banner564

En büyük sorun

Muhtarların büyük bir çoğunluğu KKTC’de ‘torpilsiz’ iş yapmanın imkansız olduğunu söylüyor

En büyük sorun
banner598

 Çiğdem AYDIN – Ömer KADİROĞLU-Canev ASLAN

   Diyalog muhabirlerinin telefonla ulaşabildiği 55 muhtarın büyük bir kısmı KKTC’de torpilsiz iş yapmanın ‘imkansız’ olduğunu söylüyor. Bazı muhtarlar son zamanlarda kamudaki işlerin daha hızlı yürütüldüğünü söylese de, ezici bir çoğunluk ciddi sıkıntıların yaşandığını belirtiyor.
   “Ülkede bir başka önemli sorun ise yolsuzluk ve sahtekarlık gibi suçların artmasıdır” diyen muhtarlar, bu tür sorunların denetimsizlikten kaynaklandığını belirtiyor. Muhtarlar ayrıca, hırsızlık ve soygun olaylarına karışanların hızlı bir şekilde ülkeden ihraç edilmesini istiyor.

Ada genelinde 55 muhtar Diyalog’a konuştu

Yalçın Kaya (Alsancak Yeşiltepe Köy Muhtarı)
“Ülkedeki yolsuzluk ve sahtekârlık olaylarının bu denli artmış olmasının en büyük etkeni Devletin denetimlerdeki yetersizliğidir. Denetimlerin arttırılması halinde yolsuzluk ve benzeri olayların önüne ciddi anlamda geçilmiş olunur. Ülkede bir işinizi halledebilmeniz için illa ki araya tanıdık torpilli birilerini koymanız gerekiyor. Eğer tanıdık birileri yoksa işlerinizi halletmeniz kesinlikle mümkün değil.”

Cavit Sekmen (Serhatköy Muhtarı)
“Yetkili ilgili organlar yeterince denetim yapsalar bu kadar fazla yolsuzluk usulsüzlük olmaz yapan cezalandırılsa başkalarına örnek olacak ama zor. Maalesef torpilsiz iş yapmak mümkün değildir. Bu sistem bu şekilde geldi ama bu şekilde gitmemesi gerekiyor.”

Talip Keskiner (Gayretköy Muhtarı)
“Bence polis sayısının yetersiz olduğu ve görevlerini tam olarak yapmadıklarını düşünüyorum. İnsanların duyarsız davranışları da ne yazık ki suç oranını artırdı. Kesinlikle ahbap çavuş ilişkileri nedeniyle ortaya çıkan torpil mekanizmasını yenmek mümkün değil. İllaki birini bulacaksınız başka türlü iş yapmak zor.” 

Hüseyin Kaptan (Sütlüce Muhtarı)
“Denetimsizlik nedeniyle bu ülkede yolsuzluk ve sahtekârlık olayları arttı. Dairelerde işlerimizi halletmeye gittiğimizde mutlaka tanıdık birilerine ihtiyaç duyarsınız. Araya tanıdık birilerini koymadan kesinlikle işlerinizi halletmeniz mümkün değildir. 

Hüseyin Barbet (Muhtarlar Birliği Başkanı ve Yukarı Dikmen Muhtarı)
“Ülkemizde yaşanan yolsuzluk ve sahtekârlık olaylarının artmasının nedeni paranın bolluğundandır. Ülkemizde eski yönetimlerin döneminde maalesef torpiliniz olmadan hiçbir işinizi halledemiyordunuz ancak şu anki hükümet döneminde işlerinizi hızlı bir şekilde halledebilmeniz mümkündür.”

Hasan Gülbal (Edremit Köy Muhtarı)
“Yaşanan yolsuzluk ve sahtekârlık olaylarının artmasındaki en büyük etken denetimsizliktir. Ülkede işlerinizi aslında halledebiliyorsunuz torpil olmadan da ancak devlet daireleri çok hantal ve her geçen gün de hantallaşarak ilerliyor. Dörtlü koalisyon döneminde çok büyük yetki karmaşaları yaşandı ancak şimdiki hükümetten oldukça ümitliyim.”

Günay Takatuka (Esentepe Köy Muhtar)
“Dışarıdan gelen yabancılar ve ekonomik kriz denetimsizlik de etki eder ancak dış ülkelerden gelen farklı kültürlerdeki insanların buna neden olduğunu düşünüyorum. Bu nedenle uyuşturucu, yolsuzluk ve sahtekârlık olayları da ciddi şekilde arttı ve artmaya devam ediyor. Eskiden torpil olayları ile işlerimizi çözüyorduk ancak şimdilerde personeller daha kolaylıklar sağlıyor ancak hantallık var. Vatandaşlar müracaat ettiği zaman cevap almakta çok bekliyor.”

İsmail Ayyıldız (Mevlevi Muhtarı)
“ Bana göre yolsuzluk ve usulsüzlük lüks hayata geçtiğimiz için yaşanıyor. Ada şartlarında belli başlı işleri yapabilmek için mutlaka tanıdığınız birileri olması lazım. Ben 30 yıldır burada yaşıyorum gördüm ki eş dost hatırı ile bir şeyler yapılıyor torpiller, ufak tefek hediyeler olmadan bir şey yapamıyorsunuz.”

İbrahim Yıldırımlar (Serdarlı Tirmen Muhtarı)
“Yolsuzluk ve usulsüzlük artıyor üzücü bir olay. Devlet dairelerinde önemli bir işimiz olduğunda mutlaka size yardımcı olacak biri lazım. Bu önemli bir sorundur ve düzeltilmelidir.”

Uğur Dereliköylü (Akçay Muhtarı)
“Denetimsizlik ülkeye giriş çıkışların kontrolsüzlüğünden insanların aç gözlülükle hareket etmeleri. Denetimler artırılması lazım. Yılardır torpil birinci sırada geliyor ama işi takip etmek ve çok çalışmak lazım torpilsiz hareket etmek mümkün olamıyor ne yazık ki.” 

Göksel Hacıhasanoğlu (Sipahi Köy Muhtarı)
“Ülkedeki yolsuzluk ve sahtekârlıkların artmasındaki neden ülkedeki yönetim ve bürokrasiden kaynaklıdır. KKTC’de torpilsiz iş yapmak kesinlikle mümkün değildir. Birkaç tane kişi dışında torpil kullanmadan iş yapabilen bulmak zordur. Kesinlikle bir iş yaptırmak istediğinizde torpilli birilerini bulmanız gerekiyor.”

Mustafa Bostancıoğulları (Serdarlı Gönendere Muhtarı)
“Ülke sorma gir hanı oldu tedbirsizlik aldı başını gidiyor. Normal işimizi bile neredeyse yapmak için birini tanımak lazım. Yok ki önemli bir işimizi psikolojik olarak da etkiliyor bu insanları ve illaki birini bulma ihtiyacı doğuyor.”

Adli Onalt (Paşaköy Aslanköy Muhtarı)
“1974’ten sonra insanlar ganimete alıştı o bitti hazıra alıştı işlemeden para kazanmaya alıştı. Siyasilerin yanlışı yönetiminden kaynaklanıyor. İnsanların kıskançlığından. Eğer deliysen hiç torpil istemezsiniz. Bu iş de medyaya dayanır medya vatandaşın yanındaysa bu işler düzelir biraz deli olmak lazım bağırıp çağıracaksın ve elinden kurtulsunlar diye yaparlar işini.”
 
İsmet Özpolat (Lefke Yeşilırmak Muhtarı)
“İşsizlikten artıyor. Mümkün değil tanımadığın biri yoksa iş yapamazsın muhakkak tanıdık olması lazım aksi olmaz.” 

Hüseyin Eminoğlu (Lefkoşa Kafesli Mahallesi Muhtarı)
“Bence yönetimsizlikten, meclisin çalışmamasından balık baştan kokar insanlar ciddi bir yönetim görmüyorsa insanlar yaşadıkları ülkenin idarecilerine güvenmiyorsa, idarecilerin yaptıkları aklanıyorsa insanlar da yolsuzluk yapar. Yapanın yanına kar kaldığı müddetçe böyle olacak. Torpilsiz bu ülkede hiçbir iş yapamazsınız. Hiçbir işiniz tanıdığınız yoksa olmaz.”

Mehmet Üçöz (Yılmazköy Muhtarı)
“Nüfus artıyor arttıkça da suç oranları artıyor ben buna inanıyorum. Memlekette torpilsiz iş yapmak ne mümkün hayatta yaptıramazsınız bir tanıdık yoksa işinizi.”

Derviş Dizliklioğlu (Lefkoşa Taşkınköy Muhtarı)
“Denetimsizlikten insanlar yolsuzluk ve usulsüzlük yapıyor. Denetim mekanizmaları çalıştırılmıyor. Kurum kuruluş çok insan çok denetim yok. Maalesef torpilsiz iş yapmak mümkün değil illaki bir yerde bir tanıdığın bir dayın olacak aksi halde hiçbir işinizi yapamazsınız.”

Kemal Hacıyarım (Pınarbaşı Köy Muhtarı)
“Ülkemizdeki yolsuzluk ve sahtekârlık olaylarının artmasındaki neden ülkedeki ekonomik krizdir. Ülkenin yarısından fazlası bankaların esiri oldu ve çıkmaza giren insanlar yanlış yapıyor. Bu konuda hükümetin de bir önlem almaması nedeniyle bu durum artarak devam ediyor. Kıbrıs’ta yaşayanlar lükse çok düşkün ve borçlanarak hayatını en lüks şekilde yaşamaya çalışıyor. Ülkede bir işinizi halledebilmek için kesinlikle torpile ihtiyacınız vardır. Torpilli birilerini araya koyarak işlerinizi halledebilirsiniz.”

İlgenç Bozkurt (Kömürcü Köy Muhtarı)
“Ülkedeki yolsuzluk ve sahtekârlık olaylarının artmasındaki neden ülkeye giriş çıkışlardaki kontrolsüzlük ve denetimsizlikten kaynaklıdır. İpini koparan memlekete geliyor bu nedenle de bu tip olaylarda artış oluyor. KKTC’de bir işiniz olduğu zaman araya torpilli birilerini koymadan halletmeniz kesinlikle mümkün değildir.”

Serkan Pilli (Şirinevler Köy Muhtarı)
“Yolsuzluk ve sahtekârlık gibi olayların artmasının en büyük nedeni ülkeye giriş çıkışlardaki denetimsizlik ve iş yapan kişilerle firmaları denetlemedeki yetersizlikten kaynaklıdır diye düşünüyorum.  KKTC’de bir işinizi çözebilmek işinizi yaptırabilmek için torpil kullanmak kesinlikle gereklidir.”

Atilla Kaya (Alsancak Ilgaz Köy Muhtarı)
“Ülkede yolsuzluk ve sahtekârlık durumları zaten geçmişte de var olan bir durumdu. Bu olayların ucu önemli kişilere dokunduğu için kimse açığa çıkması için çalışma yapmıyordu. Yıllardır süre gelen bir durumdu ve tedbir alınmadığı için şimdilerde daha da yaygınlaşmış bir hale geldi. KKTC’de bir işinizi yapmak istediğiniz zaman mutlaka torpilli birilerini bulmak zorundasınız.”

Mustafa Doğan (Büyükkonuk Muhtarı)
“Ülkedeki yolsuzluk ve sahtekârlık olaylarının artmasının nedeni Ülke insanının yaşadığı ekonomik krizden kaynaklıdır. Ülkemizde bir işinizi halletmek için zaman zaman kolay bir yol izlense de bazı durumlarda araya torpilli kişileri ve tanıdıkları koymak zorunda kalıyoruz. Bu durum KKTC’de her ne kadar istenmeyen bir durum olsa da ne yazık ki gelenek haline geldi.”

Ahmet Ağaoğlu (Girne Karakum Muhtarı)
“Ülkedeki yolsuzluk ve sahtekârlık gibi durumların artmasının en büyük nedeni denetimsizliktir. Yani ne poliste ne devlet dairelerinde ne de benzeri yerlerde herhangi bir denetleme yapılmamaktadır. Bunun yanında ülkede iş yapan firma ve şirketler de denetimlere tabi tutulmalıdır. Ülkede işlerinizi halledebilmeniz için çok fazla olmasa da araya torpilli birilerini veya tanıdık birilerini koymanız ve işlerinizi bu şekilde çözmeniz gerekiyor.”

Yusuf Sipahi (Çatalköy Muhtarı)
 “Yolsuzluk ve sahtekârlık olaylarının artmasının nedeni ülkedeki insanların paraya tapmalarından ve her zaman daha fazlasını istemelerinden kaynaklanıyor. Ülkede işlerimizi halletmek için genel olarak normal bir yol izlense de zaman zaman araya tanıdık birilerini koyarak dairelerdeki işlerimizi halledebilmemiz gerekiyor. Bu ne yazık ki ülkede sık karşılaşılan bir durum haline geldi.”
Mustafa Uzun (Girne Ozanköy Muhtarı)

“Ülkedeki yolsuzluk ve sahtekârlık olaylarının artması kimine göre parasızlık, kimine göre para hırsı olsa da en büyük etken denetimsizliktir. Ülkede bir başıboşluk var. Denetimler arttırılarak bu gibi olumsuzlukların önüne geçilebilir. Ülkede işlerinizi halledebilmek için araya birilerini koymak gerekmese de ülkemizde torpil kullanmak, iş yaparken araya tanıdık birilerini koymak gelenek haline geldi.”

Murat Ced (Lapta Akdeniz Köy Muhtarı)
“Ülkedeki yolsuzluk ve sahtekârlık olaylarının artması KKTC’ye vasıfsız insanların turist olarak alınması ve en büyük nedeni olan denetimsizlikten kaynaklandığını düşünüyorum. Ülkede işlerinizi halletmeye çalıştığınızda araya tanıdık birilerini koyarak torpil yapmak gerekmese de ne yazık ki ülkemizde bu gelenek haline getirildi.”

Necati Kararlı (Lapta Tepebaşı Muhtarı)
“Yolsuzluk ve sahtekârlık olaylarının bu denli artmasındaki neden katı kuralların olmamasından kaynaklıdır. Denetim olmadığı için suçlular tespit edilemiyor. KKTC’de işlerini halletmek isteyen kişilerin yüzde doksanı araya tanıdık koyarak işlerini çözebiliyor. Tanıdık biri olmadan araya torpilli kişileri koymadan işlerinizi halletmeniz kesinlikle mümkün değildir.”

Mustafa Şah (Kaleburnu Muhtarı)
“Koltukta oturup icraat yapmamak ve toplumun paralarını yemek en büyük yolsuzluktur. İlk önce onlardan başlamak lazımdır. Denetimsizlik nedeniyle bunları yaşıyoruz. Denetimin artık ülkemizde iyi bir şekilde yapılmalıdır. İşlerinizi ne yazık ki araya torpilli kişileri koymadan çözemezsiniz. İşlerinizi halledebilmek için araya birilerini koymak kesinlikle şarttır. Devlet daireleri ve bakanlıklar ne yazık ki işleri çok hantal bir şekilde yapıyor.”

Mutlu Şeker (Mersinlik Muhtarı)
“Ülkedeki yolsuzluk ve sahtekârlık olaylarının bu denli artmış olmasının en büyük nedeni denetimlerin olmamasıdır. Hiçbir işletme ve firma doğru düzgün denetlenmiyor. Dairelerdeki işlerinizi halletmek için kesinlikle araya birilerini koymanız gerekmektedir. Araya torpilli birisini koymadan çözmeniz mümkün değil.”

Sadet Cibo (Karaman Köy Muhtarı)
“Denetimsizlik ve giriş çıkışların kimlikle olması nedeniyle bu tür olaylar yaşanıyor. Memleket çığırından çıkmış durumda. Turist vizesi ile gelerek suç işleyen çok insan var ve bunların sıkı şekilde denetlenmesi gerekiyor. Ben dairelerdeki işlerimi araya birilerini koymadan işlerimi halletsem de aracı konularak işlerini halletmek artık insanlarda gelenekselleşti.”

Durmuş Aşandır (Yukarı Taşkent Muhtarı)
“Yolsuzluk ve sahtekârlık olaylarının bu denli artmış olmasının en büyük nedeni hükümet edenlerdir. Gelmiş geçmiş bütün hükümetlerin suçu vardır. Memlekette 3 bin TL hırsızlık yapanlar hemen tutuklanıp yargılanıyor ancak milyonları götürenlere dokunmazlar çünkü ucu başımızdakilere de dokunacak diye korkuyorlar. Devlet dairelerindeki işlerimi yapmaya gittiğimde ben rahat yaparım ancak yüzde 95 insanlar işlerini çözebilmek için mecburen araya torpilli kişiler koymak zorunda kalıyor.”

Zehra Beydola (İncesu – Malatya Muhtarı)
“Ülkede yaşanan yolsuzluk ve sahtekârlık olayları ülkedeki denetimsizliklerden kaynaklıdır. Denetimler arttırılarak bu gibi olayların önüne geçilebilir. KKTC’de düzensizlik aldı başlını gidiyor. 

Musa Suiçmez (Değirmenlik Muhtarı)
“Yolsuzluk ve Sahtekârlık olayları islami açıdan insanlığa aykırı bir durumdur. İnsanlar bencillik yarışına girmiş ve servetine servet katmaya çalıştığından bu olaylar yaşanıyor. Ülkede geçmişten bu güne işler torpille dönüyor ne yazık ki.”

Ayla Talik (Ayyıldız Mahallesi)
“Yolsuzluk ve Sahtekârlık olaylarının bu denli artmasının nedeni karaktersiz insanların çoğalması ve denetimsizliktir. Devlet daireleri denetimsiz bırakıldı ve bunlardan kaynaklıdır. Aynı zamanda ülkeye giriş çıkışlardaki denetimsizlik nedeniyle de bu olaylar yaşanıyor. Kimlikle girişler yasaklanmalıdır. Denetimler arttırılmalıdır. Devlet dairelerinde ciddi bir denetim başlatılmalıdır. Dairelerdeki işlerimizi aracı koymadan torpil kullanmadan yapmamız mümkün değildir. 

Bayram Avcı (Geçitköy Muhtarı)
“Her gelen Bakan kendi adamlarını bir yerlere yerleştiriyor ancak denetlemeden atamalar yapılıyor. Her yerde bir sorun yaşanıyor. Bu tür olaylar giderek artıyor artmaya da devam edecek. Ülkede dairedeki işlemlerimizi yapabilmemiz için araya tanıdıkları koymamız gerekmektedir. Araya tanıdık ve torpil koymadan işlemlerinizi halletmemiz ne yazık ki imkânsızdır. Bu memlekette hiçbir şey olmaz.”

Cemal Gürsel Osmanoğlu (Kırıkkale Lefkoşa Muhtarı)
“Ekonominin bozuk oluşundan dolayı bir de herhalde düzelecek ama denetimsiz ülkeye girişlerinden. Torpil değil de tanıdık olursa işiniz daha kolay olabilir.”

Mürsel Kurt (Kayalar Köyü Muhtarı)
“Ülkedeki yolsuzluk ve sahtekârlık olaylarının bu denli artmış olmasının nedeni ülkeye giriş çıkışlardaki denetimsizlik, devlet dairelerindeki denetimsizlik ve insanlardaki kazanç hırsıdır. Denetimler arttırılarak bu gibi olayların önüne geçilebilir. Eğer dairelerdeki işlerinizi yaparken yanınızda tanıdık biri yoksa veya önceden ilgili daireyi aramamışsa kesinlikle işlerinizi yapmanız mümkün değil.”

Âdem Baş (Kaplıca Köyü Muhtarı)
Yolsuzluk ve sahtekârlık olaylarının ülkede bu denli artış göstermesinin nedeni yaşanan ekonomik kriz, ülkeye girişlerdeki denetimsizlik ve üçüncü ülke vatandaşlarının adaya yerleşmiş olmasından kaynaklanmaktadır. Bu durum denetimlerdeki artışlarla engellenebilir. Ülkemizde devlet dairelerindeki işlerini halletmek isteyen vatandaşlar genel olarak araya torpilli birilerini koyma ihtiyacı duyuyor. Bu durum ne yazık ki ülkede gelenekselleşti.”

Osman Kırçiçek (Turnalar Köyü Muhtarı)
“Yolsuzluk ve sahtekârlık olaylarının bu kadar çok artması ülkeye giriş çıkışlardaki denetimsizlikten kaynaklıdır. Denetimler arttırılarak bu durumların önüne geçilebilir. Dairelere işlerimizi yapmaya gittiğimizde zaman zaman araya tanıdık birilerini koyma ihtiyacı duyuyoruz.”

Bayram Karaman (Taşlıca Muhtarı)
“Denetimsizlik neme lazımcılık bu ülkeyi bu hale getirdi. Ülkedeki yolsuzluk ve sahtekârlık olaylarının yanı sıra daha birçok olumsuz durumla karşı karşıyayız. Bunları denetimleri arttırarak önleyebiliriz. Özel bir işin varsa eğer kesinlikle tanıdık birilerini araya koymanız gerekiyor diğer türlü dairelerdeki işlerinizi halletmeniz kesinlikle mümkün değildir.”

Osman Gül (Kuruova Muhtarı)
“Ülkedeki yolsuzluk ve sahtekârlık olayları kesinlikle en başta denetimsizlikten ve ekonomik bozukluktan kaynaklıdır. Bunların önüne denetimleri arttırarak geçmek mümkündür. Dairelerdeki işlerimizi halledeceğimizde bazı daire dört dörtlük çalışırken bazı dairede ne yazıktır ki araya tanıdık birilerini koymanız gerekmektedir.”

Ahmet Talay (Gelincik Muhtarı)
“Yolsuzluk ve sahtekârlık olaylarının artmasının nedeni denetimsizlik ve ekonomik bozukluktur. Denetimleri arttırarak bu gibi olayların önüne geçebiliriz. En başta baştakilerin yolsuzluktan vazgeçmesi lazım ki alttakiler de yapmasın. Dairelerdeki işlerimizi yapmak için gittiğimizde hepsinde değil ancak bazı dairelerde araya torpil koyma ihtiyacı duyuyoruz.”

Ayşe Korol (Türkmenköy Muhtarı)
“Yolsuzluk ve Sahtekârlık olaylarının artmasının nedeni başıboşluktur. Denetimler yeteri kadar yapılmıyor. Ben İngiliz dönemi, federe devleti falan da hatırlarım böyle başıboşluk yoktu. Particilik bu ülkeyi mahvetti. Bir daireye giderken ilk önce o dairede tanıdığım var mı diye düşünürüm. Bir işi yapabilmek için dairelerde tanıdığınız birilerinin olması gerekiyor.”

Nevzat Akçagil (Görneç Muhtarı)
“Denetimsizlik ve emniyet güçlerinin sayılarındaki yetersizlik nedeniyle böylesi yolsuzluklar yaşanıyor. Bunların önüne denetimleri arttırarak geçebiliriz. Hepsinden değil ancak bazı dairelerde araya tanıdıkları koymak zorunda kalıyoruz.”

Mesut Kazık (Lefkoşa Haydarpaşa Mahallesi Muhtarı)
“Siyasilerin yüzünden artış gösterdiğine inanıyorum. Bizleri yönetemiyorlar denetimsizlik aldı başını gidiyor bu yüzden yolsuzluk da usulsüzlük de çok. Torpilsiz iş yürütmek neredeyse imkansız.”

Şengül Pala (Tatlusu Aktunç Mahallesi Muhtarı)
“Denetleme yok. Herkes kendi başına buyruk yaşıyor böyle de olunca yolsuzluklar artıyor. Arkanda biri mutlaka olacak ki işin olsun torpilsiz iş yürümüyor.”

Yaşar Cahitoğlu (Güzelyurt- İsmet Paşa Mahallesi Muhtarı)
“Denetimsizlikten dolayı her şey alıp başını gider. Torpilsiz iş yapmak mümkün değil ama bu şimdinin sorunu değildir hep vardı bu ülkede bu sorun bir yerde bir tanıdığın olacak ki işini yaptırasın yoksa çok zor.”

Osman Yakup Mulla Halil (Lefkoşa Abdi Çavuş Sokak Muhtarı  )
“Denetimsizlik denetleme yok bu yüzden de yolsuzluk çok. Torpilsiz iş yapmak ne mümkün imkansız bir tanıdığın bir selam olacak ki bir iş yatırasın aksi halde sıradan bir vatandaş imkanı yok iş yaptıramaz.”

Muhtarı Ali Sarı (Lefkoşa Arabahmet Mahallesi)
“Herkes bir arayış içerisinde lüks yaşama derdinde yeni arabalar yeni evler böyle yolsuzluklar da yükseliyor. Torpilsiz iş yapmak maalesef mümkün değil muhakkak bir dayınız olması gerekiyor.”
Olsan Karabardak (Yeni Boğaziçi Şehitler Muhtarı)
“Son zamanlarda ekonomik krizden ve kayıtsız işçilerden gerekse düzensizlikten, denetimsizlikten, ülkeye giriş çıkışlarda kontroller yeterli düzeyde değil. Torpilsiz iş yapmak mümkün.”

Halil Yangın (Şahinler Köyü Muhtarı)
“Eğer bir yerde denetim yoksa o yerde yolsuzluk da usulsüzlük de artar. Memlekette her dönem illaki bir tanıdığınız olacak aksi halde işiniz çok zor olur en basit işler için bile illaki bir torpil gerekir.”

Emine Davutoğlu Sheekho (Metehan Muhtarı)
Son zamanlarda yolsuzluk ve sahtekârlık gibi olaylar, maddi kriz, insanların maddi gücünün düşmesi cezaların yeterli olmayışı, ülkeye giriş konusu yüzünden artıyor. Ülkemizde maalesef torpilsiz iş yapmak mümkün değil.  Önemli bir iş olduğu zaman torpilli birini bulmak zorundasınız. Böyle geldi böyle gidecek sistem böyle başka türlüsü olmuyor. “
Tamer Tayanç (Aydınköy Muhtarı)
Son zamanlarda yolsuzluk ve sahtekârlık gibi olaylar devletin pasifliğinden kaynaklanıyor…  Ülkemizde torpilsiz iş yapmak asla mümkün değil. Toplum olarak alıştık. Bir işimiz olduğunda ilk yaptığımız şey o daireden tanıdık var mı diye bakıyoruz. Alıştık.”

Raşit Özsağlam (Yiğitler Muhtarı)
Son zamanlarda yolsuzluk ve sahtekârlık gibi olaylar adaya kontrolsüz gelenler, çalışma izinsiz çalışanlar yüzünden artıyor. Ülkemizde torpilsiz iş yapılmaz…  28 yıldır muhtarım ve işimi yaptırabilirsem yaparım yapamazsam öyle bırakırım. Torpil aramam. İşimde özveriliyim diye gittiğim yerlerde işim olur genelde. ”

Asım Egemen (Haspolat Muhtarı)
Son zamanlarda yolsuzluk ve sahtekârlık gibi olaylar herhalde devlet politikası, polisin zayıf olması yüzünden artıyor. Tanıdığın yoksa dairelerde iş yapmak zor. Önemli bir işim olduğunda birini bulma ihtiyacım olur çünkü dairelerde kimse yüzümüze bakmıyor.  

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473