banner564

En büyük fark narda

Vatandaşlar sebze ve meyve fiyatlarının pahalı olmasından yakınırken, Rumlar ‘daha ucuz olduğu için’ kuzeye akın ediyor

En büyük fark narda
banner598

 Çiğdem AYDIN 
   Kuzey Kıbrıs’ta özellikle patatesin ile domates fiyatlarının 10 liraya yükselmesi vatandaşlardan sert tepki görürken, Kıbrıslı Rumların ‘daha ucuz’ olduğu gerekçesiyle sebze ve meyve alımı için Türk bölgesine akın ettiği görülüyor.
   Diyalog muhabirinin Lefkoşa’daki açık Pazar yerinde yaptığı araştırmaya göre, domates 7 ile 10 TL’ye, patates 10 TL’ye, salatalık 6 TL’ye, patlıcan 5, biber 7, zamanın en gözde meyvesi olan nar ise kilosu 2 TL’den satıldı.
   Lefkoşa’nın Rum kesimindeki marketlerde ise domates ve patatesin kilosu 1.90 Euro’dan (12 TL) salatalık 1.6 Euro’dan (10.2 TL) satıldı. Nar ise 1.7 Euro (10.8 TL) gibi rekor bir fiyatla satıldı.
    Kuzeyden 2 kiloya kadar sebze ve meyve alan Rumların, sınır kapılarında muhaceret memurlarından anlayış gördükleri belirtilirken, bunun üzerindeki miktarlara izin verilmiyor.  
Diyalog’a konuşan vatandaş ile üreticiler da temel ihtiyaç ürünleri olan domates ve patatesin fiyatından dert yandı.

Ne dediler…Ne dediler…Ne dediler..

Eşref Kardeşoğlu (Esnaf):
Patates bulamıyoruz. Patatesi bulsak bile altın mı satıyoruz patates mi satıyoruz belli değil. Kilosu 10 TL olan patates yenir mi yenmez. Biz eskiden fakirin yemeği derdik şimdi zengin yemeği oldu. Nereye kadar gidecek bu halimiz ben bilemiyorum. İnsanların alım gücü çok zayıf. Bir adam çalışıyor inşaattan alıyor 80 TL, geliyor buraya 140 TL masraf yapıyor. Bu adam geçinemez ki.

Feride Kılıç (Tüketici):
Patatesin kilosu 10 TL olur mu? Ne yiyecek u insanlar. 7 TL’ye domates yenmez. Battı bu memleket battı… 3 buçuk TL maydanoz yazık günah… Hükumet artık buna bir önlem alsın, bizim dayanacak gücümüz kalmadı.
 
Doğan Güney (Esnaf):
Hükumet 4 tane parti genel başkanından oluşuyor, 4’ü de bir tane bakan yapmaz. Herkes kendi derdinde… Hiç bu vatandaşı düşünen yok. Vatandaş kendi başının çaresine baksın. Türkiye’den 10 gün önce patates getirdiler. Tarım Dairesi gelip bütün patatesi topladı gitti.
Şimdi 10 TL’ye patates satıyoruz haktır bu? Ondan sonra vatandaş ses çıkarmıyor nasıl ses çıkarsın bu vatandaş… Çıkarsa ne olacak. Ses çıkaracak hal mi kaldı vatandaşta.

Ayhan Birsin (Üretici): 
Buraya artık gelip çekmeyin. Çünkü millet haklı. Halkta haklı üreticide haklı… Bir libazma geçen seneye oranla yüzde bin oldu. Libazmayı 15 TL’ye alıyorduk, şimdi 70 TL oldu. Devletimiz bir kalksın baksın bakalım bu üretici ne yapıyor. Millet ne zor şartlarda üretim yaptığımızı bilmiyor sadece konuşuyor.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473