banner564

Egzersiz yapın

Dünya Kanser Günü dolayısıyla ‘önemli uyarılar’ gündeme getirildi

Egzersiz yapın
banner598
 Kanser Hastalarına Yardım Derneği (KHYD) 4 Şubat Dünya Kanser Günü münasebetiyle düzenlenen basın toplantısında önemli uyarılarda bulundu.
   Dernek Başkanı Raziye Kocaismail, basın toplantısında yaptığı konuşmada, geçen yıldan bu yana kanser konusunda ülkede yaşanan gelişmeleri aktardı.
   “Ülkemizde 23 yıldır mücadelesini verdiğimiz olmazsa olmaz Tıbbi Onkolog 24 saat tam zamanlı hizmet vermeye başlamıştır” diyen Kocaismail, bu bağlamda Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi’ne ve orada görevli Onkolog Ömer Diker’e teşekkürlerini iletti.
   Ülkedeki kanser vakalarıyla ilgili istatistiksel araştırma yapmak üzere Ulusal Kanser Danışma Kurulu’nun hayata geçirildiğini dile getiren Kocaismail, kurulun bu görevi daha sağlıklı şekilde yerine getirebilmesi için kanser hastalarına yönelik “Bildirim Zorunluluğu Yasası”nın geçirilmesi gerektiğini kaydetti.
    Dünyada olduğu gibi KKTC’de de artık kanser hastalarına yazılan ilaç reçetelerinin, hastanın tedavisini almayı tercih ettiği, onkoloğu olan hastanelere gönderildiğini belirten Kocaismail, bu bağlamda devlet ile YDÜ arasında yapılan işbirliği protokolüne işaret etti. 

Çağlar’dan dünya rakamları

   Kanser Hastalarına Yardım Derneği Bilimsel Danışmanı, Temel Onkoloji Uzmanı Mine Çağlar da kanserin tüm dünyada giderek artış gösteren önemli bir halk sağlığı problemi olduğunu söyledi. 
   Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Kanser Araştırmaları Birimi GLOBOCAN 2012 verilerine göre dünyada her yıl 14,1 milyon yeni kanser vakası tespit edildiğini aktaran Çağlar, 2030 yılına gelindiğinde her yıl görülen yeni kanser vaka sayısının 21,7 milyona ulaşmasının öngörüldüğünü dile getirdi. 
   Doğru koruma yöntemleri, erken teşhis, tarama yöntemleri ve tedavi yöntemleriyle yılda 3,7 milyon kişinin hayatının korunabileceğini anlatan Çağlar, “Bu veriler, kanser hastalığıyla doğru bir mücadelenin önemiyle ilgili çok önemli bir güncel bilgidir” dedi.
   Kansere sebep olan risk faktörleri içerisinde sağlıksız beslenme alışkanlıkları, tütün kullanımı, alkol tüketimi, fiziksel hareketsizlik, çevresel etkenler ve kansere sebebiyet veren enfeksiyonların yer aldığını anlatan Çağlar, kanserden korunmak için kişilerin ve toplumların alabileceği önlemler olduğuna işaret etti.
Çağlar, bireysel olarak yapılabileceklere tütün mamulleri kullanımını bırakmayı, alkol tüketimini azaltmayı, düzenli egzersizi, sağlıklı beslenmeyi, güneşin zararlı etkilerinden korunmayı, çevresel faktörler ve hastalığın belirti ve semptomlarıyla ilgili bilgi sahibi olmayı ve aşı yaptırmayı örnek verdi.

Güncelleme Tarihi: 04 Şubat 2017, 10:01
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474