banner564

Son tarih 2 Eylül

KKTC’nin 11 Ağustos’da devre dışı kalan jeneratörü hala düzelmediği için KIB-TEK, Rum tarafından elektrik almaya devam ediyor

Son tarih 2 Eylül
banner598
 Rum Elektrik Kurumu’nun (AIK) 11 Ağustos gününden beri, Kuzey Kıbrıs’a elektrik sattığı bildirildi. Kurum basın sözcüsü yardımcısı Christakis Hadjilaou’nun açıklamasına göre, bu uygulama KIB-TEK’in talebi nedeniyle 2 Eylül’er kadar devam edecek.
   Kıbrıs Türk sistemine elektrik enerjisi uygulamasının, Kıbrıs Türk tarafındaki önemli bir jeneratörde yaşanan arıza sonrası, 11 Ağustos tarihinde başladığını hatırlatan yetkili, bu arızanın düzeltilmesi için zamana ihtiyaç olunduğunun ortaya çıktığını ve başında 2-3 aydan söz edilirken bu zamanın uzatılması için yeni bir başvurunun yapıldığını açıkladı.
   Rum Haber Ajansı’na konuşan Hadjilaou, birimdeki sorundan dolayı elektrik bağlantısının daha uzun zaman sürmesinin beklendiğini belirtti. Hadjilaou, Türk tarafının başvuruyu belli bir işlem içerisinden yaptığını ve enerji bağlantısının devam etmesi konusunda operatörün Enerji Düzenleme Kurumundan talimat aldığını söyledi.
 
Ortalama 10 megavat
   Kıbrıs Türk tarafına gönderilen elektriğin ortalama olarak 10 megavat olduğunu belirten Hadjilaou, hava sıcaklığına göre bunun günde 30 megavata kadar ulaşabildiğini ifade ederek “Yoğun saatlerde, 11'den 4'de kadar, ortalama 10 megavat istiyorlar” dedi.
   Kuzeye verilen elektrik enerjisi konusunda yeterlilik sorunu olmadığı güvencesi veren sözcü şunları kaydetti:
  “Yeterli miktarda var. Birimlerimizi hazır ol durumunda korumaya çalışıyoruz. Bakımları yapılıyor. Özellikle insanların tatilde olduğu ve geçen haftalara kıyasla yüklemenin daha düşük olduğu bu dönemde, hazırlıklı olmaya devam ediyoruz. Bizim ihtiyacımız olan 800 – 900 megavata kıyasla 10 megavat yok denecek kadar az bir miktardır.

Ödemelerde uygulanan yöntem
    Rum Elektrik Kurumu basın sözcüsü yardımcısı Demetris Nathanael de, ödemelerin Kıbrıs Elektrik Dairesi mevcut fiyatlandırmalarına dayalı belli bir formüle uygun olarak yapıldığını ve alıcıyla satıcının Ticaret Odaları temsilcileri olarak görüldüklerini açıkladı.
    Ödemelerin Merkez Kooperatif Bankasında aktif olan, işgal altındaki Limasol Kooperatif Bankası aracılığıyla yapıldığını ve Kıbrıs Elektrik Dairesinin Merkez Kooperatif Bankasında bulunan hesabına yatırıldığını duyurdu.
     Şeffaflık içeren bir ücret formülü bulunduğunu, işgal altındaki bölgede kullanılan elektrik enerji gücü ve üretim fiyatlarının hep ayrı ayrı yazılı olduğunu sözlerine ekleyerek, Elektrik Dairesinin fiyatlandırmasının, iletim, dağıtım ve kirletici ücretleri, EKY, Kamu Yararı Hizmetleri ücretlerinin de bu fiyat listesine içerildiğini belirtti.
   Diyalog’a konuşan El-Sen yetkilisi, güneyden elektrik alındığını doğrularken “akşamları da biz onlara veriyoruz”dedi.

Güncelleme Tarihi: 22 Ağustos 2016, 09:44
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474