banner564

Endişe verici

2020 bütçesinden Sağlık Bakanlığına geçen yılın gerisinde 672 milyon TL ayrılması tepki topladı

Endişe verici
banner598

 Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi 2020 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı görüşmeleri çerçevesinde Sağlık Bakanlığı’nın 672 milyon 313 bin 500 TL’lik bütçesi ile Turizm ve Çevre Bakanlığı Bütçesini, 75 milyon 404 bin 400 TL olarak oyçokluğuyla onayladı.

Komitede ilk sözü CTP Milletvekili Sıla Usar İncirli aldı. İncirli, Sağlık Bakanlığı bütçesine ayrılan payın düşük olduğunu, 2019’un gerisinde yer aldığını ve genel bütçe artarken bakanlık bütçesinin gerileme içine girdiğini söyledi.
İncirli, bu küçülmeyi endişe verici olarak değerlendirdiğini söyleyerek, bunun nedenlerini sordu.
İlaç ve malzeme konusunun çok sıkıntılı olduğunu dile getiren İncirli, bu alana ayrılan bütçenin de azaltıldığını, bunun endişe verici olduğunu ve kritik hastaların ilaçlarının bu bütçeyle nasıl karşılanacağını sordu.
Otomasyon sisteminin yaygınlaştırılması ve iyileştirilmesi gerektiğini dile getiren İncirli, sevklere çok ciddi rakamlar ödendiğini, yoğun bakım yataklarının ve ameliyat masalarının yeterli olmadığını, sevklerin en önemli sebepleri arasında bunların bulunduğunu belirtti.
Yeni hastane konusundaki gelişmeleri soran İncirli, bütçede buna yönelik bir rakam göremediğini kaydetti.

Angolemli: Sağlıkta tasarruf olmaz
TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli, sağlık alanında tasarruf yapılamayacağını ve sağlık alanındaki sorunların çözülmesi gerektiğini belirtti. Angolemli, 1980’li yıllardan beri aynı sorunların görüşüldüğünü kaydetti.
Angolemli, Sağlık Bakanlığı’nın sevk bakanlığı olarak değerlendirilebileceğini çünkü çok ciddi sayıda sevklerin yapıldığını söyledi.
Ülkeye giren turistlerin tedavi masraflarının devlet tarafından karşılandığını söyleyen Angolemli, bu konuya da çözüm getirilmesi gerektiğini kaydetti.

Pilli: 2020 çözüm yılı olacak
Sağlık Bakanı Ali Pilli, sağlıkta sorunları çözmek için mücadele vereceklerini ve 2020’nin sağlıkta çözüm yılı olacağına inanç belirtti.
Pilli, Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Hastanesi’nde altyapı eksikliği olduğunu, bunun Türkiye katkıları, fonları ve yerel kaynaklarla giderileceğini ifade etti.
Güzelyurt Hastanesi’ni 2020’de bitirme ve Lefkoşa’da yeni hastanenin temelini atma hedefinde olduklarını söyleyen Pilli, en fazla sevkin yoğun bakımlardan yapıldığını, bunu gidermek adına 20 yataklık alt yapının alındığını ve bu sorunun giderileceğini belirtti.  
Pilli, yüzde yüz çalışan bir otomasyon kurulacağını ve ilaç sarfiyatının azalacağını söyleyerek, buna önem verdiklerini kaydetti. 

Şahiner: Cengiz Topel Hastanesi ne olacak?
CTP Milletvekili Salahi Şahiner, Cengiz Topel Hastanesi ile ilgili ne yapılacağını sordu. Bölge nüfusunun arttığını belirten Şahiner, hastanenin günlük 45 bin kişiye ikinci derece hizmet vermesi gereken bir hastane olduğunu kaydetti.
Şahiner, hastanenin hak ettiği noktada olmadığını, artan nüfus nedeniyle sıkıntılar yaşanmakta olduğunu, bitirilemeyen yol nedeniyle ambulansların hastaya ulaşmakta zorluk yaşadığını ve zaman kaybettiğini söyledi.

Ataoğlu: İlaçlar için bütçe ayrıldı mı?
DP Milletvekili Fikri Ataoğlu, ilaçlar konusunda bütçe ayrılıp ayrılmadığını sordu.
Sağlık Bakanı Ali Pilli, ilaçlarla ilgili sayım yapılacağını belirterek, fiyat konusunda anlaşmazlık olduğunu söyledi.
Pilli, başka bir soru üzerine de, Aralık ayında Güzelyurt Hastanesi projesinin tamamlanacağını belirtti. 

Toros: Yabancı sermayeli yatırımlar önemli
Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi’nde  Turizm ve Çevre Bakanlığı’nın bütçesi görüşülürken de vekiller söz aldı.
İlk sözü alan CTP Milletvekili Fikri Toros, yabancı sermaye yatırımlarına olanak sağlayan turizmin KKTC için önemli olduğunu belirtti.
Toros,  üçüncü ülkelerden turist getiren tur operatörlerine verileceği açıklanan 70 Euro’luk teşviklerin iki buçuk yıldan bu yana ödenmediğini kaydetti. Bunun çığ gibi büyüyen olumsuz etkiler yaratan bir sıkıntı olduğunu söyleyen Toros, buna yönelik ne yapılacağını sordu.
Toros, THY’nin Türkiye’nin 8 şehrinden Ercan’a doğrudan uçuş yapmasının üzücü olduğunu söyleyerek, ulaşım ağının büyümesinin kişi başına düşecek bileti ücretini düşüreceğini kaydetti.


Komite bütçeyi onayladı
Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi, Turizm ve Çevre Bakanlığı Bütçesini, 75 milyon 404 bin 400 TL olarak oyçokluğuyla onayladı.
Komite bugün İçişleri Bakanlığı Bütçesi ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Bütçesini görüşecek.

Üstel, eleştirileri yanıtladı 
Turizm ve Çevre Bakanı Ünal Üstel, tüm katkı koyan milletvekillerine teşekkür ederek, yapılan tüm katkı eleştiri ve önerilerin ülke turizmi ve çevreye verilen önemi gösterdiğini söyledi.
Üstel, ulaşımın; bir ada ülkesi ve özellikle direkt uçuşların olmadığı KKTC için çok önemli olduğunu, İngiltere’den veya diğer yerlerden yaşanan sıkıntıların giderilmesi için çalıştıklarını, yeni havalimanı da açılınca bütün hukuk yolları zorlanılarak ülkeye direkt uçuşların zorlanabileceğini söyledi.
2020 yılında yeni havalimanının tamamlanacağını düşündüklerini ifade eden Üstel, yeni havalimanının tamamlanması ile büyük gövdeli uçakların da ülkeye inebileceğini ve uçak bilet fiyatlarının düşeceğine inanç belirtti.
Üstel, bilet fiyatlarının yüksek vergilerden dolayı pahalı olduğunu, denizde de aynı sıkıntıların olduğunu ve bu sıkıntıları aşmak için ulaşımda ve tanıtımda gerekli adımları atmak için çalışmalar yaptıklarını anlatarak, İngiltere’de ilk kez dijital tanıtıma geçtiklerini, giderleri düşürdüklerini, bütçeyi Türkiye Cumhuriyeti ile de birlikte çalışarak destek alarak daha tasarruflu kullandıklarını söyledi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473