğitimin değerlendirilmediği, rehberlik edilmediği ve denetlenmediği bir noktadayız. Eğitim Bakanlığı MEDDYK Yasası, denetmen eksikliği ve var olan sorunlara çözüm üretmemiştir.

‘İlköğretim Dairesi müdürsüz’
116 okulun bağlı olduğu İlköğretim Dairesi müdürsüz bırakılmıştır. Okulların sorunlarını ve beklentilerini kim çözecek belirsizdir.
Öğretmen nakil tüzüğünün yasallaşması bilerek geciktirilmiştir. Yeni tüzük nakiller ile birlikte geçici nakilleri de KHK’nın etkin denetimine devretmekteydi. Bakanlık, bu denetime tabi olmamak, özetle hesap vermemek için tüzüğü oyalamaktadır.

‘Öğretmen nakilleri tamamlanmadı’
Öğretmen nakilleri tamamlanmamıştır. Öğretmen eksikliği olacağı belli olmasına rağmen kadrolar artırılmamıştır. Yönetici ve özel eğitim öğretmenliği için açılan kadrolar yetersizdir. Bu çağda öğretmen yardımcısı ve okul psikologu kadrolarının oluşturulmamasının kabul edilebilir yanı yoktur.

‘Okullara bütçe yok’
Okullara bütçe ayrılması için uzlaşı olmasına rağmen, Eğitim Bakanlığı her okula bütçe verilmesini sakıncalı bulmaktadır. Yasa taslağının hayat bulması Eğitim Bakanı’nın kendi bölgesine yatırım yapması ayrıcalığını elinden alacağı için engellenmektedir.

‘Kantinlerin işletmesi ranta dönüştürülüyor’
Okul müdürleri yazılı olarak okul kantinlerini okulun uhdesinde çalıştırmak istediklerini, böylesinin okulların bütçesine daha çok katkısı olduğunu ifade etmişlerdir. Eğitim Bakanı nedense bu öneriye sıcak bakmamıştır. Böylece okul kantinlerinin işletimi ranta dönüştürülmeye devam etmektedir.

Güncelleme Tarihi: 22 Ağustos 2016, 09:35
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474